Η εικόνα των υποψηφίων έξι μήνες πριν τις εκλογές

Του Βαγγέλη Καρανικόλα

Τάκης Λουκόπουλος

Ξεκινώντας από την παράταξη της δημοτικής αρχής, τα φώτα μοιραία πέφτουν πάνω στο δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο. Προ λίγων εβδομάδων, όπως αποκάλυψε η «Ε», ανακοίνωσε σε στενό κύκλο στελεχών της ομάδας την απόφασή του να είναι και πάλι υποψήφιος, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην εσωτερική πρό(σ)κληση που έλαβε. Μάλιστα ο δήμαρχος εμφανίστηκε αποφασισμένος για το βήμα αυτό, ανεξάρτητα από το ποιοι θα είναι μαζί του από το υπάρχον επιτελείο της πλειοψηφίας του δήμου. Η κίνησή του αυτή, στο ιδιαίτερο κλίμα εκείνων των ημερών, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μία επίδειξη ισχύος από μέρους του, συνοδευόμενη από ολίγη «γκαλοπολογία», καθώς και από τη δήλωση στήριξης προς το πρόσωπό του από το Χρήστο Σαλαμούρα. Το εντέχνως αυτό καλλιεργημένο κλίμα, βέβαια, στράβωσε ελαφρώς, καθώς αρκετά από τα πρωτοκλασάτα μέλη της δημοτικής αρχής (Θ. Κοτρωνιάς, Α. Κοτσανάς, Γ. Σύψας και Θ. Κούκουνας ) εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο η ομάδα μπορεί να συνεχίσει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι της συζήτησης σειρά θεμάτων που θα πρέπει να λυθούν, και αφορούν από συγκεκριμένα πρόσωπα της Πρωτοβουλίας, μέχρι πολιτικές επιλογές που «απαγορεύουν» κατά τους ίδιους το άνοιγμα που έχει ανάγκη η κοινωνία. Προσθέτοντας και την απόφαση του Αντ. Φράγκου να αποχωρήσει από τα δημοτικά, μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της παράταξης είναι σε εξέλιξη μία «μάχη» τακτικής, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η υπομονή, και το προσεκτικό διάβασμα όλων των ενεργειών που γίνονται ή που σχεδιάζεται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει, σχετικά με το εάν ο Τ. Λουκόπουλος θα είναι εκ νέου υποψήφιος, και θα παραμένει έως ότου ο ίδιος κάνει δημόσια ανακοινώσει την απόφασή του. Η τοποθέτησή του στο εσωτερικό της ομάδας προφανώς και είναι σημαντική, όμως υπάρχει μία παράμετρος επίσης κομβική για το πολιτικό του μέλλον, την οποία ο ίδιος δεν μπορεί να αγνοεί, παρά τα αντιθέτως λεγόμενά του. Μπορεί να αντέξει την απώλεια των παραπάνω στελεχών, ή μέρος αυτών; Διότι μιλάμε για στελέχη με δεδομένη εκλογική διείσδυση και ψηφοσυλλεκτική ικανότητα, σε σημεία μάλιστα του δήμου (εκτός της Ναυπάκτου) που η ύπαρξη δυνατών χαρτιών είναι ακόμα περισσότερο σημαντική και σίγουρο δύσκολα αντικαταστάσιμη. Από το περιβάλλον του δημάρχου εκφράζεται η πεποίθηση ότι ουδείς αναντικατάστατος, μόνο που η θεωρία από την πράξη διαφέρει όταν μιλάμε για εκλογές, και για συλλογή δυνάμεων.

Εκτίμησή μας, όσο ο δήμαρχος δεν ανακοινώνει την κάθοδό του δημοσίως, είναι ότι πάντα θα παίζει και το σενάριο καθόδου του Γιώργου Σιαμαντά, μία λύση η οποία μπορεί να προκριθεί μετά από μία πιθανή διάσπαση της παράταξης και έχοντας βέβαια πλέον αρκετή απόχρωση από ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνοντας το κεφάλαιο της Πρωτοβουλίας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει πάει οριστικά πίσω το σενάριο υποψηφιότητας του Θωμά Κοτρωνιά, στην περίπτωση που ο Τ. Λουκόπουλος δεν δηλώσει παρών. Κι αυτό γιατί ορισμένα από τα προαπαιτούμενα που έθετε, ακόμα και στις δηλώσεις του στην «Ε» επί του θέματος, ούτε έχουν υλοποιηθεί, ούτε πολύ περισσότερο φαίνεται να μπορούν άμεσα να δρομολογηθούν, καθιστώντας και το χρόνο «εχθρό» των διαδικασιών. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είχε στο μυαλό του, καθώς φαίνεται, όχι την προίκα ενός κομματιού της ομάδας, αλλά την ομάδα με προοπτική ανοίγματος, πράγμα που φαντάζει πλέον δύσκολο να συμβεί.

Ο Γιάννης Μπουλές

Ο Γιάννης Μπουλές έχει φροντίσει σε κάθε τόνο να κάνει σαφές ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, πράγμα που θεωρείται δεδομένο και από όλους τους άλλους δημοτικούς χώρους. Μη έχοντας εσωτερική αμφισβήτηση, ούτε και ενεργό ενδιαφέρον από άλλο πρόσωπο να αναλάβει το τιμόνι της παράταξης, αναμένεται με την αρχή του 2019 να πάρει το τυπικό «οκ» από τα μέλη της ΑΔΚΝ για μία νέα υποψηφιότητά του. Στα βασικά του όπλα το ότι σήμερα η μείζονα μειοψηφία έχει δομημένη παράταξη, σε σημείο μάλιστα πολύ πιο μπροστά, ως προς τη δομή της, από κάθε άλλη στο δήμο. Έχει στελεχιακό δυναμικό σε πολλά γεωγραφικά σημεία, μία συνθήκη που του επιτρέπει να ξεκινά από μία βάση, και με κύριο στόχο εδώ και καιρό την πρόσθεση νέων προσώπων, τα οποία θα σηματοδοτήσουν και την ανανέωσή της. Φαίνεται τακτικά πως ο πρώην δήμαρχος δεν βιάζεται να προβεί στην εμφάνισή τους, καθώς έτσι απαντά το περιβάλλον του στο ερώτημα «που βρίσκεται το νέο δυναμικό της ομάδας». Ο Γ. Μπουλές, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι συμμετέχει σε συζητήσεις και με άλλους επικεφαλής παρατάξεων, παλιών ή και υπό σύσταση, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας. Φαντάζει πολύ δύσκολο βέβαια να τον δούμε υπό κάποιου άλλου, όμως θα πρέπει να πούμε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ως στόχο μόνο την κάλπη της πρώτης Κυριακής, αλλά και εκείνη της δεύτερης. Στα θετικά του κλίματος, που προσμετρά σήμερα η ΑΔΚΝ, το ότι ο πολύτεμαχισμός είναι πολύ πιθανό να ρίξει πιο χαμηλά τον πήχη, πράγμα που λειτουργεί προς όφελος των ήδη στημένων συνδυασμών.

Ο Θανάσης Παπαθανάσης

Ο Θανάσης Παπαθανάσης αποτελεί μετά τον Τάκη Λουκόπουλο το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό που πλανάται στις συζητήσεις. Ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου έχει υποστεί φθορά από τη διείσδυση άλλων υποψηφιοτήτων στο δικό του ζωτικό χώρο, μην έχοντας, έως ώρας τουλάχιστον, δείξει δείγματα ανάκτησης δυνάμεων. Πάνω του, πάντα, υπάρχει και το σενάριο εξόδου από τα δημοτικά της περιοχής, με το ενδεχόμενο μίας τέτοιας απόφασης, όμως, να συνοδεύεται «σχεδόν υποχρεωτικά», όπως λένε γνωρίζοντες, και από τον εναλλακτικό δρόμο διατήρησής του στο προσκήνιο. Η επιθυμία του να αποτελέσει εκλεκτό της ΝΔ για το ψηφοδέλτιο του κόμματος θεωρείται δεδομένη, όμως όσο αυτό το σενάριο δεν παίρνει σάρκα και οστά, τόσο θεωρείται δεδομένη και η παρουσία του στα δημοτικά της Ναυπακτίας. Το ενδιαφέρον του άλλωστε γι’ αυτά είναι ενεργό, καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα εργάζεται με στόχο την προσέλκυση προσώπων, κάνοντας σειρά συναντήσεων στη διάρκεια και της εβδομάδας που πέρασε. Στα θετικά του, όση φθορά και εάν έχει υποστεί, που αυτή θεωρείται δεδομένη ξανάλεμε, το ότι ξέρει να κάνει εκλογές, καταφέρνοντας πάντα έως σήμερα να κινητοποιήσει δυνάμεις, ακόμα και εκεί που τον θεωρούσαν πολύ αδύναμο. Η διαδικασία του 2019, βέβαια, φαντάζει σήμερα ως η πιο δύσκολη γι’ αυτόν, γι’ αυτό και φαίνεται πως βασικός στόχος του, εάν είναι παρών, είναι να πάρει μαζί του με «μεταγραφή» δύο- τρία δυνατά εκλογικά χαρτιά, δημιουργώντας μέσω αυτών τη δυναμική για την προσέλκυση κι άλλων. Ο δρόμος που έχει να περάσει δεν είναι εύκολος, όμως η παρουσία του και μόνο ανακατεύει την τράπουλα σε πολύ μεγάλο βαθμό οδηγώντας σε μία εντελώς διαφορετική μάχη, από εκείνη που θα πηγαίναμε εάν αποφάσιζε να αποχωρήσει.

Ο Γιώργος Γουλας

Ο Γιώργος Γούλας, επικεφαλής της παράταξης Ανανέωση και Δημιουργία, έχει εδώ και καιρό δηλώσει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος, με την «Ε» εγκαίρως να έχει καταγράψει το πώς σκοπεύει να κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η δική του επίσημη ανακοίνωση, η οποία θα συνοδεύεται και από ονόματα υποψηφίων, θα γίνει μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τ. Λουκόπουλου, όποια κι αν είναι αυτή, κι αυτό γιατί στο επιτελείο της παράταξης εκτιμάται ότι αυτή θα επηρεάσει αρκετά το μετέπειτα σχεδιασμό των εκλογών. Όπως μας έλεγε συνομιλητής από το περιβάλλον του η προεκλογική μάχη είναι εντελώς διαφορετική με τον νυν δήμαρχο παρών, απ’ ότι εκτός των διαδικασιών, επιφέροντας αλλαγές από το στήσιμο την καμπάνιας, μέχρι το ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Ο Γ. Γούλας φέρεται αυτή τη στιγμή να έχει ήδη πάρει τη σύμφωνη γνώμη βασικών στελεχών που είχε θέσει ως στόχο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ανακοίνωσή τους θα προκαλέσει αίσθηση. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι και αυτός έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις με εκπροσώπους άλλων ομάδων για το ενδεχόμενο συνεργασίας, χωρίς όμως να φαίνεται επ’ αυτού φως στο τούνελ, τουλάχιστον για πριν τις εκλογές. Όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνεργάτες του, μάλιστα, σε αυτές τις συζητήσεις μπαίνει ως ισότιμος συνομιλητής, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών, αλλά και τις επιλογής των προσώπων, αφήνοντας για το τέλος το ζήτημα του επικεφαλής. Ο Γ. Γούλας και η ομάδα του, βέβαια, λόγω του προφίλ τους μπορούν να θεωρούν ότι θα είναι εντός της επόμενης ημέρας του δήμου, ακόμα και εάν δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια προεκλογική συνεργασία που να τους βάλει με το νέο σχήμα στο δεύτερο γύρο διεκδίκησης του δήμου. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά, άλλωστε, επιτρέποντάς τους να πράττουν στην παρούσα φάση μην έχοντας πίεση πάνω τους.

Ο Ντίνος Τσουκαλάς

Αφήνοντας τους σημερινούς επικεφαλής και το πώς τοποθετούνται αυτή τη στιγμή στο χάρτη των δημοτικών, περνάμε σε εκείνους που κάνουν τώρα το βήμα μπροστά. Ξεκινάμε με τον Ντίνο Τσουκαλά, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό εργάζεται για την υποψηφιότητά του, και έχοντας ήδη προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη σύναψη συνεργασιών με υποψηφίους. Η καινούρια πληροφορία αναφορικά με αυτόν είναι ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα οριστικοποιηθεί και το πότε θα γίνει η πρώτη μεγάλη, ανοιχτή και επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, με τα σενάρια να είναι δύο, ένα να μιλά για τον Δεκέμβριο και ένα για τον Ιανουάριο. Οι λόγοι που θα κρίνουν το προς τα πού θα κινηθεί η απόφαση είναι καθαρά πρακτικοί, όπως λένε οι πληροφορίες μας, χωρίς να επηρεάζονται από τα όσα συμβαίνουν στους άλλους παραταξιακούς χώρους. Ο Ντίνος Τουκαλάς, ο οποίος συνεχίζει σε φουλ ρυθμούς τις επαφές του με κόσμο, πρόσφατα φέρεται να συμφώνησε με μία ομάδα που μέχρι πρότινος ανήκε στο σχεδιασμό άλλου δημοτικού σχήματος, το οποίο όμως δεν τελεσφόρησε. Ο σήμερα ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, σκοπεύει, λένε οι πηγές μας, εντός του Δεκεμβρίου να εντείνει τις προσπάθειές του για τη σύναψη κάποιων συνεργασιών οι οποίες θα του προσθέσουν καίριες δυνάμεις στην προσπάθεια που κάνει να πλασαριστεί όσο πιο ψηλά γίνεται. Η έκβαση αυτών των προσπαθειών δεν είναι απίθανο να μας δείξει και πριν ανοίξει η κάλπη το που μπορεί να φτάσει ο ίδιος, διατηρώντας βέβαια πάντα την αυτονομία του στην κάθοδο που έχει σχεδιάσει. Ορισμένες έξω από το επιτελείο του φωνές, ανθρώπων που είναι σε επαφή μαζί του, τον παροτρύνουν να επιδιώξει και προεκλογικά τη συνεργασία με άλλα σχήματα, πράγμα που ο Ντ. Τσουκαλάς δεν αποκλείει, ούτε όμως θεωρεί πως είναι το πλέον σημαντικό στο σχεδιασμό που έχει κάνει.

Ο Βασίλης Γκίζας

Η άλλη περίπτωση υποψηφίου, για την οποία σας έχουμε ήδη μιλήσει κατά το παρελθόν είναι του γνωστού Ναυπάκτιου δικηγόρου Βασίλη Γκίζα. Χωρίς ακόμα να περάσει μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει επιλέξει να δουλεύει αθόρυβα, αλλά με όλο και πιο έντονους ρυθμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ως νέα πληροφορία, καλά επιβεβαιωμένη, που μπορούμε να προσθέσουμε αυτή την εβδομάδα, είναι ότι ο Β. Γκίζας έχει αποφασίσει εντός του πρώτου 15μέρου του Δεκεμβρίου να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, δίνοντας για αρχή ένα γενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί διεκδικώντας το δήμο. Και αναφερόμαστε με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια που κάνει, γιατί και ο ίδιος σε συζητήσεις δεν θέτει άλλο στόχο πέραν της νίκης στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Το πώς θα τον πετύχει, και μάλιστα με την πρώτη ενασχόλησή του με τα κοινά, είναι ένα ερώτημα που πλανάται πάνω από τις διεργασίες που αφορούν το όνομά του, με τον περιβάλλον του να δηλώνει επ’ αυτού ότι τα έως ώρας δείγματα είναι και με το παραπάνω ενθαρρυντικά. Ο νεοεισερχόμενος στα δημοτικά πράγματα της Ναυπακτίας στοχεύει στο να αντιστρέψει ως θετική τη συγκεκριμένη συνθήκη, χωρίς βέβαια να λέει όχι σε συνεργασίες και με υπάρχον έμπειρο πολιτικό προσωπικό. Καλά πληροφορημένες πηγές μας αναφέρουν μάλιστα ότι στη λίστα των προσώπων που θα των πλαισιώσουν, εκτός των νέων που θα φέρει μαζί του, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ήδη γνωστά ονόματα των κοινών, σε αριθμό όμως πολύ μικρό, και σε βαθμό που δεν θα μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του καινούριου που θέλει να κομίσει ως πρόταση εξουσίας. Ο Β. Γκίζας, μάλιστα επ’ αυτού, φαίνεται αποφασισμένος να «σερβίρει» κρασί με ίσως λίγο «νερό», κι όχι όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις έως σήμερα από άλλες παρατάξεις, «νερό» με ολίγη αίσθηση «οίνου».

Ο Γιάννης Νταουσάνης

Κλείνοντας τη χαρτογράφηση των σημερινών δεδομένων θα πρέπει να αναφερθούμε σε δύο ακόμα περιπτώσεις που παραμένουν πάντα ενεργές στο παιχνίδι. Η πρώτη αφορά στην υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Γιάννη Νταουσάνη, ο οποίος επανέρχεται, έχοντας ήδη ξεκινήσει ένα πρώτο κύκλο συζητήσεων με πολίτες από διάφορα σημεία του δήμου. Έχοντας σπάσει από την έως το 2014 ομάδα που ανήκε, έχει επιλέξει να κινηθεί σε έναν δρόμο που περιλαμβάνει επαφές με στελέχη που χρόνια ήταν στο δικό του κύκλο, και που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Δεν είναι πολλοί, και σε κάθε περίπτωση δεν είναι αρκετοί για να τον βάλουν αυτή τη στιγμή δυνατά στο παιχνίδι, όμως ο Γ. Νταουσάνης δεν ανήκει σε εκείνους που καταθέτουν εύκολα όπλα, και θεωρείται δεδομένο ότι έως τέλους θα παλέψει για την καλύτερη δυνατή απόδοση. Ο νέος εκλογικός νόμος του επιτρέπει άλλωστε να φτιάξει συνδυασμό, πλασάροντάς τον έτσι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ακόμα και με την υπάρχουσα δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει. Εάν αυτό μάλιστα επιτευχθεί τότε η είσοδος και στο επόμενο σχήμα διοίκησης του δήμου μπορεί να θεωρείται πιθανή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Η τελευταία περίπτωση παράταξης είναι αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία καθιερωμένα εδώ και χρόνια λειτουργεί πάνω και πέρα από πρόσωπα. Ο σημερινός επικεφαλής της, ο Βασίλης Τσαγγουρνός, όπως και ο κάθε επικεφαλής της, αποτελεί τον εκφραστή των σταθερών πολιτικών θέσεων της ομάδας, μη βάζοντας στο παιχνίδι της τακτικής στοιχεία που για άλλες παρατάξεις αποτελούν ζητούμενο (πχ επικοινωνία). Η ΛΣ, με το δικό της ύφος και τη δική της γραμμή πλεύσης, ήταν και θα συνεχίσει να είναι παρούσα στα κοινά της περιοχής, μην εξαρτώντας όμως την ύπαρξή της από το εάν θα είναι μέσα ή έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Σαφέστατα και θέλει να είναι εντός, όμως κι αυτό να μην επιτευχθεί, ο δρόμος και οι χώροι εργασίας φαντάζουν για τους ανθρώπους της ποιο οικείοι για τη διατύπωση των θέσεών της.

ΥΓ: Σε έγκαιρο χρόνο σας είχα γράψει ότι ο Γιάννης Ράπτης θα συνεχίζει τις ενέργειές του για τη διεκδίκηση του δήμου, μόνο εάν ο συγκριμένος στόχος είναι εφικτός. Τίποτα λιγότερο δεν θα τον κρατούσε στο παιχνίδι, σας είχε πει, και όπως φαίνεται από τα δείγματα της τελευταίας περιόδου επιβεβαιώθηκα.

ΥΓ: Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στην πόλη το όνομα του Χρήστου Παϊσιου. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, και πολιτευτής με τη ΝΔ στο νομό, από το δικό μου ρεπορτάζ, για την ώρα τουλάχιστον, και με δική του πρωτοβουλία δεν προκύπτει να εμπλέκεται με τα δημοτικά.

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου

The post Η εικόνα των υποψηφίων έξι μήνες πριν τις εκλογές appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή