Λέσβος: Το μνημείο της «Λεσβιακής Φάλαγγας» στο Πλωμάρι αποκάλυψε ο Φώτης Κουβέλης

Γιορτή για την αγάπη για την πατρίδα, ήταν η σημερινή εκδήλωση μνήμης και ταυτόχρονα καθυστερημένης απόδοσης τιμής στη «Λεσβιακή Φάλαγγα». Αγάπης όμως που όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός .

«Οδηγεί στην υπέρτατη θυσία. Και όχι για τον βολικό πατριωτισμό του καναπέ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Για την αγάπη για την πατρίδα που δεν διχάζει, δεν σπέρνει το μίσος, αλλά μας ενώνει βαθιά όλους και μας οδηγεί ως έθνος να κάνουμε θαύματα».

Παρόντος του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη έγιναν σήμερα στο Πλωμάρι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το στρατιωτικό σώμα που δημιουργήθηκε το 1912 στη Νέα Υόρκη από Λέσβιους μετανάστες που ντύθηκαν, εξοπλίσθηκαν και ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα για να λάβουν μέρος στις μάχες που δίνονταν τότε για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα της πατρίδας τους, της Λέσβου.

Όταν έφθασε στην Ελλάδα το σώμα στελεχώθηκε από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού, παρήλασε σε ειδική εκδήλωση μπροστά από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και ταξίδεψε αμέσως για την Λέσβο. Όπου και έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στην τελική μάχη εναντίον των Οθωμανών στις 12 Δεκεμβρίου 1912 στη θέση Κλαπάδος της βορειοδυτικής Λέσβου.

«Ο λόγος για μετανάστες, που αυτοοργανώθηκαν με δικές τους δαπάνες και ήρθαν να βοηθήσουν. Πρόκειται για ένα γνήσιο πατριωτισμό. Ένα πατριωτισμό που σταθερά βλέπει την πατρίδα. Η ανιδιοτελής συμπεριφορά τους, η θυσία τους, είναι αυτό το οποίο αναδεικνύεται ως ένα κορυφαίο παράδειγμα για την αναγκαία μίμηση» σημείωσε για τη σημασία της μέρας ο κ. Κουβέλης.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    10 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία