ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Ορατός ο εφιάλτης της επιστροφής στα κλουβιά – Η μοίρα 45 ψυχών εξαρτάται από την γραφειοκρατί […]

Ο εφιάλτης να επιστρέψουν στα κλουβιά σχεδόν όλες οι ψυχές που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι δυστυχώς ορατός αφού τα χρήματα για το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί για να προχωρήσει η μίσθωση των δομών εκτός ιδρύματος, ενώ τα σπίτια έχουν ήδη βρεθεί.

Ο κ. Νικολαίδης Γιώργος, (Ψυχίατρος, Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας), επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ εξέφρασε την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και θα πρέπει να ξεκινήσει η αποϊδρυματοποίηση.

Ο ψυχίατρος κ. Γ. Νικολαίδης εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον των φιλοξενούμενων στο ίδρυμα

Ανησυχία για τα κλουβιά

Ο κ. Νικολαίδης Γιώργος εξέφρασε την αγωνία του για το αύριο, μήπως δηλαδή επιστρέψουν και πάλι όλοι οι φιλοξενούμενοι στα κλουβιά της ντροπής.

«Ανησυχώ μήπως εμφανισθούν ξανά περιοριστικά μέτρα και εμφανισθεί η χημική καταστολή από την οποία βρήκα τόνους φαρμάκων που δεν ήταν απαραίτητα να δίνονται άνευ λόγου και αιτίας στους φιλοξενούμενους» είπε χαρακτηριστικά ο κ Νικολαϊδης ενώ διαφώνησε με τα όσα είπε ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ στην ίδια εκπομπή ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει δεν μπορούν όλοι οι φιλοξενούμενοι στο ΚΕΠΕΠ να φιλοξενηθούν στις δομές γιατί κάποιοι είναι πολύ βαριά άρρωστοι. «Και οι 45 άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στο ΚΕΠΕΠ μπορούν να πάνε στις δομές» είπε ο κ. Νικολαίδης.

ΟΙ 4 τυφλοί

Ο ψυχίατρος αποκάλυψε επίσης ότι στο ΚΕΠΕΠ υπάρχουν σήμερα 4 άτομα με πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης και πολύ σύντομα θα μεταφερθούν σε κανονικά κρεβάτια. Την αγωνία της και την ανησυχία της για το μέλλον των ανθρώπων που βρίσκονται στο ίδρυμα εξέφρασε και η ψυχίατρος κ. Γ. Παναγοπούλου της Ομάδας Παρέμβασης: «Υπάρχει αγωνία για το μέλλον, το πρόγραμμα τελειώνει και έπρεπε να είχε ξεκινήσει η μετεγκατάσταση» είπε η κ. Παναγοπούλου.

Σπίτια βρέθηκαν

Με το θέμα λοιπόν των φρικιαστικών κλουβιών στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών να έχει επανέλθει στην επικαιρότητα και το «ενδιάμεσο» πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης της ομάδας παρέμβασης να ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου οπότε ξεκινά το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης του υπουργείου Εργασίας, το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα.

Δεν εκταμιεύτηκαν τα χρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα τρία σπίτια που χρειάζονται στα Λεχαινά προκειμένου να διαμορφωθούν σε δομές που προσομοιάζουν με το οικογενειακό περιβάλλον έχουν βρεθεί και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο τα χρήματα από το πρόγραμμα δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα ώστε να προχωρήσει η μίσθωση και η διαμόρφωση των χώρων, όπως και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ!

Η μοίρα των 45 ψυχών που είναι (εντός και εκτός κλουβιών) του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών εξαρτάται δυστυχώς από γραφειοκρατικούς προγραμματισμούς. Έτσι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται η παράταση του προγράμματος της ομάδας παρέμβασης μέχρι να είναι έτοιμοι οι διαμορφωμένοι χώροι, καθώς και η ύπαρξη προσωπικού επιστημονικά κατηρτισμένου.


Πηγή