Ο υπαίθριος εσπερινός των Εισοδίων της Μισοσπορίτισσας στα ερείπια του παλιού μοναστηριού της Κυρίας των Αγγέλ […]

Του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού

Πραγματοποιήθηκε χθες ευλαβικότατα ο υπαίθριος εσπερινός της Παναγία της Μισοσπορίτισσας ( Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου) στα ερείπια της παλιάς εκκλησίας της Ιεράς Μονής της Κυρίας των Αγγέλων Παλικής.

Το παλιό μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων, βρισκόταν πάνω σε πλαγιά βουνού, εκεί κοντά που υπήρχε το προσεισμικό χωριό του Αγίου Δημητρίου Παλικής. Σεισμοί και άνομες πράξεις ανθρώπων στο διάβα του χρόνου, κατέστρεψαν ολοσχερώς τη φημισμένη Ιερά Μονή. (Βλ. Ηλίας Τσιτσέλης –Σύμμικτα τ. 1ος ).

Η Μονή ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς στα Περατάτα και με πρωτοβουλία του Δημήτρη Γρηγορόπουλου από το χωριό του Αγίου Δημητρίου Παλικής, φτιάχτηκε εδώ και λίγα χρόνια, ένα μικρό εικονοστάσι για να μαρτυρείται ο χώρος της Μονής και να λειτουργείται κάθε των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου παλιά εόρταζε αυτό το σπουδαίο μοναστήρι.

Εδώ και τρία χρόνια, κάθε της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Κώστας Στάβερης, συντηρητής και διευθυντής του Εκκλησιαστικού Μουσείου, με τη μέριμνα του Δημήτρη Γρηγορόπουλου οργανώνουν τον εσπερινό, φέρνοντας την εφέστια εικόνα της Παναγίας από το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείου της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, που εδρεύει στα Περατάτα, τοποθετώντας την στο εικονοστάσι, όπου και πραγματοποιείται με κατάνυξη και συγκίνηση η εσπερινή ψαλτική.

Εφέτος όμως δεν μπόρεσαν οι μοναχές και ο Κώστας Στάβερης να έρθουν για προσωπικούς οικογενειακούς λόγους του δεύτερου. Παρόλα ταύτα δεν χάθηκε ο εσπερινός και οι ιερείς : π. Γεράσιμος Σφαέλος και π. Νικόλαος Σωτήρας, που είναι και εφημέριος στο χωριό του Αγίου Δημητρίου, με 25 άτομα περίπου, έκαμαν την εσπερινή ακολουθία.

Μοιράστηκαν στα σπερνά και οι άρτοι, καθώς και πολλά γλυκά, όλα χειροποίητα, όλα προσεγμένα και τακτοποιημένα με πρώτη φροντίδα την τακτοποίηση του ιερού χώρου του εικονοστασίου από τη οικογένεια του Δημητρίου Γρηγορόπουλου. Πολλά Μπράβο σε όσους και όσες βοήθησαν για τον εορταστικό υπαίθριο εσπερινό της Μισοσπορίτισσας της Μονής της Κυρίας των Αγγέλων.

Και του χρόνου να είμαστε καλά!

 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417 MG 3417


Πηγή