ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Ξεκινά αύριο το Σαρανταλείτουργο-Ποια η αξία του;

-Στις 15 Νοεμβρίου αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μια περίοδο έντονης πνευματικής εργασίας και ψυχοσωματικής προετοιμασίας.

Από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 17 Δεκεμβρίου (κατ’ άλλη παράδοση ως τις 12 Δεκεμβρίου) νηστεύουμε το κρέας, τα γαλακτομικά και τα αὐγά και τρώμε ψάρι (εκτός βεβαίως Τετάρτης και Παρασκευής, που νηστεύουμε αυστηρά). Μετά τις 17 (ή 12) Δεκεμβρίου νηστεύουμε και το ψάρι.

Η νηστεία όμως κατά την υπόδειξη του Κυρίου μας έχει νόημα, όταν συνδυάζεται με προσευχή και ελεημοσύνη. Για το λόγο αυτό, η Εκκλησία με την έναρξη της νηστείας μας προσκαλεί σε εντονότερη λειτουργική ζωή και αγαθοεργία.

Έτσι,η εκκλησιαστική παράδοση προβλέπει για την περίοδο αυτή την καθημερινή -αν οι συνθῆκες το επιτρέπουν- τέλεση της θείας λειτουργίας, την τέλεση δηλαδή σαρανταλείτουργου.

Η τέλεση του σαρανταλείτουργου αποτελεί πολύ μεγάλη ευλογία. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για βίωση της μυστηριακής και λατρευτικής ζωής, γιια επαφή με τον πλούτο της υμνολογίας και της ακροάσεως των θείων Γραφών, για συχνότερη θεία κοινωνία, για συχνότερη συγκρότηση της εκκλησιαστικής κοινότητας.

Ο άγιος Ἰγνάτιος ο Θεοφόρος μας λέει: «Σπουδάζετε πυκνότερον συνέρχεσθαι εις ευχαριστίαν θεού και εις δόξαν. Όταν γαρ πυκνώς επί τω αυτό γίνεσθε, καθαιρούνται οι δυνάμεις του σατανά και λύεται ο όλεθρος αυτού», δηλαδὴ Προσπαθείστε με σπουδή να έρχεστε όλοι μαζί στη Σύναξη της Θείας Ευχαριστίας (Θεία Λειτουργία), για να ευχαριστείτε τον Θεὸ και να Τον δοξολογείτε. Διότι όταν συχνά έρχεστε στη Σύναξη της Θείας Ευχαριστίας (Θεία Λειτουργία), συντρίβονται οι δυνάμεις του σατανά και λύεται κάθε όλέθρια ενέργειά του.

Στη Ναύπακτο,σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιεί η Ιερή Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου θα διεξάγονται Θείες λειτουργίες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου,αλλά και στον ενοριακό Ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής,στο κέντρο της πόλης κατα τις ώρες 06.30 πρωινή έως τις 08.00 εκτός Κυριακών και γιορτών,διευκολήνοντας με τον τρόπο αυτόν τους εργαζόμενους πριν την πρωινή τους εργασία

The post ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Ξεκινά αύριο το Σαρανταλείτουργο-Ποια η αξία του; appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή