Ημερίδα στην Αμαλιάδα: Στοιχεία-σοκ για κατασχέσεις

Απαντήσεις στα επίκαιρα θέματα που άπτονται του νομικού λειτουργήματος και έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις, αποτέλεσε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο νέο Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του δήμου Ήλιδας και οι διακεκριμένοι ομιλητές προσέγγισαν ουσιαστικά όλα τα ζητήματα και οι τοποθετήσεις τους θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στην διαχείριση των θεμάτων τόσο από τους δικηγόρους όσο και από τους δικαστές.

Η ημερίδα άνοιξε με σύντομη παρουσίαση από τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Μανώλη Μπιρμπίλη

Τα θέματα

Από την πρώτη στιγμή ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας είχε τονίσει ότι η συγκεκριμένη ημερίδα είχε νομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και αυτό επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, καθώς εκτός από τους εκπροσώπους του νομικού κλάδου την παρακολούθησαν και εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες.

Οι ομιλητές από αριστερά, Βασίλειος Χατζηϊωάννου, Σπυρίδων Τσαντίνης και Αθανάσιος Πανταζόπουλος

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

-Αναγκαστική Εκτέλεση και Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί

– Κατάσχεση εις χείρας τρίτου

-Προστασία πρώτης κατοικίας

με εισηγητές τον κ. Σπυρίδων Κ. Τσαντίνη, αναπληρωτή καθηγητή Αστικού Δικονομικού Δικαίου ΔΠΘ, τον κ. Βασίλειο Α. Χατζηϊωάννου, Επίκουρο καθηγητή Αστικού Δικαίου ΔΠΘ και τον κ. Αθανάσιο Π. Πανταζόπουλο, ΔΝ-Πρωτοδίκη.

Τους ομιλητές παρουσίασε στο κοινό ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Μανώλης Μπιρμπίλης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι υποχρέωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας να διοργανώνει τέτοιες ημερίδες που συμβάλλουν στην καλλιέργεια και την αναβάθμιση του κλάδου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Αθανάσιο Θεοδόση

Σοκαριστικά στοιχεία

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι στον χώρο διεξαγωγής της ημερίδας που έχει μετατραπεί πλέον σε Πολιτιστικό Πολυχώρο, κατά το παρελθόν λειτουργούσαν φυλακές και αυτό έχει τον συμβολισμό του και έδωσε συγχαρητήρια στους εμπνευστές και δημιουργούς του χώρου.

Αναφορικά με την διοργάνωση της ημερίδας επεσήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εναρμονίζεται στην επικαιρότητα της εποχής και κρίθηκε επιβεβλημένη η διοργάνωση της ημερίδας στις δύσκολες αυτές εποχές. Τα στοιχεία δεν που παρουσίασε ήταν σοκαριστικά για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, καθώς σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται πλέον σε 88 δις ευρώ! Δυσχερή τα στοιχεία και για τις κατασχέσεις, καθώς το έτος 2016 κυμάνθηκαν σε 650.000, το έτος 2016 σε 1.300.000. το 2017 σε 1.700.000 και το έτος 2018 (μέχρι τον Μάιο) ανέρχονταν σε 1.200.000 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φθάσουν τα 3.000.000!

«Ο μισός ελληνικός πληθυσμός υφίσταται κατασχέσεις, είναι ένα θέμα που απασχολεί και εμάς τους νομικούς και έπρεπε να κάνουμε αυτή την ημερίδα για να ενημερωθούμε εκτενώς για το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδόσης.

Η ημερίδα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα

Χαιρετισμοί και ομιλίες

Χαιρετισμό απηύθυναν και οι βουλευτές κ. Κώστας Τζαβάρας και κ. Γιάννης Κουτσούκος, με τον κ. Τζαβάρα να εκφράζει και την ικανοποίησή του για το έργο του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, τις παλιές φυλακές που μετατράπηκαν σε χώρο που λάμπει η επιστημονική αλήθεια, και που συνέβαλε και ο ίδιος τα μέγιστα για το συγκεκριμένο έργο.

Χαιρετισμός και από τον βουλευτή Γιάννη Κουτσούκο
Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος.

Χαιρετισμός από τον αντιδήμαρχο Ήλιδας Νώντα Παναγιωτόπουλο

Ιδιαίτερα συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα ο Πρωτοδίκης κ. Αθανάσιος Πανταζόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε εκτενώς το θέμα της Αναγκαστικής Εκτέλεσης και των Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών, καθώς και την προστασία πρώτης κατοικίας. Ο κ. Πανταζόπουλος υπηρέτησε επί επτά έτη στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και πριν την ανάλυση του θέματος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην άψογη συνεργασία που είχε με όλους, επισημαίνοντας ότι για να μπει κάποιος στο Δικαστικό Σώμα πέρα από τις γνώσεις που απαιτούνται πρέπει να έχει και ήθος.

Ακολούθησε ο αναπληρωτής καθηγητής Αστικού Δικονομικού Δικαίου ΔΠΘ κ. Σπυρίδων Τσαντίνης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: ‘Κατάσχεση εις χείρας τρίτου’ , ο οποίος αναφέρθηκε στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και το δημόσιο και εξήγησε πώς μπορεί να αμυνθεί κάποιος δια μέσου της νομικής οδού.

Οι ομιλίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κοινού

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον Επίκουρο καθηγητή Αστικού Δικαίου ΔΠΘ κ. Βασίλειο Χατζηϊωάννου, ο οποίος ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για τα ισχύοντα στον Κώδικα πολιτικής δικονομίας μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές και από ένα βιβλίο για την ιστορία του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Την πλακέτα στον κ. Πανταζόπουλο επέδωσε ο κ. Θεοδόσης, ενώ στους δύο καθηγητές ο δικηγόρος κ. Μάϊκ Αμπουχάνμπα, αφενός για την βοήθεια που παρείχε για την διοργάνωση της ημερίδας αφετέρου γιατί ήταν και οι δύο καθηγητές του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο κ. Θεοδόσης βράβευσε τον κ. Πανταζόπουλο
Από την απονομή των τιμητικών πλακετών

Μεταξύ άλλων στην ημερίδα παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας κ. Κωνσταντίνος Χονδρόσμος, η Εισαγγελέας Αμαλιάδας κα Αρετή Τέγου και η Αντιεισαγγελέας κα Αγγελική Κυριαζή, πρόεδρος Εφετών Αγρινίου κ. Κώστας Παναγόπουλος, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Πατρών κ. Αντώνης Αλαπάντας, η Ανακρίτρια Κυπαρισσίας κα Αναστασία Ντιούδη, πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Δημήτρης Νικάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Κώστας Τσεριώνης, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ δήμου Πηνειού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Πηνειού κ. Άγγελος Μπράτης, ο πρώην βουλευτής κ. Παναγιώτης Αδρακτάς, ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Άγγελος Αγγελόπουλος.


Πηγή