Εξοχικές κατοικίες στην Λευκάδα: Η αρμονική ένταξη των κτισμάτων στο υπαίθριο περιβάλλον [plans]

Πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν η αρμονική ένταξη των κατοικιών στο υπαίθριο περιβάλλον. Εκμεταλλευόμενοι την κλίση του οικοπέδου, σχεδιάστηκαν 3 υπόσκαφες κατοικίες με τέτοιο τρόπο που να αποτελούν μέρος του φυσικού τοπίου.

Περιμετρικά, η δεντροφύτευση σε συνδυασμό με την υψομετρική διαφορά μεταξύ των κατοικιών δημιουργεί την απαραίτητη ιδιωτικότητα. Κάθε μία από αυτές αναπτύσσεται γραμμικά κατά μήκος του οικοπέδου, με το γυαλί να κυριαρχεί στην όψη με σκοπό το σωστό φωτισμό και αερισμό των χώρων, αλλά και την οπτική επαφή προς τη θάλασσα.


Στην πίσω πλευρά των κατοικιών υπάρχει διάδρομος με ανοίγματα, ο οποίος εξυπηρετεί τόσο στην κίνηση στο εσωτερικό της κατοικίας, όσο και στον καλύτερο αερισμό της.

Στο εσωτερικό μέρος, επικρατεί το λευκό χρώμα, το οποίο σε συνδυασμό με την πατητή τσιμεντοκονία του δαπέδου δημιουργεί μια ανάλαφρη-minimal ατμόσφαιρα, χαρακτηριστική μιας τυπικής νησιώτικης κατοικίας.

Στην οροφή οι σχισμές φωτισμού οι οποίες κινούνται κατά μήκος της κατοικίας, δίνουν την αίσθηση κατεύθυνσης και δυναμικής στους κοινόχρηστους χώρους.

Στο εξωτερικό μέρος, κύριο στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί η πισίνα, γύρω από την οποία τοποθετούνται οι κοινόχρηστοι χώροι ξεκούρασης κι εστίασης.
Τέλος, τα υλικά που κυριαρχούν στη σύνθεση είναι η γκρίζας απόχρωσης τσιμεντοκονία, το γυαλί καθώς κι η πέτρα.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Εξοχικές παραθαλάσσιες κατοικίες, Τοποθεσία: Λευκάδα, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Θωμάς Βαλαβάνης, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Διαμόρφωση Υπαίθριου Χώρου: Lab4 architects, Κατασκευή: Β. Σιαφαρίκας / Δ. Σιαφαρίκας / Ν. Ζαχαρίου ΟΕ, Έτος Ολοκλήρωσης: 2019 (Υπό κατασκευή), Κείμενο Παρουσίασης: Lab4 architects, Φωτορεαλιστικές Απεικονίσεις: Lab4 architects


Πηγή