Πάτρα: Μειωμένα για το 2019 τα οικιακά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Συζητείται αυτή την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα του καθορισμού ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και τα τέλη κοινοχρήστων χώρων για το 2019. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προσόδων και Τοπικής Οικονομίας Παναγιώτης Μελάς, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στον άδικο και αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2019, που διατηρεί σε ισχύ το σύνολο των μνημονιακών νόμων και προβλέπει νέες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης που είναι και φέτος μειωμένη.

Παράλληλα, οι «ίδιοι πόροι», δηλαδή φόροι, τέλη που μπαίνουν απευθείας από Δήμους και Περιφέρειες- προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2.614 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων:

«(…) Στόχος αυτής της πολιτικής, που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις χθες και σήμερα, είναι στο όνομα δήθεν της οικονομικής αυτοτέλειας να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες, από τα ίδια έσοδα του Δήμου, όσο και οι επενδυτικές δαπάνες, δηλαδή η ανταποδοτικότητα να αγκαλιάζει το σύνολο του προϋπολογισμού, καταργώντας την κρατική χρηματοδότηση. Για να επιτευχτεί αυτός ο στόχος , με εντολή του παρατηρητηρίου, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους, επιδιώκουν την κλιμάκωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που αφορούν τα χρέη των λαϊκών οικογενειών προς τους Δήμους, που ξεκινούν από 500 €. Ήδη στο δήμο μας μόνο το 38% της χρηματοδότησης προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση ενώ το υπόλοιπο 62% είναι από ίδια έσοδα (…).

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον παίρνουμε συνεχώς μέτρα για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογενείας και αυτό αποτυπώνεται και στην πολιτική των δημοτικών τελών. Συγκεκριμένα:

Έχουμε προχωρήσει στο 80% των νοικοκυριών από το 2015 μέχρι σήμερα σε μείωση 12,5 %, δηλ. από 1,95€/μ2 στο 1,70€/μ2 .

Με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, άποροι, ΑΜΕΑ, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, κάτοικοι γύρω από Ξερόλακα και Βιολογικό απαλλάχθηκαν ή μειώθηκαν από το 2015 έως σήμερα, συνολικά 10.207 οικογένειες (2015 απαλλάχθηκαν 1975 οικογένειες, το 2016, 2660 οικογένειες- 2017, 2899 οικογένειες, 2018, 3273 οικογένειες), χωρίς να υπολογίζουμε τις απαλλαγές από το ΚΕΑ που συνεχίζεται η καταγραφή.

Εντάξαμε τους βοηθητικούς χώρους στο χαμηλό συντελεστή 0,9 €/τμ από 1,95€/τμ.

Μειώσαμε στο χαμηλό συντελεστή τα ιδρύματα της πόλης, πολιτιστικούς συλλόγους, εργατικό κέντρο 0,9 €/τμ από 1,95€/τμ.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και μεσαίες επιχειρήσεις προχωρήσαμε σε μειώσεις:

Μειώσαμε από το 2015 το συντελεστή από 3,6 €/τμ σε 3,4 €/τμ.

Προχωρήσαμε σε μείωση από το 2015 μέχρι σήμερα, 20% για τα τραπεζοκαθίσματα. Μειώσαμε τις τιμές στην κατάληψη των περιπτέρων και για τα μισθώματα, προχωρήσαμε σε μείωση των ενοικίων κατά 20% όπως επίσης μειώσαμε την κατάληψη των χώρων στα περίπτερα κατά 20%.

Η δυνατότητα να γίνουν οι παραπάνω μειώσεις και απαλλαγές προήλθε και από τον αυξημένο συντελεστή 4,5€/μ2που βάλαμε στη μεγάλη επιχειρηματική ιδιοκτησία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για μια επιχείρηση 71.000 τμ, που πριν έδινε 48.290€, τώρα εισπράττουμε 202.541€, όπως επίσης υπήρχαν και επιχειρηματικοί όμιλοι που δεν πλήρωναν καθόλου.

Αυξήσαμε στις μεγάλες επιχειρήσεις το συντελεστή σε 4,5€/μ2 .

Καθιερώσαμε και επιβάλαμε το δικαίωμα εμπορίας πόσιμου ύδατος.

Προχωράμε για το 2019 σε νέες μειώσεις:

ü Νέα μείωση του οικιακού συντελεστή από 1,7€/τμ σε 1,5€/τμ. Δηλαδή μείωση από το 2014, στο 25%.

Διατηρούμε όλες τις μειώσεις και απαλλαγές που είχαμε για το 2018. Αυξάνουμε μόνο στους τρίτεκνους το οικογενειακό εισόδημα από 20.000€ σε 25.000€, για να εντάξουμε περισσότερες οικογένειες στις απαλλαγές.

Νέα μείωση μεσοσταθμικά, κατά 10% περίπου τις τιμές για την κατάληψη των τραπεζοκαθισμάτων, στους κοινόχρηστους χώρους.

Νέες Δράσεις που υλοποιούμε:

ü Καθιερώσαμε το Λαϊκό Φροντιστήριο στο οποίο συμμετείχαν 600 παιδιά για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019.

ü Λειτουργήσαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ και στα Ροΐτικα και για το 2018 ωφελήθηκαν 1.320 παιδιά.

ü Κατασκευάσαμε και διαμορφώσαμε νέους χώρους όπως τα κτίρια στην Πλαζ και τον περιβάλλοντα χώρο, το Νότιο Πάρκο, το Πλατανόδασος, το Ριγανόκαμπο , τον Κόκκινο Μύλο , την πλατεία στην Λεύκα με την συνδρομή των εργαζομένων του Δήμου και παρά τις διώξεις που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα από την κτηματική υπηρεσία.

ü Αναπτύσσουμε πολιτιστική δραστηριότητα, τόσο με τις κεντρικές παραγωγές, όσο και με δραστηριότητα στις γειτονιές.

ü Σχεδιάζουμε την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών μας από την Ξερόλακκα σε νέο χώρο.

Προχωράμε στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού με πόρους των ανταποδοτικών και όχι με δάνειο, όπως είχαν προχωρήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, που πληρώνουμε σήμερα. Το 2007 η τότε Δημοτική Αρχή πήρε δάνειο ύψους 980.000 ευρώ και το 2010, δάνειο ύψους 1.677.00 ευρώ. Πληρώνουμε για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου 352.000 ευρώ το 2019.

Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε ότι περιθώριο υπάρχει και έχουμε για να ελαφρύνουμε τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως στα ανταποδοτικά τέλη, στις κοινωνικές παροχές κ.α. Είμαστε αντίθετοι με την αντιλαϊκή πολιτική κράτους, κυβέρνησης των αστικών κομμάτων, που επιχειρούν να παρουσιάζουν την ληστεία του λαού ως μονόδρομο και τη φτώχεια ως «αναγκαίο κακό» για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου.

Γνωρίζουμε φυσικά ότι δεν φτάνει η βούληση μας για να ανατραπούν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές. Είναι ο λαϊκός παράγοντας η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών. Να αμφισβητήσει ένα δρόμο ανάπτυξης και των Δήμων εν προκειμένω που περνάει πάνω από τα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων , που μετατρέπει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα και τον μόχθο και την ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων».

Επισυναπτόμενος πίνακας:

ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Τεμαχιστής ογκωδών

1

Ανατρεπόμενο όχημα με γερανό και αρπαγή

2

Ανατρεπόμενο όχημα

1

Απορριμματοφόρα οχήματα 16 κυβικών

3

Απορριμματοφόρα οχήματα 8 κυβικών

2

Όχημα μεταφοράς απορριματοδεκτών με γάντζο

1

Εκσκαφέα -φορτωτή με εξάρτηση βραχόσφυρα

2

Εκσκαφέα -φορτωτή με εξάρτηση Μηχανισμό-καδοτύπου κλαρκ

1

ΒΑΝ μεταφοράς προσωπικού

1

Διπλοκάμπινο όχημα

2

Αυτοκίνητο πετρελαίου

1

Μικρός Φορτωτής

2

Όχημα πλύσης κάδων

1

Τριαξονικό όχημα μεταφοράς μηχανημάτων έργου

1

Αυτοκίνητο τύπου ΒΑΝ πετρελαίου

1

Ημιφορτηγό 4χ4

1

Επιβατικό αυτοκίνητο

1

Αναρροφητικό σάρωθρο 5-6 κυβικών

1

Φορητό -ρυμουλκούμενο πλυστκό μηχάνημα

2

Ελαστικοφόρο εσκαφέα

1

Τεμαχιστής ογκωδών

1


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    29 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία