Λαογραφικό Μουσείο Άσπρων Σπιτιών: Διασώζει και διαδίδει την ιστορία του τόπου

Περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες έχουν περάσει το κατώφλι του Λαογραφικού Μουσείου Άσπρων Σπιτιών, που άνοιξε τις πύλες του τον Αύγουστο του 2017, σε μια λαμπρή και συνάμα συγκινητική τελετή εγκαινίων, αφού τα 380 και πλέον εκθέματά του, «γράφουν» την τοπική ιστορία τη περιοχής, με…πρωταγωνιστές τους ίδιους τους κατοίκους και τους προγόνους τους, στους οποίους ανήκαν τα αντικείμενα που εκτίθενται.

Το Μουσείο, λειτουργεί και ως εκπαίδευσης, αφού αποτελεί την έδρα των δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπρασπιωτών «Η πρόοδος», με πρωτοβουλία και ευθύνη του οποίου ανακατασκευάστηκε, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης LEADER 2007-2013.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των μελών του Συλλόγου, για την βελτίωση και ανάπτυξη του χώρου, δεν σταμάτησαν την ημέρα των εγκαινίων. Ήδη, έχουν προχωρήσει στη σύνταξη της μελέτης για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου – ώστε να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμος, πιο φιλόξενος και χρηστικός για την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων – καθώς επίσης την προμήθεια ηλεκτροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε το Λαογραφικό Μουσείο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής στην οποία ζούμε.

Ο φάκελος έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση, και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα επιτρέψει στον Σύλλογο να υλοποιήσει το έργο αυτό. «Η μελέτη προβλέπει αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του μουσείου, την αναγνώρισή του από το Υπουργείου Πολιτισμού και την υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας που αφορά στη δημιουργία ενός Δικτύου Σημείων Πολιτιστικών Ενδιαφέροντος – με τη συνεργασία και άλλων φορέων – του οποίο, το Λαογραφικό Μουσείο θα είναι μέρος και καθοδηγητής», εξήγησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιώργος Αδαμόπουλος, αποκαλύπτοντας τα νέα σχέδια του Συλλόγου για την επόμενη ημέρα του Λαογραφικού Μουσείου.

Στόχος του Μουσείου

Στόχος των μελών, δεν ήταν απλά η διαφύλαξη, διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, αλλά ο χώρος αυτός, το παλιό Δημοτικό Σχολείο που ανέστειλε τη λειτουργία του πριν 30 περίπου χρόνια, να «ζωντανέψει» ξανά και να συνεχίσει να προσφέρει παιδεία, γνώση και πολιτισμό. Και τα αποτελέσματα της πολύπλευρης δράσης του συλλόγου, αποδεικνύουν ότι στόχος επιτυγχάνεται. «Το σκεπτικό του έργου είναι η πολιτισμική ανάδειξη της περιοχής, η προώθηση του πολιτισμού, η διατήρηση εθίμων κι παραδόσεων και η γνωριμία των νέων με τις ρίζες τους. Όλα αυτά μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, ημερίδων και σεμιναρίων από ειδικούς συνεργάτες», εξηγεί ο κ.Αδαμόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως «Η αξία του Μουσείου, ίσως να μην μπορεί να φανεί σε όλο της το μέγεθος τώρα, λόγω του ότι το περιεχόμενο της βασίζεται στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος, αλλά είναι βέβαιο πως κάποια χρόνια μετά θα συνειδητοποιήσουμε πως προλάβαμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τα αντικείμενα εκείνα, στα οποία οφείλουμε την υπόσταση μας, πριν χαθούν στο χρόνο».

Τι θα δει κανείς στο Μουσείο

Το Μουσείο σήμερα μετρά 380 εκθέματα με ιστορία από το 1800 μέχρι το 1970. Ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται, λόγω των προσφορών κατοίκων και φίλων του Λαογραφικού Μουσείου και του Πολιτιστικού Συλλόγου, που στηρίζουν τη δράση και θέλουν ένα «κομμάτι» της ιστορίας του τόπου ή της οικογένειάς τους, να διασωθεί μέσα από αυτή την προσπάθεια. Κι αυτοί δεν είναι μόνο κάτοικοι των Άσπρων Σπιτιών και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και φίλοι από τη Νεμέα, την Αθήνα, ακόμα και από τη Βέροια.

Παράλληλα, στον χώρο έχει δημιουργηθεί βιβλιοθήκη με 560 περίπου βιβλία τα οποία είναι προϊόν συνεργασίας με Δημοτικές βιβλιοθήκες της Καλαμάτας, της Λευκάδας αλλά και ιδιωτών. Επίσης, διαθέτει ακόμα μία αίθουσα συνεδριάσεων και παρουσιάσεων στην οποία πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις και ενημερωτικές ημερίδες.

Περιλαμβάνει οκτώ θεματικές ενότητες: «ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ- ΥΦΑΝΤΙΚΗ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ, ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ, ΑΓΡΟΤΗΣ, ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΟΣ, ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΑΝΩΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ που στεγάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και προθήκες. «Το Μουσείο έχει να θυμίσει πολλά στους παλιούς και να δώσει γνώση στους νέους. Παράλληλα γίνεται κατανοητό, ότι μία ιστορία αιώνων που θα χανόταν στα υπόγεια λόγω φθοράς σώθηκε και παρουσιάζεται στο κοινό μέσα από μία αναθεωρημένη σχέση με το παρελθόν μας», σημειώνει ο κ.Αδαμόπουλος.

Δράσεις και νέα γενιά

Ο Σύλλογος «επενδύει» στη νέα γενιά, γι’ αυτό και το Μουσείο είναι ανοιχτό – και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – σε επισκέψεις σχολείων, οργανωμένες επισκέψεις συλλόγων και όχι μόνο. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα των δράσεων και εκδηλώσεων, εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αθλητικού, κοινωνικού χαρακτήρα, υλοποιείται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, με μεγάλη συμμετοχή μικρών και…μεγάλων παιδιών, και εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

«Το Μουσείο δέχεται μαθητές από όλο το Νομό Ηλείας, με σκοπό να τους φέρει σε επαφή (μέσα από δραστηριότητες, διαδραστικές προβολές και εκθέσεις) με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, την καλλιέργεια της γης και τον τρόπο ζωής περασμένων δεκαετιών. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα «φιλοξενίας» τοπικών εξωραϊστικών συλλόγων, διοργάνωσης εκπαιδευτικών ημερίδων και διεξαγωγής καλλιτεχνικών και εικαστικών δρώμενων σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς», εξηγεί ο κ.Αδαμόπουλος

Η λειτουργία του

Μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο, είτε πρωινές είτε απογευματινές ώρες, κατόπιν συνεννοήσεως, επικοινωνώντας με την γραμματέα Ειρήνη Φλωροπούλου – Λιάβαρη ή τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμόπουλο στα τηλέφωνα 6977228270 και 6930741101 αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερομένους και σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).


Πηγή