Κέρκυρα: Σε συγκινησιακό κλίμα η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Κοινωνία Κέρκυρα: Σε συγκινησιακό κλίμα η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11/11 στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας η εκδήλωση της Τ.Ε. Κέρκυρας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και Βουλευτής του Κόμματος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, έκθεση εικαστικών με τη συμμετοχή Κερκυραίων καλλιτεχνών και έργα του Γ. Βαρλάμου, έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό και λαϊκό κίνημα στη Κέρκυρα από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, έκθεση αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων και μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

«Μέσα από την εκδήλωση αναδείχτηκαν βασικοί σταθμοί στην ιστορία του Κόμματος αλλά και στιγμές του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Κέρκυρα όπου οι κομμουνιστές είχαν πρωταγωνιστική δράση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Σοσιαλιστικό Όμιλο Κέρκυρας ο οποίος έλαβε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ καθώς και στους αγώνες της εργατικής τάξης στο νησί τις δεκαετίες 1910-1920 όπως αποτυπώθηκαν και μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη. Μέσα από το αφιέρωμα ζωντάνεψε η πλούσια δράση των κομμουνιστών την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με πλούσια ιστορικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ύπαρξη και λειτουργία παράνομων τυπογραφείων και η έκδοση και διακίνηση πλήθους παράνομων εφημερίδων στην πόλη και στην ύπαιθρο της Κέρκυρας.

Οι παραβρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής σε όσους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή εκτελέστηκαν στα κολαστήρια που έστησε στο νησί η αστική τάξη, στο Βίδο, στις φυλακές της Κέρκυρας και στο Λαζαρέτο. Από τα κελιά των Φυλακών πέρασαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και εκατοντάδες άλλοι αγωνιστές. Στις φυλακές τις Κέρκυρας δολοφονήθηκε ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος μετά από φρικτά βασανιστήρια. Νίκος Ζαχαριάδης, Άρης Βελουχιώτης, Νίκος Μπελογιάννης, Χαρίλαος Φλωράκης, Αντώνης Αμπατιέλος, Μήτσος Παπαρήγας και μία ατελείωτη λίστα κομμουνιστών και αγωνιστών. Κατά την περίοδο 1946 – 1954 στο Λαζαρέτο εκτελέστηκαν περισσότεροι από 118 κομμουνιστές και αγωνιστές της Εαμικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Στο Βίδο βρίσκονταν μία από τις φυλακές ανηλίκων που λειτούργησαν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια (έως και το 1976), τόσο από τους Γερμανούς κατακτητές, όσο και από το ελληνικό αστικό κράτος. Μετά την απελευθέρωση και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, σε αυτές τις φυλακές συγκεντρώνονταν ανήλικοι κομμουνιστές, παιδιά των ανταρτών του Δ.Σ.Ε, ορφανά από την δολοφονική επίθεση των αστών με στόχο τη «θεραπεία» τους από την αρρώστια του κομμουνισμού, όπως την αποκαλούσαν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968 και στην πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας. Μέσα από την παρουσίαση της πορείας του ΚΚΕ αναδείχτηκαν τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την 100χρονη δράση του όπως έχουν αποτυπωθεί στα αντίστοιχα ντοκουμέντα των τελευταίων χρόνων, συμπεράσματα που αποτελούν δύναμη για τον αγώνα των κομμουνιστών σήμερα , για την πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του κόμματος για την επετειακή εκδήλωση.


Πηγή