Όταν στο Πνευματικό Κέντρο «αυτοσχεδιάζουνε»

Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός θα λάβει χώρα αύριο το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο. Η παράσταση του Εθνικού θεάτρου: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο θα προβληθεί σε απευθείας σύνδεση με το καναλι της Βουλης σε 7 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και η Λευκάδα.

Το Πνευματικό Κέντρο μέχρι σήμερα Παρασκευή -24 ώρες πριν την παράσταση- δεν μπήκε στον κόπο να στείλει μια αφίσα ή ένα δελτίο τύπου στα Μέσα ενημέρωσης για να προβληθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστό το γεγονός.

Τόσο η παράσταση όσο και η πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με το κανάλι της Βουλής έτυχαν ευρείας δημοσιότητας πανελλαδικά. Σήμερα αναφέρονται σε αυτές όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά site.Από εκεί το πληροφορηθήκαμε.

Ας γνωρίζουν εκεί στο Πνευματικό Κέντρο, πως το Εθνικό Θέατρο είναι ένα όνομα «βαρύ», ο θεατρικός συγγραφέας Λουίτζι Πιραντέλλο είναι βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας και η μουσική της παράστασης είναι του Μάνου Χατζιδάκι. (Χρησιμοποιήθηκε η μουσική που ο Χατζιδάκις είχε γράψει για την πρώτη σκηνική παρουσίαση του έργου στη χώρα μας το 1961, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ).
Επομένως είναι επιεικώς απαράδεκτοι που δεν έδωσαν ευρεία ενημέρωση στο γεγονός.

Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησαν στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου και οι κριτικές είναι διθυραμβικές:

«Μια παράσταση-σταθμός που θέλεις να ξαναγυρίσεις σε αυτήν για τον πλούτο των σκέψεων, των συναισθημάτων, της αισθητικής της. Μαζί με την Γκόλφω του Νίκου Καραθάνου, είναι, κατά τη γνώμη μου, οι δυο πιο σημαντικές θεατρικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας. Αν και εντελώς διαφορετικές στη δυσκολία που παρουσιάζουν στην πρόσληψή τους. Εάν το Εθνικό κρατούσε στο ρεπερτόριό του παραστάσεις που τις επαναλάμβανε, το Απόψε αυτοσχεδιάζουμε σίγουρα θα ανήκε σε αυτές…»

«Μια παράσταση φόρος τιμής στον Πιραντέλλο, στον Χατζιδάκι, στο θέατρο και τους ανθρώπους του. Μια παράσταση ακραία ανθρώπινη και ακραία προσωπική… Μια παράσταση-δοκίμιο πάνω στην τέχνη του θεάτρου. Αλλά κυρίως μια παράσταση εγκεφαλική, που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα ακραία ανθρώπινη και ακραία προσωπική…»

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ του Λουίτζι Πιραντέλλο
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Διασκευή: Δημήτρης Μαυρίκιος
Έναρξη: 11 Νοεμβρίου 2018
Λήξη: 24 Φεβρουαρίου 2019

Το έργο του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο σμίγει ξανά με τη μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ Μάνου Χατζιδάκι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου και τη μουσική διασκευή και ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού. Ο πολυδιάστατος σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος, γνώστης σε βάθος της περίπτωσης Πιραντέλλο, ξαναφέρνει τον Σικελό δραματουργό στο Εθνικό Θέατρο με μια παράσταση ύμνο στο θέατρο και στους ανθρώπους του.

Ένας θίασος προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο Λεονόρα, Αντίο! Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!

Η δύναμη του δημιουργήματος έναντι του δημιουργού είναι ζήτημα ουσιώδες για την τέχνη, αλλά και για τον Λουίτζι Πιραντέλλο. Το έργο, το οποίο συμπληρώνει την τριλογία (Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, Ερρίκος ο Δ’, Απόψε αυτοσχεδιάζουμε) του συγγραφέα υπό τη μορφή «θεάτρου μέσα στο θέατρο», πραγματεύεται το πλέον αγαπημένο του θέμα: τη σύγχυση της φαντασίας με την πραγματικότητα.

Ο Λουίτζι Πιραντέλλο, άλλωστε, δεν είναι μόνο ένας καταξιωμένος συγγραφέας, τα έργα του οποίου συνεχίζουν να παίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης ένας σπουδαίος Ευρωπαίος διανοούμενος και εμβριθής πολιτικός στοχαστής.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές από 15 ετών και άνω.


Πηγή