Κοινή ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με προβλήματα αρτοποιών

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Αναγνωστοπούλου Σίας, Σπαρτινού Κώστα και Ριζούλη Ανδρέα, σχετικά με τις παραβιάσεις του νόμου περί παραγωγής ψωμιού και προβλημάτων εφαρμογής της αντίστοιχης νομοθεσίας στα αρμόδια Υπουργεία.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Αχαΐας μετά από την πρόσφατη συνάντηση με την Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας στην οποία συζητήθηκαν προβλήματα του κλάδου των αρτοποιών και κυρίως τα θέματα τήρησης και ελέγχου της νομοθεσία (Ν. 3526/2007), που έχουν δυσμενείς συνέπειες στα παραδοσιακά αρτοποιεία, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία ζητώντας την εντατικοποίηση των ελέγχων και την βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας ελέγχου και εφαρμογής κυρώσεων.

"Η Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας προσφάτως εγγράφως και σε συνάντηση μας ανέδειξε προβλήματα του κλάδου, που αφορούν και τους αρτοποιούς όλης της χώρας και έχουν δυσμενείς συνέπειες στα παραδοσιακά αρτοποιεία.

Καταρχάς, παρά τον Νόμο 3526/2007 και με τρόπο αθέμιτο ως προς τους νόμιμα λειτουργούντες αρτοποιούς, αλυσίδες καταστημάτων αρτοποιίας παράγουν ψωμί και άλλα προϊόντα αρτοποιίας τις Κυριακές και τις αργίες.

Κατά δεύτερον παραβιάζεται σε κάποιες περιπτώσεις το ωράριο παραγωγής άρτου που ξεκινά από τις 4 π.μ. και μετά με αποτέλεσμα να αποκτούν προβάδισμα πώλησης άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων οι παρανόμως λειτουργούντες έναντι των νομίμως λειτουργούντων.

Τέλος η διοικητική διαδικασία ελέγχου και εφαρμογής κυρώσεων, όπως ισχύει και εφαρμόζεται, δεν φαίνεται να λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους παρανόμως λειτουργούντες.

Όλα τα ανωτέρω συντελούν στην μείωση του κύκλου εργασιών των νόμιμων αρτοποιών που υφίστανται συνέπειες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί;
  2. Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η διοικητική διαδικασία ελέγχου και εφαρμογής κυρώσεων για τους παρανόμως λειτουργούντες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ριζούλης Ανδρέας

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Αντωνίου Χρήστος

Βάκη Φωτεινή

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δουζίνας Κωνσταντίνος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καΐσας Γεώργιος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κωνσταντινέας Πέτρος

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Ψυχογιός Γεώργιος"


Πηγή