Κτίρια «ερείπια» τα αστυνομικά τμήματα της Ηλείας – «Δεν καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες και οι πολίτες αγ […]

Σε δομές απαρχαιωμένες και επικίνδυνες για τους αστυνομικούς και τους πολίτες στεγάζονται στην πλειονότητά τους οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ηλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα δεν είναι προσβάσιμα για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ενώ τα κτίρια δεν είναι επαρκώς συντηρημένα με συνέπεια να προξενούνται φθορές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων αλλά και των επισκεπτών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Παναγιώτης Ζώντος, είναι επιτακτική η άμεση επιδιόρθωση των κτηριακών δομών και η μεταστέγαση των ακατάλληλων κτηρίων διότι δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις σύγχρονες ανάγκες προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών.

ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Παναγιώτης Ζώντος

«Με εξαίρεση το κτίριο της Διευθύνσεως στον Πύργο, καμιά από τις κτιριακές εγκαταστάσεις ΑΤ της Δ.Α.Ηλείας (Αμαλιάδα, Αρχ. Ολυμπία, Κρέστενα, Ζαχάρω, Λεχαιν, Βάρδα Ανδρίτσαινα) δεν διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ αλλά ούτε και ασανσέρ.

Στην Αμαλιάδα στεγάζονται 4 αστυνομικές υπηρεσίες στο κτίριο, το οποίο δεν συντηρείται ουσιαστικά. Δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες, με αποτέλεσμα να γινόμαστε δέκτες παραπόνων από αγανακτισμένους πολίτες διότι δημιουργείται κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή αστυνομικών, κρατούμενων και επισκεπτών», τονίζει ο κ. Ζώντος και προσθέτει ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το κτίριο της ΔΑ Ηλείας.

«Η μόνη θύρα που παρέχει άμεση πρόσβαση στα οχήματα, είναι κλειδωμένη επί τριετίας λόγω βλαβών στο εξωτερικό του κτηρίου, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η πρόσβαση των αστυνομικών στα υπηρεσιακά οχήματα. Επίσης, τα κρατητήρια συσσωρεύουν τον όγκο των κρατουμένων όλης της Διευθύνσεων και είναι σε κάκιστη κατάσταση, με σπασμένα παράθυρα, ανύπαρκτη θέρμανση και εξαερισμό, φραγμένα σιφώνια στις τουαλέτες, σπασμένες βρύσες και ντουζιέρες, ανύπαρκτος φωτισμός και κλιματισμός».

Στηρίζει έμπρακτα η Περιφέρεια

Ο πρόεδρος της Ένωσης χαρακτηρίζει σε επιστολή του «κτίριο της ντροπής» το ΑΤ Ολυμπίων, επισημαίνοντας ότι δυσφημεί την Ηλεία και την Ελλάδα παγκοσμίως.

«Είναι η χειρότερη κτηριακή δομή της σε τμήμα της ΕΛΑΣ, η λέξη εξαθλίωση είναι ανεπαρκής για να περιγράψει την εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες. Δεν υπάρχει ανελκυστήρας, δεν υπάρχει ράμπα ούτε χώρος στάθμευσης ΑμεΑ. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει και είναι απαραίτητη η άμεση μετακίνηση σε σύγχρονο κτίριο αντάξιο της ιστορίας του τόπου», αναφέρει.

Χθες, μέλη του ΔΣ της Ένωσης επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλο, στο γραφείο του, για να του παραθέσουν αναλυτικά τα προβλήματα και να ζητήσουν τη συνδρομή της Περιφέρειας στην επίλυση του κτιριακού αλλά και στην ενίσχυση του εξοπλιμού των αστυνομικών, όπως έγινε με την Πυροσβεστική.

Ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι εν μέσω οικονομικής ανασφάλειας οι πολίτες θέλουν να νιώθουν ότι ζουν σε ασφαλές περιβάλλον, στον τομέα της αστυνόμευσης, για αυτό και είναι αναγκαία η στήριξη των αστυνομικών κατά την επιτέλεση του έργου τους.

«Για να μπορέσουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι να συμβάλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, πρέπει να έχουν τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό. Σύντομα θα βγει πρόσκληση με την οποία θα καλείται η ΕΛΑΣ να υποβάλει αίτημα ενίσχυσης, όπως έγινε και με την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων που είναι σε εξέλιξη. Γνωρίζοντας ότι το κεντρικό κράτος αδυνατεί να καλύψει ανάγκες ζωτικές, η Περιφέρεια έχει μεριμνήσει με ειδικό άξονα για την ενίσχυση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιόπουλος προσθέτοντας ότι για το κτιριακό θα αναλάβει πρωτοβουλία από κοινού με τους δημάρχους για την εξεύρεση λύσης.


Πηγή