Ηλεία: Πόσο θα αντέξουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι; Πολλά και μεγάλα τα προβλήματα

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορεί να δέχονται πιέσεις τόσο από την μείωση τιμών, όσο και από την αύξηση του κόστους παραγωγής, ωστόσο αγαπούν την δουλειά τους, αντιστέκονται και καταφέρνουν να στέκονται στα πόδια τους. Ένας από αυτούς είναι ο Γιάννης Λούπας, αγρότης και αγελαδοτρόφος, ο οποίος διατηρεί φάρμα στον Άγιο Γεώργιο Ανδραβίδας.

Ο Γιάννης Λούπης 32 ετών σήμερα μεγάλωσε στη φάρμα του παππού και του πατέρα του στον Άγιο Γεώργιο Ανδραβίδας. Αγροτοκτηνοτρόφος με πολλά στρέμματα και 30 αγελάδες στην επίβλεψή του. «Η επιχείρηση είναι οικογενειακή με πολύ προσωπική εργασία, διαφορετικά δεν βγαίνει» λέει στην «Πατρίς» ο Γιάννης που προ ημερών τελείωσε την σπορά Αλεξανδρινού τριφυλλιού για τα 30 γελάδια του. «Η συγκομιδή θα γίνει τον Μάϊο και ως ξηρά τροφή θα δοθεί στις αγελάδες της φάρμας μας. Δεν το πουλάμε το τριφύλλι. Αν αγοράζαμε η τιμή του είναι προς 13 με 15 λεπτά το κιλό σε μπάλες των 25 ή των 250 κιλών» λέει ο Γιάννης και συνεχίζει αναφερόμενος στις άλλες καλλιέργειές του.

Μεγάλα προβλήματα

Ο κ. Λούπης αναφέρεται επιγραμματικά και σε κάποια από τα προβλήματα των αγελαδοτρόφων: «Τα προβλήματα των αγελαδροτρόφων αρκετά: Πιο σημαντικά το υψηλό κόστος παραγωγής ζωοτροφών και συντήρησης καθώς και οι λίγες εταιρείες διάθεσης του γάλακτος. Επιπλέον δεν υπάρχει ανταγωνισμός έτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη συζήτηση στις τιμές του γάλακτος». Στην ερώτησή μας αν υπάρχει μέλλον ο Γιάννης Λούπης απαντά: «Ανοίγετε μεγάλη συζήτηση. Προς το παρόν υπάρχει…». Για την επόμενη μέρα με τα προβλήματα να συσσωρεύονται, ουδείς γνωρίζει.

Καλή χρονιά

Ο κ. Λούπης αναφέρεται και στη φετινή καλλιεργητική περίοδο: «Φέτος καλλιεργήσαμε εκτός φάρμας καλαμπόκι και καρπούζι και νομίζω πως ήταν με ιδιαίτερα καλή χρονιά Μάλιστα για το καλαμπόκι η απόδοση ήταν πολύ καλή. Βγάλαμε τις ζημιές περασμένων ετών»

Στη φάρμα υπάρχουν και 30 αγελάδες οι οποίες παράγουν περίπου 470 κιλά γάλα την ημέρα με την τιμή του γάλακτος σήμερα να είναι 42 λεπτά. «Το γάλα το προωθώ στην Κεφαλονιά και μέχρι σήμερα δεν έχουμε παράπονο. Είναι σκληρή δουλειά του αγελαδοτρόφου με προσωπική εργασία. Κάθε αγελάδα κοστίζει ως προς την συντήρησή της περίπου 300 ευρώ το μήνα. Είναι κοστοβόρος επιχείρηση».


Πηγή