Περιφέρεια: Αυτόνομη Μονάδα, σε κοντέινερ, θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης!

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που αφορά στην πιλοτική κατασκευή και λειτουργία μιας Αυτόνομης Μεταφερόμενης Μονάδας, η οποία μέσω φωτοβολταϊκών πάνελς παράγει ηλεκτρική ενέργεια και την αποθηκεύει σε κατάλληλες μπαταρίες, παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου.
«Η έρευνα και η καινοτομία είναι βασικοί πυλώνες στο νέο παραγωγικό μοντέλο που διαμορφώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα εντοπίζοντας ιδέες που μπορούν να δώσουν παραγωγικές λύσεις, αλλά και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αναφερόμενος στην Μονάδα που αποτελεί σχέδιο υλοποιούμενο από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. «Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παρασχεθεί σε απομακρυσμένες πηγές κατανάλωσης, καθώς η μονάδα αναδιπλώνεται αυτόματα και αποτελεί ένα εύκολα μεταφερόμενο κοντέινερ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές ή οικισμούς, όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή σε περιπτώσεις διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδες υγείας, καταυλισμούς, αντλιοστάσια κτλ. Παράλληλα, όταν η μονάδα δεν χρησιμοποιείται για έκτακτες καταστάσεις κτλ. μπορεί, την παραγόμενη από τον ήλιο ηλεκτρική ενέργεια, να την χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του κτιρίου στο οποίο φυλάσσεται ή για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων κτλ» εξήγησε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η παρουσίαση του προγράμματος, έγινε από τον Λέκτορα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σωτήρη Τσίρκα και τον Ακαδημαϊκό Υπότροφο, Ανδρέα Ευθυμίου.
* Στο μεταξύ, στην ίδια συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε την υποβολή πρότασης ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Προμήθειας Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), προϋπολογισμού 123.000 ευρώ. Τέλος, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου με τίτλο: «Μέτρα Αποκατάστασης και Λοιπές Εργασίες Γεφυρών Αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Δημήτρης Δριβήλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Κώστας Καρπέτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Παναγιώτης Μπράμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Νίκος Μπαλαμπάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Αγγελόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Διονυσία Μαράτου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ενέργειας και Βιομηχανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παπασταματίου και η Προϊσταμένη του Τμήματος, Μαρία Μακρή.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    21 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα