Ηλεία: Τα πορίσματα ‘καίνε’ τους τοματοπαραγωγούς – Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αποζημιώσεις για τις ζημιές α […]

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των τοματοπαραγωγών του νομού, μετά την αποστολή των πρώτων πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστη η καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες τον περασμένο Ιούλιο.

Τα πολυαναμενόμενα πορίσματα δεν συνοδεύονται και με τα πολυαναμενόμενα ποσοστά ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες, με αποτέλεσμα πολλοί τοματοπαραγωγοί να μένουν εκτός αποζημιώσεων!

Η πρώτη αποστολή των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και οι παραγωγοί κάθονται πλέον σε ‘αναμμένα κάρβουνα’, αφού μη καταβολή αποζημιώσεων σηματοδοτεί αυτομάτως και εγκατάλειψη της καλλιέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον νομό Ηλείας, αφού οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για όλους.

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί πορίσματα στην περιοχή της Αμαλιάδας και σε περιοχές του κάμπου, όπως Γαστούνη, Λεχαινά, Παλαιοχώρι στα οποία τα μισά εξ αυτών περίπου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό δικαιολογεί σε καλλιέργειες ζημιά σε ποσοστό της τάξεως 20% με 25%, το οποίο συνεπάγεται ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση οι παραγωγοί.

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα πορίσματα η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και η Ομάδα Παραγωγών οπωροκηπευτικών Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Γαστούνη βρίσκονται σε κινητικότητα και καλούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, να πάρουν πίσω τα πορίσματα και να εκδώσουν καινούργια τα οποία θα ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί οι τοματοπαραγωγοί.

Ετοιμάζουν εξώδικο

Εάν δεν συμβεί αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί εξώδικο και θα ακολουθήσουν αγωγές από τους τοματοπαραγωγούς, προκειμένου να δώσει την λύση η δικαιοσύνη.

Επιπλέον, καλούνται οι τοματοπαραγωγοί να ενημερώσουν τις Ομάδες Παραγωγών και παράλληλα να προχωρήσουν σε υποβολή εντάσεων, ενώ επίκειται και επίσκεψη στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα για να ζητηθεί από τον διευθυντή να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος των τοματοπαραγωγών του νομού.

Οι Ομάδες Παραγωγών κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για μεγάλη οικονομική καταστροφή και εξαφάνιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας από την Ηλεία.

Χρήστος Βαλιανάτος (Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας)

«Τα πρώτα πορίσματα που εστάλησαν στις αρχές της εβδομάδας ήταν ικανοποιητικά αλλά αυτά που ακολούθησαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είχαμε τονίσει εξαρχής στο Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και ότι δεν έπρεπε να υπάρξουν αδικίες, αλλά δυστυχώς έγινε αυτό που φοβόμασταν. Ζητάμε να αρθεί η αδικία γιατί διαφορετικά θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη και έχουμε ήδη έτοιμο εξώδικο προς τον ΕΛΓΑ το οποίο θα σταλεί εάν δεν ανακληθούν τα πορίσματα και θα προχωρήσουμε σε αγωγές. Θα το φτάσουμε μέχρι τέλους, μέχρι να αποζημιωθούν οι τοματοπαραγωγοί και ζητάμε την συμπαράσταση των δικηγόρων από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Πύργου και Αμαλιάδας. Εάν δεν αποζημιωθούν οι παραγωγοί χάθηκε η καλλιέργεια από την Ηλεία».

Σάββας Μαράτος (Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Γαστούνης)

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα πορίσματα. Αδικείται κατάφορα το 80% των τοματοπαραγωγών, αυτών που προσπάθησαν να κρατήσουν την καλλιέργεια και σήμερα τους γυρίζει μπούμερανγκ η απόφασή τους. Όσοι δεν μάζεψαν βιομηχανική τομάτα δικαιώνονται κατά 90% και θα πάρουν αποζημιώσεις 500 με 550 ευρώ το στρέμμα και όσοι μάζεψαν τιμωρούνται και αν λάβουν θα λάβουν 150 ευρώ το στρέμμα. Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να ανακαλέσει ο ΕΛΓΑ τα πορίσματα. Έχει όλα τα στοιχεία και πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του εισοδήματος που χάνουν οι παραγωγοί. Δεν δικαιολογείται ο κάθε γεωπόνος να βγάζει ένα πόρισμα ότι θέλει και να το δέχεται ο επόπτης».

Γιώργος Τσακοπιάκος (τοματοπαραγωγός)

«Ζητάμε δίκαια πορίσματα βάση της καλλιέργειάς μας. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εμπαιγμός από τον ΕΛΓΑ και να εκδώσουν πορίσματα που θα ανταποκρίνονται στο πραγματικό ποσοστό ζημιάς».


Πηγή