
Έλεγχοι και μέτρα αντισεισμικής ενίσχυσης και προστασίας απαιτούνται για το 80% των κτιρίων της Πάτρας, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς η κατασκευή τους, είναι προ του 1985 πριν δηλαδή, του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού. Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας υπάρχει για τα εγκαταλειμμένα και ετοιμόρροπα σπίτια, για τα οποία απαιτείται η άμεση κατεδάφιση τους, καθώς και για τα κτίρια που είναι ασυντήρητα, με τους σοβάδες και τα μάρμαρα, να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών. Αυτό τονίστηκε χθες από τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει σύσκεψη επιστημονικών και άλλων φορέων, στην Αγορά Αργύρη, με θέμα την αντισεισμική θωράκιση της πόλης, προφανώς με αφορμή τον μεγάλο σεισμό του Ιονίου που συγκλόνισε την Ζάκυνθο. Στην κεντρική του εισήγηση, ο κ. Πελετίδης δεν έκρυψε την ανησυχία του, για το θέμα της αντισεισμικής προστασίας της πόλης. Στην Πάτρα, όπως είπε, μέτρα ουσιαστικά για την αντισεισμική της θωράκιση, δεν έχουν υλοποιηθεί από καμία κυβέρνηση, γιατί αυτά τα έργα, δεν αποφέρουν κέρδη στα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα. Αντιθέτως, το ίδιο το κράτος μεταφέρει ευθύνες στους Δήμους για τα δημοτικά κτίρια, τα σχολικά συγκροτήματα, τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, χωρίς χρηματοδότηση και ειδικευμένο προσωπικό.
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Η Δημοτική Αρχή, τόνισε ο κ. Πελετίδης, έχει επισκευάσει το 35% των σχολικών κτιρίων, ενώ μετά από μακροσκοπικούς και άλλους τεχνικούς ελέγχους, αντιμετωπίζει προβλήματα, με κριτήριο την παλαιότητα των κτιρίων και τον αντισεισμικό κανονισμό με τον οποίο κατασκευάστηκαν. Ο δήμος έχει μελέτες για σχολικά συγκροτήματα αναμένοντας χρηματοδότηση και αυτή την στιγμή, κατασκευάζει το 3ο Γυμνάσιο και το 12ο Δημοτικό Σχολείο και κατεδαφίζει το 1ο Λύκειο, που από τον σεισμό του 2008 κρίθηκαν ακατάλληλα.
ΤΑ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ Αναφερόμενος στα εγκαταλειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια, ο δήμαρχος έθεσε ζήτημα άμεσης παρέμβασης για την κατεδάφιση τους, για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Ζήτησε να υπάρξει ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων, χρηματοδοτούμενο όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό, για ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος.
ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ Ο δήμαρχος είπε ακόμα ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του, έχουν συντάξει και επικαιροποιήσει το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για σεισμούς, ενώ σύντομα θα συγκροτηθούν ομάδες εργαζομένων για την επιμόρφωση των πολιτών, για να καταλήξει η πόλη, σε μια μεγάλη άσκηση ετοιμότητας, που θα πρέπει να πραγματοποιείται μια φορά κάθε χρόνο.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής, τόνισε από την πλευρά του ότι θα πρέπει η πολιτεία να δώσει φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προβούν σε ενέργειες αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων τους. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας έχει εδώ και καιρό προχωρήσει στη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, με πάνω από 150 μηχανικούς. Παράλληλα, ζήτησε την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, που είχε ξεκινήσει το 2002 – 2003 για όλα τα δημόσια κτίρια όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την επικαιροποίηση και επέκταση σε όλο το δήμο, της μικροζωνικής μελέτης που είχε γίνει για το κέντρο της Πάτρας το 1998-1999 και η οποία δείχνει ποιες περιοχές της πόλης είναι περισσότερο ευαίσθητες σε σεισμικά φαινόμενα. Ακόμα, ο Βασίλης Αϊβαλής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ, των ενδιαφερομένων Δήμων, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Πανεπιστημίου Πατρών, για να προετοιμαστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο προσεισμικών και μετασεισμικών ενεργειών, για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, κ.ά.
ΣΩΚΟΣ Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Πάτρα, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τους σεισμούς, και να προσεγγίσουν το φαινόμενο, με καλύτερες κατασκευές και συνεχή μελέτη και όχι με περιστασιακή αντιμετώπιση, όπως γίνεται σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη μόνιμης εγρήγορσης από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, αναθεώρησης του αντισεισμικού κανονισμού, εντοπισμού των ευάλωτων κατασκευών και ενισχυσής τους. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν μικροζωνικές μελέτες σε κάθε περιοχή της Πάτρας, γιατί όλα τα διαμερίσματα δεν έχουν τα ίδια εδάφη και συμπεριφορά σε σεισμούς, να ενσωματωθούν αυτές οι πληροφορίες στους κανόνες κατασκευής των κτιρίων και να ενημερωθεί ο πληθυσμός. "Δεν είμαστε Ιαπωνία, αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Μπορούμε όμως να τον αντιμετωπίσουμε με κατάλληλες ενέργειες" είπε ο κ. Σώκος. ΔΡΙΤΣΟΣ Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Στέφανος Δρίτσος, τόνισε ότι, οι προ του 1985 αντισεισμικοί κανονισμοί έχουν αδυναμίες, εννοώντας σαφώς, ότι αδυναμίες έχουν και τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από αυτό το έτος. Παράλληλα, επισήμανε την απουσία ενός νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που θα λειτουργεί εννιαία στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Θα πρέπει να προηγηθεί, όπως είπε, μια αποτίμηση της τρωτότητας των κατασκευών και ο εντοπισμών των πιο επικίνδυνων, και να ενισχυθούν μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ή παροχής άλλων κινήτρων. ΤΑΣΣΟΣ Ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος, είπε ότι έως το 2011 είχαν ελεγχθεί 6.583 στατικά ανεξάρτητα κτίρια, στα οποία στεγάζονται 5.114 σχολικές μονάδες. Εντοπίστηκαν 539 μονάδες οι οποίες κρίθηκε πως χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. Όμως, από το 2011 έως σήμερα, δεν έχει γίνει κανένας προσεισμικός έλεγχος εξαιτίας έλλειψης πόρων λόγω μνημονίου. Ακόμα, τόνισε ότι το 50% των νοσοκομείων έχει πρόβλημα στατικής πληρότητας και το 80% των κτισμάτων χρειάζονται έλεγχο και επισκευές. ΣΠΑΝΟΣ Και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Κώστας Σπανός, είπε ότι τα περισσότερα σχολεία είναι χωρίς αντισεισμική θωράκιση, σημειώνοντας ότι, μπορεί η Ζάκυνθος να άντεξε τον τελευταίο σεισμό, όμως είναι χιλιάδες τα κτίρια που δεν έχουν ελεγχθεί.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ