Παράδοση εικαστικού πίνακα «Ριζοσπάστες: Α΄Ψήφισμα εν έτει 1850» στη Βουλή των Ελλήνων

Στις 23/11/2018 στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής του εικαστικού έργου: «Ριζοσπάστες: Α΄ Ψήφισμα εν έτει 2018» δωρεά της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από την καλλιτέχνιδα και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ε.Ε.Ε. κα Ελένη Κονοφάου με τη καθοδήγηση και την επιμέλεια του διακεκριμένου ζωγράφου Άρη Μαυρονικόλα και αναπαριστά Ριζοσπάστες Βουλευτές από λιθογραφία της εποχής σε μορφή ελαιογραφίας διαστάσεων 1 * 1,20cm μέσα στα πλαίσια της επετείου των 168 χρόνων από το πρώτο ψήφισμα της Θ΄ Επτανησίου Βουλής για την Ένωση των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, στις 26η Νοεμβρίου 1850.

Την τελετή χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής κος Γεώργιος Πάντζας, ο οποίος ως Επτανήσιος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην ιστορικά μεγάλη συνεισφορά των Επτανήσων στον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας και ειδικότερα των Ριζοσπαστών και ευχαρίστησε θερμά την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για τη δωρεά του εν λόγω πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος προσωρινά θα κοσμεί το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης και μελλοντικά σε μόνιμη ή ημιμόνιμη έκθεση το κτήριο της Βουλής.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κος Δημήτρης Πολλάτος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους αγώνες των Ριζοσπαστών για ελευθερία και δημοκρατία και ευχήθηκε η στάση τους αυτή να γίνει παράδειγμά για όλους τους Έλληνες, ειδικότερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ως έθνος, ευχαριστώντας εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. τη βιβλιοθήκη της Βουλής για την αποδοχή της δωρεάς του εν λόγω έργου τέχνης και την τοποθέτησή του στη συνέχεια σε σημείο, που θα κοσμεί το κτήριο της Βουλής.

Τόσο οι βουλευτές που παρευρέθησαν όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη της βιβλιοθήκης της Βουλής έξέφρασαν με την σειρά τους την ευγνωμοσύνη τους προς την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για το σπουδαίο και σημαντικό αυτό έργο καθώς είναι ένα δημιούργημα που έλειπε από τα έργα τέχνης της Βουλής.

Από την Βιβλιοθήκη της Βουλής δια χειρός της κας Έλλης Δρούλια, Διευθύντριας της βιβλιοθήκης της Βουλής προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους αναμνηστικά δώρα που περιείχαν γκραβούρες από την Ελλάδα, το βιβλίο αφιέρωμα «Ιωάννης Καποδίστριας η πορεία στο χρόνο» και το ημερολόγιο της Βουλής για το έτος 2019.

Στη σεμνή εκδήλωση παράδοσης παραλαβής παρευρέθηκαν:

Από την Ε.Ε.Ε.:

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.. κος Δημήτριος Πολλάτος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Ε.Ε. κα Ελένη Κονοφάου, η Γεν.Γραμματέας της Ε.Ε.Ε. κα Μαρία Γραμματικού, η υπεύθυνη της ΙΟΝΙΟΥ βιβλιοθήκης της Ε.Ε.Ε. κα Λίλιαν Γαζή, ο ζωγράφος Άρης Μαυρονικόλας, ο συγγραφέας Σπύρος Μπογδάνος.

Από τη Βουλή των Ελλήνων:

Η βουλευτής Κεφαλονιάς κα Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, η βουλευτής Σύριζα Β΄Αθηνών κα Αννέτα Καββαδία, η βουλευτής Σύριζα Κέρκυρας κα Φωτεινή Βάκη, ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής κος Γεώργιος Πάντζας. Επίσης από πλευράς διοίκησης της βιβλιοθήκης της Βουλής παρευρέθησαν η Προϊσταμένη Δ/νσης Βιβλιοθήκης της Βουλής κα Έλλη Δρούλια, ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης και Εκδόσεων της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων κος Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Έφορος της συλλογής έργων τέχνης της Βουλής κος Θοδωρής Κουτσογιάννης.


Πηγή