Μεσολόγγι: Κατάληψη για τις κακές συνθήκες στο 1ο Λύκειο έκαναν οι μαθητές (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν, τις συνθήκες στο 1ο Λύκειο Μεσολογγίου, οι μαθητές οι οποίοι έχουν κάνει κατάληψη στο κτίριο, μέχρι να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Οι ίδιοι περιγράφουν μια άσχημη κατάσταση, καθώς οι προκατασκευασμένες αίθουσες δεν έχουν κλιματισμό, τα πατώματα σε πολλά σημεία έχουν τρύπες, οι τουαλέτες πλημμυρίζουν, οι περισσότερες βρύσες δεν λειτουργούν, ενώ και κάποιες από τις αίθουσες του βασικού κτιρίου είναι σε κακό χάλι. Τρύπιοι τοίχοι, σπασμένες πόρτες και παράθυρα, απ’ όπου μπαίνει το κρύο και η βροχή, σε αίθουσες του πρώτου ορόφου.

Εκτός όλων αυτών τα παιδιά διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι δεν βρίσκουν συνοδούς καθηγητές για να πραγματοποιήσουν τις εκδρομές που δικαιούνται. Πιο έντονη είναι η διαμαρτυρία της Γ΄ Λυκείου, που θα χάσει την 5ήμερη εκδρομή της τελευταίας χρονιάς στο σχολείο. Έτσι λοιπόν οι μαθητές βρίσκονται στο προαύλιο έχοντας κλείσει τις εισόδους του σχολείου επιτρέποντας μόνο την είσοδο στους μαθητές και καθηγητές του ειδικού γυμνασίου που στεγάζεται στο πρώην 2ο Λύκειο.

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και η έλλειψη κυλικείου που εδώ και ένα μήνα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να βγαίνουν εκτός σχολικού χώρου για να αγοράσουν νερό ή κολατσιό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλείς. Ζητούν άμεσα να γίνουν οι ενέργειες για την λειτουργία του κυλικείου, καθώς τα παιδιά που χρησιμοποιούν λεωφορεία και έρχονται από μακριά δεν μπορούν να κουβαλούν μαζί τους μπουκάλια με νερό και φαγητό.

Οι ίδιοι εκθέτουν τα αιτήματά τους με τον δικό τους τρόπο σε σχετική ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:

«Ως μαθητές του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου, ως αυριανοί φοιτητές και μέλη της κοινωνίας αλλά πρωτίστως ως παιδιά έχουμε όνειρα, επιδιώξεις και στόχους. Οραματιζόμαστε εάν καλύτερο σχολείο, ιδανικά διαμορφωμένο, που θα είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μας. Η κατάληψή που λαμβάνει χώρα αποτελεί μέσο έκφρασης των αιτημάτων μας έσχατη λύση ώστε να γίνουν ευρέως γνωστές οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας! Ο αγώνας μας έχει βρει υποστηρικτές τους μαθητές όλων των τάξεων του λυκείου. Είναι ένας κοινός αγώνας με στόχο την επίλυση σωρείας προβλημάτων. Αρχικά, επιθυμούμε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα τους κυλικείου μίας και η έξοδος μας από τον προαύλιο χώρο σηματοδοτεί την έκθεσή μας σε κινδύνους.

Δευτερευόντως, άξια αναφοράς είναι και η κακή κατάστασή των κτιρίων υποδομών. Προχειροφτιαγμένες κατασκευές κτιρίων που με το πέρασμα των χρόνων κάνουν αισθητή την αδυναμία στην κατασκευή τους εκφράζοντας υγρασία, τρύπες στους τοίχους και στα πατώματα. Είναι ανάγκη να τονιστούν φυσικά οι δυσλειτουργίες στις πόρτες και στα παράθυρα, οι βρώμικες αίθουσες και το γεμάτο σκουπίδια προαύλιο όπως και τα ασυντήρητα για χρόνια κλιματιστικά, σώματα θέρμανσης και ανεμιστήρες με τους τελευταίους να είναι αβέβαιο πότε θα πέσουν, όπως συνέβη άλλωστε σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Οι παραπάνω είναι μόνο λίγες από τις συνθήκες που βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά και που σίγουρα θέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο.

Τέλος, ανάμεσα στα αιτήματά μας βρίσκει θέση και η αδυναμία εξεύρεσης καθηγητών για την πραγματοποίηση των εκδρομών που δικαιούμαστε, τόσο οι μαθητές της τρίτης τάξης όσο και οι συμμαθητές μας από την δευτέρα και την πρώτη τάξη. Βέβαια μια σημαντική παράμετρος που δεν μας αφορά άμεσα αλλά βλέπουμε και βιώνουμε τις επιπτώσεις της έμμεσα είναι η άσχημη κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των καθηγητών, ως πηγή που απορρέουν τα περισσότερα δεινά (!) Αγαπητοί καθηγητές, η στάση μας απέναντι στο θέμα, η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητά μας αποτελούν την απάντησή μας και την αρχή ενός μεγάλου δικαίου αγώνα για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει. Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση και στις προτάσεις σας που θα θέσουν τα θεμέλια για εάν ιδανικό σχολείο. Άλλωστε, χωρίς προσωπικές ή άλλες αντιπαλότητες, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τον δημοκρατικό ρόλο των μαθητικών κοινοτήτων».

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου

aixmi-news.gr / Βάσω Βήττα

katalipsi-mesologgi (4)

katalipsi-mesologgi (3)

katalipsi-mesologgi (1)

katalipsi-mesologgi (2)

katalipsi-mesologgi (5)

«Κόπηκε» η ακτοπλοϊκή γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη


Πηγή