Πατρών-Πύργου:Δυσπιστία και ειρωνείες στα νέα πλάνα Σπίρτζη για το οδικό έργο

Κλίμα δυσπιστίας εξακολουθεί να επικρατεί στην Αχαϊα και την Ηλεία, για τις εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ως προς την έναρξη υλοποίησης των εργολαβιών του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου. Τα χρονοδιαγράμματα που εξήγγειλε την Παρασκευή, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, στην σύσκεψη που είχε με αιρετούς και φορείς από τους δύο νομούς, δεν ήταν ικανά για να πείσουν αρκετά μέλη του τοπικού πολιτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης δεσμεύθηκε ότι οι διαδικασίες είναι ώριμες για να προχωρήσουν τα 6 από τα 8 τμήματα του έργου. Ο υπουργός κατέθεσε δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τα 4 από τις 8 τμήματα (εργολαβίες 5,6,7 και 8, από Βάρδα έως Πάτρα με κατασκευαστές GD Infrastrutture και Ξανθάκης / Interkat) βρίσκονται ή έχουν περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μία εργολαβία έχει εγκριθεί από τις 26 Οκτωβρίου, τρείς μεταφέρθηκαν στο Ελεγκτικό την περίοδο 2-9 Οκτωβρίου και αναμένεται να περάσουν οριστικά από τον έλεγχο το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.
ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ Ωστόσο, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης, δήλωσε χθες στην "Π" τα εξής: «Νομίζω ότι ένας αναξιόπιστος υπουργός συμφώνησε με έναν αναξιόπιστο περιφερειάρχη, ότι θα κοροϊδέψουν μαζί, τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην συνεχίσει μια διαδικασία που βρήκε στο έργο της Πατρών – Πύργου, για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες. Ο κ. Σπίρτζης δεν έχει καταφέρει να συμβασιοποιήσει ούτε ένα έργο στην θητεία του. Ο κ. Κατσιφάρας, θυσίασε το έργο για να κρατήσει την καρέκλα», δήλωσε στην «Π» ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Το ροκάνισμα του χρόνου είναι η μόνη πολιτική στην οποία επιδίδεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθυστερώντας την ανάπτυξη της περιοχής μας, αναφέρει σε δήλωσή του, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής Αχαΐας, του Κινήματος Αλλαγής. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε: «Ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης συνεχίζει την τακτική των επιλεκτικών και αποσπασματικών ενημερώσεων για το έργο του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου και του νέου φορέα διαχείρισης του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Στη λογική της "κατάτμησης" επέλεξε και αυτή τη φορά να ενημερώσει, μαζί με τους φορείς και την Περιφέρεια, μόνο τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο! Συνέχισε τους σχεδιασμούς επί χάρτου και την υποσχολογία για υποτιθέμενες ενάρξεις των έργων. Επί της ουσίας, θυμίζω ότι το έργο της Πατρών – Πύργου θα είχε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια με τον προηγούμενο σχεδιασμό, ενώ με την κατάτμηση του κ. Σπίρτζη και με μεγάλες καθυστερήσεις τρία χρόνια μετά, το έργο παλεύει να ξεκινήσει και παραμένει μισό, αφού 2 από τις 8 εργολαβίες είναι ακόμα στον αέρα. Αυτό είναι έργο του κ. Σπίρτζη. Όσο για το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου για άλλη μια φορά εξήγγειλε την παράταση της αναμονής για την πρόταση της Κυβέρνησης. Το ροκάνισμα του χρόνου είναι η μόνη πολιτική στην οποία επιδίδεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθυστερώντας την ανάπτυξη της περιοχής μας.
ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ Και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ανέφερε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την εξέλιξη του έργου, ακόμα και μετά την έναρξη των εργασιών για τις έξι εργολαβίες μέσα στο εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η εμπειρία από αντίστοιχα έργα όπως το Αμφιλοχία- Βόνιτσα, δεν μας δημιουργεί αίσθημα αισιοδοξίας, είπε και στο περιθώριο της σύσκεψης, ανέφερε την ιδιαίτερη σημασία της ευρείας παράκαμψης Πύργου και την σύνδεση της με την Ολυμπία ώστε να έχουμε πραγματικά Ολυμπία οδό και όχι ψευδεπίγραφο τμήμα.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΟΥΜΕ; Πώς αλλιώς να τους πείσουμε ότι το έργο θα ξεκινήσει; Διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός και τόνισε στην «Π» ότι θα δούμε πολύ σύντομα ότι το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται. Όπως είπε ο Αχαιός κυβερνητικός βουλευτής, από την σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στο Υπουργείο Υποδομών, αποκόμισε το συμπέρασμα ότι οι δήμαρχοι της Ηλείας, που είναι και οι πιο δύσπιστοι, έδειξαν ότι θεωρούν πως έγινε ένα βήμα πιο μπροστά για την Πατρών – Πύργου. Αναφορικά με τις δύο εργολαβίες που πέρασαν για υλοποίηση στον τρίτο μειοδότη, ο κ. Σπαρτινός, τόνισε ότι στην χειρότερη περίπτωση, αν κατατεθεί κάποια ένσταση ή προσφυγή, να καθυστερήσουν 2 – 3 μήνες, δεν υπάρχει όμως πιθανότητα να μην υλοποιηθούν.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    4 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα