Εξέλεξαν τη «φωνή» τους στα  Υπηρεσιακά Συμβούλια οι εκπαιδευτικοί σε Α/Βάθμια και Β/Βάθμια εκπαίδευση

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε Ν. Ηλείας και η Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών κατέλαβαν τις δυο έδρες των αιρετών εκπροσώπων στο ΠΥΣΔΕ Ηλείας, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, από τις χθεσινές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν και στην Ηλεία, σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ικανοποιητική και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, με τους εκπαιδευτικούς και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης να ψηφίζουν για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Η καταμέτρηση των ψήφων στα 5 εκλογικά κέντρα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείαςπου προκήρυξε και τις εκλογές – τα σχολεία χθες παρέμειναν κλειστά και οι εκπαιδευτικοί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ (για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) και ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ (για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), η θητεία των οποίων είναι διετής. Ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς» για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στον οικογενειακό προγραμματισμό, η μη λειτουργία των σχολείων για 2η φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (σ.σ προ δυο εβδομάδων διενεργήθηκαν και οι συνδικαλιστικές εκλογές του Συλλόγου Δασκάλων), ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου Αθανάσιος Κατσίμπελης, εξήγησε πως «…Θα μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας να μην κλείσει καθόλου τα σχολεία, να διασφαλίσει ότι η ψηφοφορία θα γίνει απογευματινές ώρες ή Σαββατοκύριακο και να μη δημιουργηθεί αυτή αναστάτωση. Βέβαια, θα μπορούσε να επιλεγεί και ο τρόπος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας». Διευκρινίζοντας για μια ακόμα φορά ότι οι εκλογές προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο, ο κ.Κατσίμπελης σημείωσε πως, η κοινωνία δεν πρέπει να κατηγορεί για όλα τα δεινά τους εκπαιδευτικούς. Θα πρέπει να ασκήσει κριτική και σε αυτούς που αφήνουν τα σχολεία χωρίς δασκάλους και τα παιδιά χωρίς τις παροχές (σχολεία και εκπαιδευτικούς) που δικαιούνται.

Οι εκλογές στην Ηλεία

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, λειτούργησαν πέντε εκλογικά κέντρα, σε Πύργο (2), Αμαλιάδα, Λεχαινά και Καλλίκωμο, ενώ για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μόλις δυο, σε Πύργο και Αμαλιάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα στις 5:00 το απόγευμα, οπότε και έκλεισαν οι κάλπες.

Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Για το ΠΥΣΔΕ Ηλείας, ψήφισαν 646 εκπαιδευτικοί και στην καταμέτρηση βρέθηκαν 637 έγκυρα ψηφοδέλτια και 9 άκυρα. Συμμετείχαν τέσσερις παρατάξεις, που έλαβαν τις παρακάτω ψήφους και ποσοστά: Η «ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε Ηλείας» έλαβε 192 ψήφους (30,14%), και καταλαμβάνει την πρώτη έδρα και η «Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση» που έλαβε 187 ψήφους (29,36%) καταλαμβάνει τη δεύτερη έδρα. Η «Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση» έλαβε 138 ψήφους (21,66%) και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ)» έλαβε 120 ψήφους (18,84%).

Αρκετοί από τους υποψήφιους των παραπάνω παρατάξεων, είχαν θέσει υποψηφιότητα και στα ψηφοδέλτια για το ΑΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΔΕ.

«Οι συνάδελφοι πρέπει να συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκλογές γιατί οι αιρετοί εκπρόσωποι είναι αυτοί που εκπροσωπούν τα συμφέροντά μας στα υπηρεσιακά συμβούλια – σε όλα τα επίπεδα – μπορούν να βοηθήσουν στο να βελτιώνεται το Δημόσιο Σχολείο αλλά και να επισημαίνουν – αποτρέπουν πιθανές αυθαιρεσίες της διοίκησης που είναι εις βάρος και του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών», σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Για το ΠΥΣΠΕ Ηλείας, συμμετείχαν τέσσερις παρατάξεις, η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε Ηλείας», η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ)», η «Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε» και η «Ενωτική Ανανεωτική Κίνηση Ε.Α.Κ»

«Είναι μια κατάκτηση του κλάδου ότι εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας στα υπηρεσιακά συμβούλια», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου κ.Κατσίμπελης, επισημαίνοντας το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει, σχετικά με το γεγονός ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί – που αποτελούν το 1/3 των ψηφοφόρων – δεν έχουν δικαίωμα εκλέγεσθαι. «Πάντα συνέβαινε αυτό, αλλά τώρα το ποσοστό είναι πολύ υψηλό. Αυτό δείχνει ότι η Παιδεία μας χρειάζεται τους μόνιμους διορισμούς και επιπλέον, ο κλάδος ζητά, οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους», καταλήγει.

Σήμερα τα αποτελέσματα

Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα, συνεπώς, τα αποτελέσματα για το ΠΥΣΠΕ θα ανακοινωθούν σήμερα το πρωί, ενώ τα αποτελέσματα για ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες, αφού υπολογιστούν τα αποτελέσματα ανά Εκπαιδευτική Περιφερειακή Διεύθυνση και σε κεντρικό επίπεδο στο Υπουργείο Παιδείας, αντίστοιχα.

Η απεργία της 14ης Νοεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στις 6:00 το απόγευμα ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου και η ΕΛΜΕ Ηλείας θα πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρίαση για την προετοιμασία της απεργίας της 14ης Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει δυναμική συμμετοχή και όλοι μαζί οι εκπαιδευτικοί και των δυο κλάδων, να διατρανώσουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους για τα θέματα που απασχολούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.


Πηγή