Πάτρα: Στην τελική ευθεία για το αποτεφρωτήριο – Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κτιρίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον ο Δήμος Πατρέων για την κατασκευή και λειτουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών σε δημοτικό ακίνητο στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πάτρας, καθώς δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για το Κέντρο Αποτρέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και Αποτέφρωσης Οστών.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο η δημοτική Αρχή έπρεπε να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής των νοτίων συνοικιών της πόλης, όπως και της Εκκλησίας.

Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το κέντρο αποτέφρωσης έχει εμβαδόν 10.396,41 τ.μ. και σήμερα ο χώρος εντός του οικοπέδου είναι ελεύθερος και αδιαμόρφωτος. Το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ και οι πόροι πρόκειται αναζητηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η απόσβεση εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει σε περίπου τέσσερα χρόνια, με βάση το κόστος για κάθε αποτέφρωση. Συγκεκριμένα, σήμερα, μεταφέρονται από την Ελλάδα στη Βουλγαρία προς αποτέφρωση 3.000 σοροί – εκεί η αποτέφρωση κοστίζει περίπου 600 ευρώ.

Στο αποτεφρωτήριο της Πάτρας η κάθε καύση εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 400 ευρώ, ενώ οι δύο κλίβανοι μπορούν να πραγματοποιούν περίπου 2.500 αποτεφρώσεις τον χρόνο.

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η διατύπωση ιδεών για τη διαμόρφωση του κτιρίου το οποίο θα λειτουργεί ως Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών, καθώς και η ανάπλαση – διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης η αναβάθμιση και η αξιοποίηση της περιοχής, από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική.

Στο χώρο που θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο, θα υπάρχει το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών, χώροι συνάθροισης κοινού, η υπηρεσία αποτέφρωσης των νεκρών με τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Ο συγκεκριμένος χώρος παρέχει τη δυνατότητα υψηλής φύτευσης με δύο και τρεις σειρές δένδρων πλάτους 12 ή και 15 μέτρων. Είναι άμεσα προσβάσιμος από το Αστικό και Περιαστικό δίκτυο της πόλης και είναι διαμορφωμένος πλήρως με ασφαλτοστρωμένους δρόμους και πεζοδρόμια και εγκαταστάσεις όλων των δικτύων.

Λήξη της προθεσμίας υποβολής Προτάσεων ορίζεται η Δευτέρα 25/2/2019 και ώρα 12:00.

Η Κριτική Επιτροπή

Η Επιτροπή που θα κρίνει τις προτάσεις θα είναι πενταμελής και θα απαρτίζεται ως εξής:

Ένας κριτής «εκ προσωπικοτήτων» υποδεικνυόμενος από την Διοργανώτρια

Αρχή.

Ένας κριτής υποδεικνυόμενος από την Διοργανώτρια Αρχή.

Τρεις κριτές με κλήρωση από τον κατάλογο κριτών του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Η Κριτική Επιτροπή θα συγκροτηθεί έπειτα από απόφαση της Διοργανώτριας Αρχής, και θα ανακοινωθεί είκοσι (20) ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των μελετών.

Τα βραβεία

Στο Διαγωνισμό θα απονεμηθούν συνολικά:

Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ 6.000 ευρώ

Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ 4.000 ευρώ

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ 2.000 ευρώ

Δυνατότητα για 3 εξαγορές από 1.000 ευρώ εκάστη

Ο χώρος που θα γίνει το αποτεφρωτήριο


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    2 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία