Καπελέτο: Αγεφύρωτοι επτά χρόνια- Αποκομμένοι από τις καλλιέργειες τους δεκάδες αγρότες

Αποκομμένοι από τις καλλιέργειές τους είναι εδώ και επτά χρόνια δεκάδες κάτοικοι της περιοχής Θανασουλέϊκα στο Καπελέτο, αφού από το 2011 που έχει πέσει η γέφυρα δεν μπορούν να διασχίσουν το ρέμα Κλιματσίδι και υποχρεώνονται να κάνουν καθημερινά …ταξίδι για να μεταβούν στις περιουσίες τους που απλώνονται σε μια έκταση τουλάχιστον 5.000 στρεμμάτων.

Στην περιοχή Λιβάδια ή «Παλιά ταβέρνα» στα Θανασουλέϊκα καλλιεργούνται πάνω από 5000 στρέμματα. Μέχρι το 2011 η πρόσβαση στα χωράφια και τα ζώα γινόταν από τον κοινοτικό δρόμο. Όμως οι θεομηνίες του 2011 κατέστρεψαν την παλιά γέφυρα και από τότε δεν υπάρχει πρόσβαση των κατοίκων και αγροτών στην περιοχή. Μάλιστα υποχρεώνονται να πηγαίνουν μέσω Βάρδας, διανύοντας απόσταση τουλάχιστον έξι χιλιομέτρων!

Οι κάτοικοι στην περιοχή είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση και στηλιτεύουν την αδιαφορία της Πολιτείας. Δηλώνουν αποφασισμένοι ότι αν δεν δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημά τους να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης θα προσπαθήσει να κάνει μια μελέτη για να έχει εικόνα του κόστους κατασκευής γέφυρας και θα ζητήσει από την Περιφέρεια να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα.

Νίκος Θανασούλας, κάτοικος περιοχής, αγρότης

“Το πρόβλημα υπάρχει από το 2011. Ο δρόμος είναι κοινοτικός πολλών ετών. Το 1974 που έγιναν τα έργα άλλαξαν μια ροή ενός ποταμού το Κλιματσίδι και το πέρασαν σε αυτό το σημείο όπου υπήρχε ένα παλιό γεφύρι το οποίο μας εξυπηρετούσε για να πηγαίνουμε στις περιουσίες μας με αποτέλεσμα το 2011 με τις μεγάλες πλημμύρες να πέσει. Από τότε μέχρι σήμερα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας στην Περιφέρεια, στο Δήμο, στον ΤΟΕΒ, στον ΓΟΕΒ, δεν έχει γίνει τίποτα. Έτσι δεν μπορούμε να πάμε στις καλλιέργειές μας, μιλάμε για πάνω από 5000 στρέμματα, που απέχουν περίπου 500 μέτρα από εδώ και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε από την Βάρδα κάνοντας διαδρομή 6 χιλιομέτρων. Προσωρινή λύση είναι να βάζουν κάτι κιούνια εξαιτίας των οποίων πλημμυρίζουν καλλιέργειες. Τώρα μας είπαν ότι υπάρχει μελέτη αλλά το ακούμε με επιφύλαξη. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε άκρη”

Κωνσταντάρας Νίκος κάτοικος περιοχής αγρότης

«Εδώ πιο κάτω στην περιοχή Λιβάδι έχω χωράφια και πρόβατα αλλά δεν έχω πρόσβαση. Αντί για ένα χιλιόμετρο που απέχει το σπίτι μου από την περιουσία μου κάνω έξι χιλιόμετρα και το τρακτέρ μου μπαίνει ένα μέτρο στις λάσπες. Από το 2011 δεν βρέθηκε κάποιος να ξαναφτιάξει το γιοφύρι για να μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Και μιλάμε για 50 οικογένειες που ζουν εδώ και όλων τα χωράφια είναι προς την περιοχή Λιβάδια. Αυτός ο δρόμος είναι ο παλιός κοινοτικός δρόμος του Καπελέτου. Δεν κάνουν τίποτα. Δεν υπάρχει Πολιτεία, ούτε αρχές, ούτε τίποτα. Είναι ένα δύο άτομα που κάνουνε κουμάντο και μας έχουν συνδέσει κανονικότατα»

Θανάσης Θανασούλας κάτοικος περιοχής αγρότης

«Οι καλλιέργειές μας είναι αποκομμένες από μας. Το 2011 έπεσε το γιοφύρι και από τότε κάνουμε κύκλο για να πάμε στα χωράφια μας και τα ζώα μας. Περίπου 60 οικογένειες χρησιμοποιούμε αυτό τον δρόμο που είναι κοινοτικός για να πάμε στην περιοχή Λιβάδια. Όμως μας υποχρεώνουν να πάμε ολόκληρη βόλτα. Τώρα κάτι λένε για μελέτη. Τα κιούνια δεν είναι λύση »

Δημοσθένης Μέντης κάτοικος περιοχής αγρότης

«Μας εμπαίζουν εδώ και 7 χρόνια με τη γέφυρα. Χρειαζόμαστε… ελικόπτερο για να πάμε δίπλα στα χωράφια μας. Απόσταση 500 μέτρων την κάνανε έξι χιλιόμετρα και αυτό είναι και οικονομική επιβάρυνση τόσα χρόνια για μας. Κανείς δεν μας λέει πότε θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Τα κιούνια δεν είναι λύση. Θα τα πάρει το ρέμα και θα μείνουμε και πάλι αποκομμένοι.»

Γιώργος Καρβουνιάρης κάτοικος περιοχής

«Εδώ είναι ο οικισμός Θανασουλέϊκα και το Καπελέτο. Η περιοχή αυτή ονομάζεται «Παλιά Ταβέρνα» και δεν ξέρω αν το «Ταβέρνα» έχει επηρεάσει κάποιους αρμόδιους στις αποφάσεις τους οι οποίες δυστυχώς είναι άκαιρες και μας αφήνουν εκτεθειμένους για να έχουμε πρόσβαση στα κτήματα. Από το 2011 δεν έχει γίνει κάτι για τη γέφυρα για να εξυπηρετούνται οι αγρότες. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να δώσει λύση οριστική και όχι ημίμετρα. Τα κιούνια αυτά είναι μια προσωρινή λύση και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από το Κλιματσίδι. Πιστεύω ότι ο Περιφερειάρχης που δίνει σε αυτά βαρύνουσα σημασία θα επισκεφθεί το χώρο και θα δώσει οριστική λύση. Υπάρχει και η λύση της σιδερογέφυρας. Μπορεί να τοποθετηθεί μια τέτοια γέφυρα γιατί ξερω ότι η Περιφέρεια έχει τέτοιες για έκτακτη ανάγκη και αυτή είναι έκτακτη ανάγκη»

Θεόδωρος Στεργιόπουλος κάτοικος περιοχής

«Η κατάσταση είναι απελπιστική και δεν πάει άλλο. Έχουμε αγανακτήσει. Κάναμε υπομονή περίπου επτάμιση χρόνια. Δεν μπορούμε άλλο. Μας κοροϊδεύουν όλοι. Δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας, τα ζώα μας. Τα χωράφια απέχουν 500 -600 μέτρα και εμείς είμαστε να πηγαίνουμε από άλλο δρόμο περίπου 6 χιλιόμετρα. Φθάνει πιά!»

Χρήστος Παλαιολόγος – πρόεδρος ΤΟΕΒ Μυρτουντίων – αντιδήμαρχος Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης

«Στα Θανασουλέϊκα υπήρχε ένα πρόχειρο γεφύρι όταν κοινοτάρχης ήταν ο Βαγγελάκος. Με τη θεομηνία του 2011 το γεφύρι έπεσε και είχε τραυματιστεί και ένα παλληκάρι.Εγώ ως αντιδήμαρχος και πρόεδρος ΤΟΕΒ έχω πάει χωρίς να ευθύνομαι κατηγορούμενος για την υπόθεση τραυματισμού του νεαρού. Το γιοφύρι ήταν πολύ παλιό. Η Περιφέρεια είχε πει αρκετές φορές ότι κάνει μελέτη για να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φτιαχτεί τίποτα. Για τον ΤΟΕΒ δεν προβλέπεται να φτιάξει γέφυρα. Η αποστραγγιστική τάφρος (ΒΤ24)ανήκει στην Περιφέρεια, στον δήμο, στον ΓΟΕΒ. Όλοι συμμετέχουν. Έχουν δίκιο που φωνάζουν οι κάτοικοι της περιοχής γιατί εκεί καλλιεργούν πάνω από 5.000 στρέμματα και δεν έχουν πρόσβαση. Πρόσφατα ενημέρωσα την Περιφέρεια, είχα συζήτηση για το θέμα με τον δήμαρχο κ. Ναμπίλ Μοράντ και αποφασίσαμε να κάνουμε μια μελέτη για να δούμε το κόστος του έργου. Στόχος μας είναι να βρεθεί οριστική λύση. Αν τώρα τοποθετηθεί από την Περιφέρεια σιδερένια γέφυρα θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι από εκεί δεν θα μπορούν να περάσουν βαρέα οχήματα παρά μόνο αγροτικά και τρακτέρ »


Πηγή