Η Λευκάδα στα Νορβηγικά φιόρδ

Του Ηλία Καββαδά

«Τα φιόρδ είναι στενά κομμάτια θάλασσας ανάμεσα σε απότομες πλαγιές. Σχηματίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων, με την επίδραση παγετώνων που διέβρωσαν το έδαφος στις κοιλάδες μεταξύ των βουνών, με τη διάβρωση να φθάνει κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Έτσι, όταν οι παγετώνες υποχώρησαν, η θάλασσα εισχώρησε δημιουργώντας αυτό το παιχνίδι νερού και ξηράς που βλέπουμε σήμερα.

Το Sognefjord, στην περιοχή μεταξύ του Bergen και της Ålesund είναι το μεγαλύτερο φιόρδ της χώρας, με συνεχείς διακλαδώσεις με άλλα μικρότερα – και πανέμορφα – φιόρδ, όπως το Aurlandsfjord ή το Nærøyfjord, το τελευταίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.»

Ο Ηλίας Καββαδάς και αρκετοί εκδρομείς από την Λευκάδα επέτρεψαν πριν λίγες μέρες από μια όμορφη εκδρομή στην Νορβηγία και την Σουηδία.
Οι φωτογραφίες που ακολούθουν είναι από την κρουαζιέρα που έγινε με ηλεκτροκίνητο σκάφος στα: Nerrow fiord που είναι παρακλάδι του sognerfiird και στο flamfiord

Το nerrow fjiod είναι μήκους 11 μιλίων και φτάνει το μεγαλύτερο πλάτος του τα 500 μέτρα. είναι μέρος του sogner fjiord που είναι από τα μεγαλύτερα και βρίσκεται στη δυτική Νορβηγία και είναι μήκους 127 μιλίων.


Πηγή