Κραυγές απελπισίας από τους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας – Στο 80% η ζημιά

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην ελαιοσυγκομιδή, αφού ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί αποχωρούν απογοητευμένοι από τα λιοστάσια τους αντικρίζοντας τον μαυρισμένο καρπό στα δέντρα.

Ο ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Πανόπουλος από τη Μυρτιά τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι η ζημιά μπορεί να ξεπερνά και το 80%, γεγονός που ίσως τον οδηγήσει να μην μπει καν στη διαδικασία να απλώσει πανιά για να μαζέψει τις ελιές.

«Η κατάσταση είναι δραματική φέτος στα λιοστάσια. Έχω ραντίσει επτά φορές και πάλι οι ελιές πέφτουν. Δεν ξέρω τι φταίει, αλλά βλέπω και σε άλλα λιοστάσια το ίδιο πράγμα. Έχουν σαπίσει σχεδόν όλες οι ελιές. Σε πολλά λιοστάσια δεν μαζεύουν καθόλου. Κι από όσους ξέρω ότι έχουν μαζέψει, το λάδι που βγήκε, δεν είναι να το φάει κάποιος.

Πηγαίνετε σε ένα ελαιοτριβείο να βρείτε τα οξέα να δείτε αν τρώγεται αυτό το λάδι. Για βιομηχανικό πουλιέται, σε τιμή κάτω από δύο ευρώ. Με το ζόρι στο 1,80€ το δίνουν οι περισσότεροι. Eγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα να τελικά θα τις μαζέψω, διότι έτσι όπως είδα τον καρπό, δεν είμαι σίγουρος ότι αξίζει να στρώσω πανιά και να μπω σε έξοδα για τη συγκομιδή», σημείωσε ο κ. Πανόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει πως αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, τότε η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων παραγωγών θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά.

«Δεν ξέρουμε πώς θα βγει ο χειμώνας. Το ελαιόλαδο είναι βασική πηγή εισοδήματος για όλη την Ηλεία, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει έστω μερικές ρίζες ελιές και να μη βγάζει λάδι έστω για προσωπική του χρήση.

Είχαμε υπολογίσει στα χρήματα από την πώληση του ελαιολάδου για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Τα έξοδα τρέχουν διαρκώς, οι λογαριασμοί, τα καύσιμα, οι φόροι. Πώς θα τα πληρώσουμε έχει αναρωτηθεί κάποιος;» σχολιάζει με νόημα ο κ. Πανόπουλος.

Η συγκομιδή φέρνει καρδιακά επεισόδια

Θορυβημένο είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου το τελευταίο δεκαήμερο, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων καρδιακών επεισοδίων -κυρίως εμφραγμάτων- σε ανθρώπους 55-60 ετών που είναι στα λιοστάσια.

Όπως τόνισε ο καρδιολόγος Τάκης Αντωνακόπουλος, την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις διακομιδής πολιτών που υπέστησαν έμφραγμα την ώρα που μάζευαν ελιές, γεγονός που προκαλεί ανησυχία όσο εντείνεται η ελαιοσυγκομιδή…

«Σχεδόν σε κάθε εφημερία έχουμε κι από ένα έμφραγμα. Πρόκειται κυρίως για συμπολίτες μας γύρω στα 60, ετεροδημότες, οι οποίοι έχουν κατέβει για την ελαιοσυγκομιδή. Επειδή τα συμβάντα είναι αυξημένα την τελευταία εβδομάδα, θέλω να επισημάνω ότι είναι καλό να υπάρχει ένας προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος προτού κάποιος μεταβεί σε λιοστάσι.

Πρέπει να έχουμε πάντα επίγνωση του κινδύνου που ελλοχεύει από την υπερκόπωση ή από κάποιο πρόβλημα που πιθανόν να αγνοούμε. Οι αγροτικές εργασίες είναι ένα δύσκολο επάγγελμα και οφείλουμε να μην αμελούμε την υγεία μας», δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.


Πηγή