Η υγεία των οστών στο προσκήνιο.

Υγεία Η υγεία των οστών στο προσκήνιο.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα ενημέρωσης και εξετάσεων για τη σκελετική υγεία στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κέρκυρας, μέλος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.) σε συνεργασία με το Σύλλογο Σκελετικής Υγεία “ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ” και το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διοργάνωσαν στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα «Ενεργοποιήσου – Ενημερώσου – Πρόλαβε», για την ενημέρωση και πρόληψη της σκελετικής υγείας στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 257 μετρήσεις οστικής πυκνότητας με υπερήχους και όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πολύτιμες συμβουλές από γιατρό ορθοπεδικό.
Η εκδήλωση, αποτέλεσε την κορύφωση της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη σκελετική τους υγεία, με έμφαση στη “σιωπηλή νόσο” της οστεοπόρωσης.

Με στόχο την υπεύθυνη ενημέρωση του ελληνικού κοινού και την ευαισθητοποίησή τους για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, οι φαρμακοποιοί του Ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. στην περιοχή της Κέρκυρας, προσκάλεσαν από τα μέσα Οκτωβρίου και επί δύο εβδομάδες τους πολίτες στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους και να τους πληροφορήσουν για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης αλλά και για τους τρόπους προφύλαξης της σκελετικής τους υγείας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι φαρμακοποιοί του ομίλου, μέσω ενός απλού ερωτηματολογίου που έδιναν στον κάθε ενδιαφερόμενο, έκαναν μια πρώτη εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης και την πιθανή ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις, με τη συμβουλή του ιατρού. 

Σε αυτές τις 2 εβδομάδες από τα άτομα που ενημερώθηκαν στα φαρμακεία, το 82% προτάθηκε για επόμενο στάδιο εξετάσεων με τη συμβουλή του γιατρού τους, με το 75% των ηλικιών να είναι άνω των 50 ετών, δηλαδή τη βασική ηλικιακή ομάδα για τις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας, του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς και με την ευγενική χορηγία της HEALTH Aid & της THERAPEARL.

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, “ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ” είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).
Ο Σύλλογος αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο το οποίο σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού γύρω από την οστεοπόρωση, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και την σκελετική υγεία. Η δράση του Συλλόγου επεκτείνεται τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: www.osteocare.gr

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κέρκυρας είναι μέλος του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στην Κέρκυρα. Η πλήρως εξοπλισμένη μονάδα, λειτουργεί από το 2001 σε μια έκταση εγκαταστάσεων 750τ.μ. στην περιοχή Κομπιτσίου, θέση Πιρή. Απασχολεί 17 εργαζόμενους, διαθέτει ένα στόλο 5 οχημάτων και εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 80 φαρμακεία, 2 και 3 φορές την ημέρα στο Δήμο Κερκύρας και Παξών. Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 58525. Δείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: www.prosyfape.gr


Πηγή