Πάτρα: Εποικοδομητικές συνεργασίες με επιχειρήσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη

Οι «Νέες αναπτυξιακές συνεργασίες ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ με επιχειρήσεις σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης» παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2018.

Στην ομιλία του ο Βασίλειος Μπουργανός, Διευθυντής του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, έδωσε το στίγμα του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας/Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής. Ανέλυσε τη συμμετοχή του ιδρύματος σε πληθώρα Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφού στελεχώνεται από έμπειρους ερευνητές με προηγμένη τεχνογνωσία σε επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία αιχμής και εξειδικευμένο προσωπικό. Εκτός από τους 14 Ερευνητές, με το Ινστιτούτο είναι συνδεδεμένα και 21 συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ, κυρίως του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνολικά απασχολούνται 140 άτομα.

Στη συνέχεια, η Φωτεινή Καραμπούλα,Υπεύθυνη Ποιότητας Υγιεινής και Ασφάλειας της Γ. Καραμπούλας & Υιοί ΟΕ ανέλυσε το θέμα : Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία: Έργο «Βιομετατροπή Αποβλήτων Βιομηχανίας Τροφίμων σε Βιοπολυμερή για Προϊόντα Συσκευασίας στα Πλαίσια ενός Βιοδιυλιστηρίου». Την τελευταία δεκαπενταετία η εταιρία εισήλθε στον κλάδο της παραγωγής υλικών συσκευασίας με εξειδίκευση στην παραγωγή PET φιαλών και βάζων από 0,2L έως 10L σε μια πληθώρα σχεδίων.

Ακολούθως ο Αντώνιος Βαβουλιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Adamant Composites LtD, αναφέρθηκε στην «Ευέλικτη γραμμή παραγωγής πολυλειτουργικών υφασμάτων και φιλμ μέσω επεξεργασίας, εναπόθεσης και τροποποίησης των επιφανειών τους». Η ΑΔΑΜΑΝΤ και το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ συνεργάζονται στο πλαίσιο έργου βιομηχανικής ανάπτυξης με εστίαση στις τεχνολογίες επεξεργασίας με επιτόπια σύνθεση γραφείου σε βιομηχανικά υφάσματα και σύνθετα υλικά.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Μαρία Κλάπα, κύρια Ερευνήτρια, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, ΔΕΗ Α.Ε. η οποία ανέλυσε τη Βιομετατροπή αερίων ρύπων από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε χρήσιμα χημικά. “H ΔΕΗ A.E. το 2015 παρήγαγε συνολικά 34.35 εκ. τόνους CO2 (από τους οποίους οι 28.75 εκ. προέρχονται από την καύση λιγνίτη) και πλήρωσε 251.1 εκ. € για δικαιώματα εκπομπών CO2.

Το κόστος αυτό αποτελεί ήδη το 20% του συνολικού κόστους της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια, λόγω αύξησης του κόστους κατά ~2€/τόνο εκπομπών.

Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης και υλοποίησης από τη ΔΕΗ ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού μηχανισμού μείωσης των εκπομπών CO2”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Αρτέμη Χατζηαρτεμίου υπεύθυνο καλλιέργειας της ΒΟΙΩΝ ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ ΙΚΕ., ο οποίος μίλησε με θέμα: «Μεταβολομική και γεωργία ακριβείας στον ποιοτικό έλεγχο καλλιέργειας και προϊόντων Αλόης Βέρα». Η συνεργασία της εταιρείας με το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ αποβλέπει στην εφαρμογή τεχνογνωσίας στη συστηματική ανάλυση του προφίλ σύστασης μικρών μορίων φυτικών ιστών ή προϊόντων (μεταβολομική) με μεθόδους συστημικής βιολογίας και βιοπληροφορικής για τον ποιοτικό έλεγχο της καλλιέργειας και του προϊόντος (γεωργία ακριβείας), που θα εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα της παραγωγής και συγκεκριμένη σύσταση των προϊόντων, αυξάνοντας την εμπορική τους αξία.

Πάτρα: Εποικοδομητικές συνεργασίες με επιχειρήσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη


Πηγή