Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ συγχαίρει τον Aιτωλοακαρνάνα Κωνσταντίνο Λίχνο που κατέκτησε το 3ο βραβείο στο Δ […]

Προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ συγχαίρει τον αιτωλοακαρνάνα Κωνσταντίνο Λίχνο που κατέκτησε το 3ο βραβείο, με το έργο του «Οι πορτοκαλιές», στην κατηγορία Διηγήματος του Διαγωνισμού Πρωτότυπου Λογοτεχνικού Έργου, που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έχει ανάγκη από όλους που, με την τέχνη τους, φιλοδοξούν να συμβάλουν στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού. Το ΚΚΕ έχει ανάγκη από τη λογοτεχνία που εκφράζει τα συμφέροντα της πρωτοπόρας κοινωνικής τάξης, της εργατικής.

Σήμερα, που η λογοτεχνία αυτή -κάτω από το βάρος του πισωγυρίσματος της ιστορίας- εκλείπει, δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια συμβολή της στη διέγερση και την οργάνωση του λαϊκού αισθήματος, για την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα στην ιστορία του ΚΚΕ. Στα γράμματα και τις τέχνες κουβαλάμε μια πολύτιμη και βαριά κληρονομιά, που πρέπει να βρει τη συνέχειά της όχι αναπολώντας το παρελθόν, αλλά ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες της ταξικής πάλης.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας λογοτεχνίας έχει πρόσθετες δυσκολίες από εκείνες της λογοτεχνίας γενικότερα. Δεν είναι απλό πράγμα να αποκαλύπτεις τη σύγχρονη σκλαβιά των ανθρώπων, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και το δρόμο τους προς την ελευθερία, την αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού, σ’ ετούτη την αντιηρωική και φαινομενικά στάσιμη περίοδο της ανθρωπότητας μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης. Και ακόμη πιο δύσκολο είναι να μιλάς για όλα αυτά, χωρίς να διαλαλείς τις προθέσεις σου ξεπέφτοντας σε κήρυγμα και σκέτη πολιτικολογία, που φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Έπειτα η αληθινή λογοτεχνία, η λογοτεχνία που δεν απευθύνεται μονάχα στο συναίσθημα, αλλά κινητοποιεί πάνω απ’ όλα τη σκέψη- θέτει ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις στους στρατευμένους, στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, εκπροσώπους της. Προϋποθέτει, περισσότερο ίσως από παλιά, μελέτη και αφομοίωση της θεωρίας του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, καθώς και των σύγχρονων επεξεργασιών που την εφαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα. Πρόκειται για γνώσεις που βρίσκονται έξω από τον άμεσο ορίζοντα και το ειδικό αντικείμενο της λογοτεχνίας και γι’ αυτό δύσκολα προσεγγίζονται από όσους την υπηρετούν. Όμως αυτές ακριβώς οι γνώσεις είναι που κάνουν να ξεχωρίζει ο αληθινός δημιουργός από τον απλό δεξιοτέχνη, αυτές οι γνώσεις είναι το μυστικό της βαθιάς, επαναστατικής τέχνης που μας έδωσαν οι κορυφαίοι κομμουνιστές λογοτέχνες του 20ού αιώνα.

ekdhlwsh-perisos-brabeysh-diagwnismoy-3

ekdhlwsh-perisos-brabeysh-diagwnismoy-32

ekdhlwsh-perisos-brabeysh-diagwnismoy-29


Πηγή