«Γιατί έπρεπε η Κέρκυρα να «πάει» Λονδίνο. Τα πρώτα μηνύματα από την W.T.M» ,του Διoνύση Μάμαλου.

Τουρισμός «Γιατί έπρεπε η Κέρκυρα να «πάει» Λονδίνο. Τα πρώτα μηνύματα από την W.T.M» ,του Διoνύση Μάμαλου.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το αν θα έπρεπε η Κέρκυρα, ως τουριστικός προορισμός να συμμετέχει στη μεγάλη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου στην W.T.M, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 5 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Οι υποστηρικτές της άποψης ότι δεν έπρεπε να πάμε στην έκθεση στηρίζονται στο επιχείρημα «τι πήγαμε να κάνουμε, αφού το νησί είναι γεμάτο σκουπίδια», προφανώς στηριζόμενοι στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε το περασμένο πια καλοκαίρι και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οφείλαμε, ως ένας από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, να πάμε και να συμμετάσχουμε στη W.T.M στο Λονδίνο, όπως και στις υπόλοιπες μεγάλες Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, όχι για να προβάλουμε το πρόβλημα μας, αλλά για να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, που άλλοι προβληματίζονται καλοπροαίρετα και άλλοι περιμένουν να εκμεταλλευτούν για τους δικούς τους λόγους, είτε ανταγωνισμού, είτε για να μειωθεί η διαπραγματευτική μας δύναμη για τις τιμές και να το εκμεταλλευτούν, ότι είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε. Ότι είμαστε εδώ, δυνατοί όπως οφείλει να είναι ένας μεγάλος παραδοσιακός τουριστικός προορισμός να ξεπερνά τα προβλήματα και να συνεχίζει να προσφέρει, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες, το κατάλληλο περιβάλλον για τους επισκέπτες του και τους τουρίστες του.

Διαφορετικά αν υιοθετήσουμε την άποψη «έχουμε πρόβλημα καθόμαστε στο καβούκι μας», τότε θα το κλείναμε το «μαγαζί». Και η Μαγιόρκα είχε πρόβλημα με την θεομηνία που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 12 – 14 άνθρωποι και η Ανατολική Αττική βίωσε μια τραγωδία με 100 νεκρούς και ο Δήμαρχος Ραφήνας ήταν στο Λονδίνο για πρώτη φορά, γιατί έπρεπε να στείλει το μήνυμα ότι ο τόπος του θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του και την επόμενη χρονιά θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί επισκέπτες.

Προσωπικά δεν κάνω κριτική γιατί πήγαμε, αλλά γιατί δεν κάναμε πιο επιθετική τουριστική προβολή, όπως το Νότιο Αιγαίο που κέρδισε τις εντυπώσεις. Αλλά πως να κάνεις επιθετική τουριστική πολιτική όταν δεν έχεις χρήματα. Ο Δήμος και το Επιμελητήριο με τα πενιχρά οικονομικά πήραν την πρωτοβουλία και είχαν αυτόνομη παρουσία με το δικό τους περίπτερο προβάλλοντας το νησί μας. Ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια που θα μπορούσε να ήταν πιο δυνατή αν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το 1,3 εκατομ. ευρώ για τουριστική προβολή, διέθετε κάποια χρήματα για να γίνει πιο αξιοπρόσεκτη η παρουσία μας στη W.T.M, όπως του Νοτίου Αιγαίου. Αλλά, όπως είπε και ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του, «Δυστυχώς εμείς ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε».

Για αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι φέτος η παρουσία μας ήταν επιβεβλημένη στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όπως θα πρέπει να πάμε και σε κάθε άλλη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση. Στέκομαι όμως στο Λονδίνο γιατί η αγορά της Μ. Βρετανίας είναι αυτή που κυρίως στηρίζει τον τουριστικό μας προορισμό, αφού και φέτος οι μισοί σχεδόν τουρίστες ήρθαν από την Αγγλία, πάνω από 500.000 περίπου τουρίστες.

Τα μηνύματα για την επόμενη τουριστική περίοδο είναι θετικά, όμως θα πρέπει να δουλέψει πολύ η Δημοτική Αρχή στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν θα υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία αν δεν δώσει οριστική λύση τους επόμενους μήνες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 11-11-2018.


Πηγή