Κάτω Παναγιά: Πρόσφυγες στον τόπο τους

«Πρόσφυγες» στον τόπο τους αισθάνονται οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς από την αντιμετώπιση του Κράτους το οποίο προφανώς από λάθος χαρακτηρίζει ως δασικές τις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί από το 1952 στους σημερινούς κατοίκους του χωριού που φέρει το ιστορικό όνομα και τις αναμνήσεις μιας εποχής από την Μικρασία.

Το θέμα έχει αναστατώσει όλους τους κατοίκους που τώρα με νομικές ενέργειες προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ αναφερόμενος στο πρόβλημα είπε: «Το πρόβλημα είναι από πολλά χρόνια πρίν, όταν τα χωράφια μοιράστηκαν στους κατοίκους. Κάποιοι έκαναν τις απαραίτητες διαδικασίες και κατοχύρωσαν τις περιουσίες κάποιοι άλλοι όχι. Τώρα με το Κτηματολόγιο εμφανίσθηκε και πάλι το πρόβλημα. Σίγουρα έχει γίνει λάθος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και της Δασικής Υπηρεσίας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να πιέσουμε αυτές τις υπηρεσίες ώστε να δοθεί μια λύση. Πρέπει να πιέσουμε και πολιτικά ώστε από την Κεντρική εξουσία να δοθεί οριστική λύση που να δικαιώνει τους κατοίκους της Κάτω Παναγιάς. ΟΙ κάτοικοι περισσότερο από μισό αιώνα καλλιεργούνε αυτές τις εκτάσεις , παίρνουν επιδότηση. Πιστεύω ότι θα υπάρχει αίσιο τέλος »

Ο δικηγόρος κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος που κινεί όλες τις νομικές ενέργειες ώστε οι κάτοικοι να μην μπουν στην κοστοβόρα διαδικασία να διεκδικήσουν αυτά που εδώ και 70 χρόνια τους ανήκουν, δήλωσε:

«Κλήθηκα από κατοίκους της Κάτω Παναγιάς και από εκπροσώπους του συνεταιρισμού και με ενημέρωσαν για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί όλον τον πληθυσμό. Περιουσίες που κατέχουν από το 1952 όπως με ενημέρωσαν με παραχωρητήρια από το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα αμφισβητούνται. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η περιοχή δεν έχει οριοθετηθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης έτσι ώστε να ενημερωθούν και οι δασικοί χάρτες και να εξαιρεθεί από αυτούς. Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης ήταν να είναι υποχρεωμένοι αυτοί να προβούν στις διαδικασίες αντιρρήσεων, σύνταξη τοπογραφικού, ανάθεση σε νομικό παραστάτη. Υπάρχει όμως και κόσμος που δεν πρόλαβε τις προθεσμίες αυτές των αντιρρήσεων. Εκτιμώ ότι σε περιπτώσεις όπως αυτές, που τα σφάλματα είναι προφανή, και αφορούν το ίδιο το Ελληνικό Κράτος , θυμίζω ότι η Περιφέρεια όφειλε να ενημερώσει τους δασικούς χάρτες με αυτό το πρόβλημα και η αρμόδια υπηρεσία έπρεπε να εξαιρέσει αυτή την έκταση από τον δασικό χαρακτήρα που έχει δώσει. Δηλαδή πολλά προβλήματα πρέπει να λύνονται από το ίδιο το Κράτος. Είναι υποχρέωση του κράτους απέναντι στους διοικούμενους και όχι να βάζει τον κόσμο σε μια διαδικασία δαπανηρή. Εμείς θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες νομικές κινήσεις αλλά πέραν αυτού, οφείλει και η Πολιτεία να απαντά στα ερωτήματα να αναγνωρίζει το δίκιο των πολιτών και να μην υποχρεώνει αυτούς τους ανθρώπους να κινούνται σε διαδικασίες όπου πολλές φορές δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα»

Διαβάστε περισσότερα στην εφ.Πατρίς


Πηγή