Μουσική διαμαρτυρία με συνέχεια… Στο κέντρο του Βαρθολομιού οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου

Έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σε όλη τη χώρα έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα Μουσικά Σχολεία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι αν ψηφισθεί θα αλλάξει η φυσιογνωμία και θα επηρεαστούν σημαντικά ηεκπαιδευτική και διοικητή λειτουργία των σχολείων που αποτελούν ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού.

Έτσι χθες , όπως πανελλαδικά, το Μουσικό Σχολείο Ηλείας με έδρα το Βαρθολομιό, έκανε μουσική διαμαρτυρία στο κέντρο του Βαρθολομιού. Διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές με τα όργανά τους και η χορωδία. Οι διαμαρτυρόμενοι μαθητές υπό την καθοδήγηση του καθηγητού του π. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου που έπαιζε βιολί τραγούδησαν διάφορα τραγούδια στέλνοντας το δικό τους μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού και όλα τα σχολεία. Η κινητοποίηση των μαθητών και καθηγητών θα συνεχισθεί και την Δευτέρα με την ελπίδα ότι η διαμαρτυρία θα φθάσει στα ώτα των κυβερνητικών.

Τι αλλάζει

Με τις διατάξεις του άρθρου 40, καταργείται η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων μουσικής παιδείας στους μαθητές και απλά ενθαρρύνονται οι όποιες μουσικές τους δεξιότητες, ενώ, δεν θα διδάσκονται τα μαθήματα αισθητικής παιδείας.

Η διάλυση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, υπεύθυνη για την εποπτεία των Μουσικών Σχολείων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε ένα άτομο, είναι αμφίβολο, εάν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στα προβλήματα των 48 – περίπου – Σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Επίσης, εκφράζονται φόβοι για την κατάργηση των ατομικών οργάνων Μουσικής, ενώ, σε άλλο σημείο των διατάξεων, αναφέρεται, ότι τα τμήματα αυτά θα λειτουργούν, μετά το πέρας των μαθημάτων του κύριου κορμού, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι καθηγητές, όταν οι μόνιμοι καθηγητές στη διδασκαλία μουσικών οργάνων, είναι ελάχιστοι. Μάλιστα, το άρθρο 40 δεν υπήρχε στο σχέδιο Νόμου κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αφού τότε ήταν 39 και το 40οάρθρο «εμφανίστηκε» όταν κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αντωνόπουλος Χρήστος πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και καθηγητής

«Το Μουσικό είναι ένα ζωντανό κομμάτι του Πολιτισμού μας και ολόκληρου του νομού. Εκείνο που μας ανάγκασε σήμερα να έρθουμε στις πλατείες και να κάνουμε μουσική διαμαρτυρία είναι περισσότερο για το νέο νομοσχέδιο που προωθείται για τον χαρακτήρα που θα έχει πλέον αυτός ο θεσμός των Καλλιτεχνικών Μουσικών Σχολείων. Στην ουσία τα αποστεώνουν , τα υποβαθμίζουν όσον αφορά το συμπληρωματικό πολιτιστικό τους κομμάτι. Δηλαδή ενώ τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι ισότιμα και ισάξια των άλλων σχολείων πλέον περνάνε κατά τρόπο προαιρετικό τα μουσικά μαθήματα σε μια δεύτερη προαιρετική συμμετοχή των παιδιών άρα και στην ουσία υποβαθμίζεται ότι είχαμε χτίσει σε μια ισότιμη βάση με τα γενικά μαθήματα. Αυτό φέρνει να μουσικά σχολεία και σε μια φθίνουσα πορεία διότι οι γονείς που θα εμπιστεύονται τα μουσικά σχολεία θα πρέπει να έχουν και κάποιες εγγυήσεις ότι τα παιδιά τους φοιτούν σε ένα σχολείο που θα τους δώσει κάποια εχέγγυα μουσικά. Αν γίνει ενθάρρυνση μόνο στη μουσική όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο και όχι καθήκον δεν πάμε σε ποιοτική αναβάθμιση αλλά πάμε προς τα κάτω και αυτό είναι το βασικό κίνητρο που έγινε αυτή η κινητοποίηση. Εμείς καλούμε τους παράγοντες να το ξανασκεφτούν αν είναι μνημονιακοί οι λόγοι και θέλουν να εξοικονομήσουν πόρους θυσιάζοντας ότι καλύτερο πρωτοποριακό είχανε φτιάξει μέχρι τώρα στο χώρο της Παιδείας , αυτό είναι κρίμα για την χώρα και το λαό και καλούμε όλους να αντιδράσουν σε μια τέτοια εξέλιξη»

Κώστας Κοτσιλιάνος καθηγητής Μουσικού Σχολείου

«Ως καθηγητές συμπαραστεκόμεθα στην κινητοποίηση των μαθητών . Άλλωστε το νομοσχέδιο αφορά και μαθητές και καθηγητές και γονείς. Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνει ένα ακόμη βήμα χτύπημα στην υποβάθμιση των σπουδών στα μουσικά σχολεία. Αφαιρεί τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής, αλλάζει στην ουσία τον χαρακτήρα των μουσικών σχολείων λέγοντας ότι η μουσική αποτελεί μάθημα ενθάρρυνσης επομένως εμείς ζητάμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει και αφορά στην υποβάθμιση των μουσικών σχολείων, να εκμεταλλευτούν τα κενά που υπάρχουν στο σχολείο μας και σε άλλα σχολεία, να γίνουν μαζικοί διορισμοί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και να υπάρχει πραγματική αναβάθμιση. »

Φωτεινή Αλεξοπούλου, πρόεδρος του Λυκείου του Μουσικού σχολείου

«Η κινητοποίηση είναι πανελλαδική και θα γίνει και την Δευτέρα. Στόχος μας είναι η κινητοποίηση να είναι διαφορετική από τα Γενικά σχολεία και να μην αφήσουμε να περάσει το νέο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τα μουσικά σχολεία. Διαφωνούμε και αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ»

Σοφία Λύκου μαθήτρια Β γυμνασίου

«Σήμερα οργανώσαμε αυτή την διαμαρτυρία με σκοπό να εισακουσθούμε επιτέλους και να μην ψηφισθεί τελικά αυτό το νομοσχέδιο που θέλει να υποβαθμίσει το δικό μας το σχολείο αλλά και όλα τα μουσικά σχολεία.»


Πηγή