Ο Πατρινός δάσκαλος που δημιουργεί ταινίες με τους μαθητές του και διακρίνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς και κι […]

Τιμητικές διακρίσεις απέσπασε ο Πατρινός δάσκαλος Νικόλαος Γαλάνης, γνωστός για την αγάπη του να δημιουργεί ταινίες με τους μαθητές του.

Η αρχή έγινε στην εκδήλωση απονομής Βραβείων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST που έλαβε χώρα στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Παπακώστας, διευθυντής του φεστιβάλ, παρέδωσε το τιμητικό βραβείο στην ταινία «SOSίβιο» που δημιούργησε ο κ. Γαλάνης με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων στην Κρήτη. Η ταινία συγκίνησε την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ για το ευαίσθητο θέμα το οποίο διαπραγματευόταν, το προσφυγικό ζήτημα.

Συνέχεια δόθηκε στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων όπου η παραπάνω μαθητική ταινία μικρού μήκους ήταν από τις ελάχιστες επιλεγμένες που αποφασίστηκε να προβληθούν στο κυρίως μέρος του φεστιβάλ ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, η ταινία «SOSίβιο» είχε την τύχη και την τιμή να προβληθεί ακριβώς πριν το ντοκιμαντέρ του, επίσης καταγόμενου από την Πάτρα, σπουδαίου σκηνοθέτη Τάκη Σακελλαρίου.

Τέλος, τιμητική βράβευση στον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Οι εικόνες των σχολικών βιβλίων – πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας» απέσπασε η ταινία «Αχ, αφτό το αυ» που δημιούργησε ο Πατρινός εκπαιδευτικός με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νιάτων – Αγ. Δημητρίου στη Λακωνία και τη δασκάλα Νάντια Στρατή. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και απευθυνόταν σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Το βραβείο παρέδωσε στον Πατρινό εκπαιδευτικό η Πόπη Διαμαντάκου, Πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και γνωστή δημοσιογράφος – τηλεκριτικός. Άλλες σημαντικές προσωπικότητες του πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και πολιτικού χώρου που παρέστησαν στην τελετή βράβευσης ήταν οι λογοτέχνες Αγγελική Βαρελά και Μάνος Κοντολέων, ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς κ.α.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    28 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία