Ο Ζαχαρής και το εμπόριο… γατών

Την υπόθεση την «ερεγουλάρησε» μαστορικά. Από πολύ καιρό μπροστά, διέδωσε κατάλληλα ότι οι γνωστοί Ιταλοί που έρχονται στη Λευκάδα κάθε Δεκέμβρη για χέλια, να τα πιάσουν στο ιβάρι με το πρωτότυπο σύστημά τους και να τα μεταφέρουν παραμονές Χριστουγέννων ζωντανά, με ειδικά αυτοκίνητα στην πατρίδα τους όπου θεωρούνται, κατ’ έθιμο, απαραίτητα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα ερχόντανε για μια έξτρα λαϊκή αγορά και ότι του τηλεφώνησαν και του ανέθεσαν την οργάνωση.

Πρόθυμος φυσικά ο Ζαχαρής «μωρ’ θα βγάλουμε λεφτά» προπαρασκεύασε τα πάντα και προς ενημέρωση του κοινού κυκλοφόρησε παραμονή… πρωταπριλιάς στην πόλη και στα χωριά, φέιγ βολάν, που αντιγράφουμε επί λέξει:

«Ιταλική Λαϊκή Αγορά.
Σας ανακοινούμεν ότι αύριον έρχεται στη Λευκάδα και θα παραμείνει 24 ώρες, μία περίεργη Ιταλική Λαϊκή Εταιρεία η οποία θα διαθέτει προς πώληση διάφορα ενδιαφέροντα είδη Λαϊκής Τέχνης. Έχει π.χ. σπουδαία μηχανήματα που θα εκθέσει εις το κινηματοθέατρο Τσιρίμπαση. Ένα άλλο είδος που θα διαθέσει είναι πολλά και διάφορα είδη σκυλιών παγκοσμίου προελεύσεως. Ο ίδιος όμιλος ενδιαφέρεται και θα αγοράσει από δω, ό,τι εντόπιο προϊόν της αρεσκείας του. Το ενδιαφέρον θα είναι για όλους μας, αρκεί να σημειωθεί ότι θα προβούν εις αγοράν και ζώων π.χ. γάτες κλπ.
Πληροφορίες παρέχει ο κ. Γ… Λ… (καφενείον)».

Τα φέιγ βολάν κυκλοφόρησαν ευρύτατα, ακόμα και στα χωριά, αλλά κανένας δε… μυρίσθηκε τη φάρσα.
Γενική αναστάτωση και κινητοποίηση.

Ο Λευκαδίτης αγαπά το εμπόριο και μάλιστα το παράξενο. Αλλά, και μια μοναδική ευκαιρία να απαλλαγεί ο κόσμος απ’ τις χιλιάδες γάτες που καταντήσανε πλέον ενοχλητικές και μάλιστα να τις πουλήσουν πανάκριβα στους Ιταλούς, γνωστούς απ’ την Κατοχή για τη γατοφαγία τους.

Από βραδύς όλη η… μουλαρία, που ως γνωστό δεν αφήνει γάτα και σκύλο σε χλωρό κλαρί, μεταβλήθηκε αιφνιδίως σε… προστάτρια των ζώων. Στους δρόμους, έβλεπες αλητάκια να ταΐζουν τις γάτες και να τις καλούνε χαϊδευτικά ψι, ψι, ψι!

Από το κυνηγητό δεν υστέρησαν και οι μεγάλοι. Λέγεται πως κυνηγός, γνωστός με ένα παρατσούκλι ταπεινού λουλουδιού του καλοκαιριού, που το αφέψημά του είναι μοναδικό για τους ηλικιωμένους, γέμισε ένα τσουβάλι γάτες και τις έκλεισε σε μια κάμαρη κι όταν άνοιξε η γυναίκα του τρομοκρατήθηκε από το τσουβάλι-φάντασμα που έπαιρνε διάφορα σχήματα και μορφές κι άφηνε από μέσα του παράξενους ήχους!

Ακόμα κι απ’ το Μαραντοχώρι ήλθε ένα ταξί φορτωμένο… γάτες κι ακόμα πως θεαθήκανε πολλοί αγρότες κουβαλώντας τους σκύλους τους!

Το πρωί Κυριακή πρώτη Απριλίου γέμισε η παραλία κόσμο, που με ανυπομονησία και περιέργεια περίμενε τ’ αυτοκίνητο της Ιταλικής εταιρείας. Θύμιζε την εποχή με τα καράβια που βαρκάρηδες κι αχθοφόροι ανεβαίνανε στα σίδερα του παλιού πόντε και κοιτάζανε να δούνε προς την Πρέβεζα «καπνόν ανωθρώσκοντα»…
Φυσικά ο Ζαχαρής είχε το γενικό πρόσταγμα. Πρώτα έπεισε τον καφετζή πληροφοριοδότη και αντεπιστέλλον μέλος της επιχειρήσεως να… κουβαλήσει τραπέζια και καρέκλες στο ΦΟΙΝΙΚΑ και τον ιδιοκτήτη του Κέντρου να το ανοίξει και να αναλάβει χρέη επί της υποδοχής. Κάθε δισταγμός κατενικήθη με τη ρητή υπόσχεση. «Θα πληρωθείτε καλά, αναλαμβάνω εγώ».

Με το αμάξι του περνούσε κάθε τόσο ο φαρσέρ για να… ενθαρρύνει και παρηγορεί για την καθυστέρηση και βιαστικά, για να μη ζητάνε πολλές εξηγήσεις να φωνάζει στα θύματά του: «Όποιος έρθει, πέστε του να περιμένει, μου τηλεφωνήσανε από την Πρέβεζα πως έρχονται…».

Δεν μπόρεσα να πληροφορηθώ πώς και πότε ακριβώς… έσκασε η βόμβα, ξέρω μονάχα πως ο αμίμητος Ζαχαρής, όταν είδε πως τα πράγματα «στενεύανε», φρόντισε να το σκάσει για την Αθήνα. Κι η Λευκάδα πλημμύρισε από αδέσποτους σκύλους και γάτες!

Ο Ζαχαρής γύρισε σε λίγες μέρες όταν «κρύωσε το πράμα» για να απολαύσει τους… καρπούς της φάρσας του και να γλεντήσει τα… επινίκεια!!


Πηγή