Πώς αποφυλακίστηκε ο παιδοκτόνος της Κρήτης- Σκότωσε τρία παιδιά του για να εκδικηθεί τη γυναίκα του!

To φρικτό έγλημα που διέπραξε το 1999 αναβιώνει μετά την αποφυλάκιση του. Ο παιδοκτόνος της Κρήτης είναι πλέον ελεύθερος μετά από 19 χρόνια στη φυλακή. Όπως σχολίασαν έγκριτοι νομικοί, η αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε τρις ισόβια, δρομολογήθηκε από τη στιγμή που είχε συμπληρώσει 19 έτη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχε επιδείξει καλή διαγωγή μέσα στη φυλακή.

Αναφέρεται ότι ως «καλή διαγωγή νοείται η αληθής και πραγματική θετική συμπεριφορά, που πηγάζει από την ενδόμυχη αποδοχή των κανόνων της προσήκουσας εκδηλωτικής συμπεριφοράς και η οποία συνιστά το θεμέλιο της διαπιστωμένης καλής διαγωγής, αποτελεί δε το ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητας και αποδεικνύει την ηθική βελτίωση του κρατούμενου» ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται:

«Επίσης, πρέπει να ερευνάται κατά πόσο ο κατάδικος παρέχει προσδοκία εντίμου βίου στο μέλλον και μάλιστα ότι μπορεί να επανέλθει ακινδύνως στην κοινωνία». Με τον νόμο Παρασκευόπουλου το όριο της πραγματικής έκτισης ορίζεται στα 19 έτη αντί των 20 που ίσχυε μέχρι πρότινος υπό την προϋπόθεση να πληρούνται τα προαναφερόμενα κριτήρια.

Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες για την αποφυλάκιση

Ο παιδοκτόνος είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να αποφυλακιστεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αρχικώς έγκλειστος στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, στη συνέχεια στις φυλακές του Κορυδαλλού και εν τέλει στις φυλακές του Δομοκού, είχε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες πρωτίστως για άδειες και εν συνεχεία για αποφυλάκιση.

Η αποφυλάκισή του έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο περιβάλλον της πρώην συζύγου του, που ενημερώθηκε άτυπα για την εξέλιξη αυτή. Ουδείς τους ενημέρωσε επίσημα. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο μήνα είχαν υπάρξει σχετικές πληροφορίες ότι επίκειται αποφυλάκιση του 60χρονου σήμερα παιδοκτόνου και γι’ αυτό είχαν το νου τους. Ωστόσο δεν γνωρίζουν ακόμα τους όρους που τέθηκαν για την αποφυλάκισή του.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει απαγορευτεί να βρίσκεται στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις από την πλευρά της πρώην συζύγου και ίσως επιδιωχθεί και κάποια συνάντηση με τις εισαγγελικές Αρχές.

Το έγκλημα που είχε συγκλονίσει

Ήταν Σεπτέμβριος του 1999. Ο Γ. Μ. βρισκόταν σε διάσταση με την γυναίκα του, με την οποία ήταν δεύτερα ξαδέρφια και είχαν κλεφτεί 13 χρόνια πριν. Τρεις μήνες νωρίτερα– σε μία προσπάθεια να πείσει την γυναίκα του να γυρίσει ξανά κοντά του απήγαγε τα τέσσερα παιδιά του – τρία αγόρια και ένα κορίτσι – και απειλούσε να τα σκοτώσει.

Ότι δεν έκανε τον Ιούνιο, φαίνεται πως το έκανε στις 20 Σεπτεμβρίου. Εκείνο το απόγευμα, πήρε με το αυτοκίνητο του την 12χρονη κόρη του, τον 10χονο Γιάννη, τον 4χρονο Νικόλα και το 2χρονο αβάπτιστο γιο του για να πάνε μία βόλτα. Ο Γ. Μ. πάρκαρε το αυτοκίνητο του στον ποταμό του Αλμυρού στο Ηράκλειο, έδεσε το κορίτσι στο λεβιέ των ταχυτήτων και οδήγησε τα τρία αγόρια στην όχθη του ποταμού. Εκεί τα πέταξε στα νερά του ποταμού και στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο και έφυγε με την κόρη του στην περιοχή του Μοχού όπου και την εγκατέλειψε.

Όταν τα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά ο ίδιος απέδωσε τον θάνατό τους σε ατύχημα ωστόσο μετά από πιέσεις ομολόγησε. Τραγικές φιγούρες σε όλη αυτήν την ιστορία ήταν τόσο η – εν διαστάσει – σύζυγός του και μητέρα των παιδιών όσο και η 32χρονη, σήμερα κόρη τους.

Ο Γ.Μ., μία ημέρα μετά το φρικτό έγκλημα, συνελήφθη από τις αρχές και προφυλακίστηκε. Όταν ήρθε η ώρα της δίκης ο παιδοκτόνος αρνήθηκε να απολογηθεί και δεν είπε ούτε μία… λέξη.

Το δικαστήριο τον ενέκρινε τρεις φορές ισόβια, μία για κάθε παιδί. Ο ίδιος κατέθεσε έφεση προκειμένου να δικαστεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο ωστόσο όταν ήρθε η ώρα της δίκης δεν εμφανίστηκε.

Η μαρτυρία του κ.Μακριδάκη συγκλονίζει

«Ήμουν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο μετά από εντολή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Το Λιμεναρχείο του Ηρακλείου έψαχνε με την ομάδα την δική του εκεί στα τσιμεντάδικα, στα Λινοπεράματα που έχουμε τα καύσιμα, στη θάλασσα δηλαδή, κι εγώ με την δική μου ομάδα πήγα να ψάξω τον Αλμυρό Ποταμό.»

-Φτάσατε τελικά στο σημείο που τελικά ήταν οι σοροί των τριών παιδιών;

«Ήταν κάτι πολύ συγκλονιστικό διότι άλλο είναι να δεις κάποιον άνθρωπο μεγάλο, άλλο να δεις ένα παιδάκι, κι άλλο να δεις τρία παιδάκια πνιγμένα μέσα στο νερό σε αυτήν την κατάσταση.
Καταλαβαίνεται ότι και ο πιο σκληρός άνθρωπος να το αντίκριζε θα δάκρυζε. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και τώρα που το συζητάμε ακόμα συγκινούμε διότι ήταν ένα θέαμα που δεν θα το ξεχάσω κι εγώ και η ομάδα μου όσα χρόνια και να ζήσουμε. Και μάλιστα από μία ομάδα έμπειρη που είχαμε βγάλει μέχρι τότε αλλά και μέχρι σήμερα πάρα πολλά άτομα πνιγμένα και σε συνεργασία με το λιμεναρχείο».

-Από τις χειρότερες στιγμές στην καριέρα σας;

«Από τις χειρότερες ναι.»

-20 χρόνια κι όμως τελικά αποφυλακίστηκε βάση νόμου ο Γιώργος Μεταξάκη. Θέλετε να μου πείτε όταν το μάθατε τι σκεφτήκατε; Πώς αντιδράσατε;

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε την δικαιοσύνη που πολλές φορές έχει δίκιο και καμιά φορά και άδικο σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω εγώ και δεν μπορεί να ξεχάσει πιστεύω – από αύριο που θα το μάθει όλο το κοινό του Ηρακλείου – ότι τρία παιδιά μπορεί να τα πνίξει ένας πατέρας και μετά να τον αφήσουν ελεύθερο και να κυκλοφορεί. Το άλλο παιδί που είχε φέρει στην ζωή, ή αν το παιδί του έχει παντρευτεί κι έχει κάνει οικογένεια πώς θα πιάσει τα εγγόνια του. Δηλαδή ήδη αυτός ο άνθρωπος έχει διαλύσει ψυχικά. Εγώ αν ήμουν στη θέση του δεν θα ήθελα να βγω από την φυλακή καθόλου. Σας μιλώ ειλικρινά. Ο κάθε γονέας που έχει ένα παιδί, καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή τι λέω. Γιατί είναι τρία παιδάκια μικρά, απ’ ότι θυμάμαι το ένα ήταν σχεδόν βρέφος..»

-Δύο χρονών το μικρότερο, έξι χρονών…

«Δεν έχει άποψη, δεν έχει γνώμη. Κρέμεται από τα χείλη του πατέρα του και της μάνας του. Τι μπορεί να κάνει ένα τέτοιο παιδάκι – δεν μιλάμε μόνο για το συγκεκριμένο – σε οποιοδήποτε πατέρα και σε οποιαδήποτε μάνα για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αν είναι δυνατόν. Τώρα το ότι αποφυλακίστηκε, δεν μπορούμε να κρίνουμε την δικαιοσύνη. Αυτή επέβαλε την ποινή της αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και το ηθικό κομμάτι, πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα που θα έχουν την δική μου γνώμη.»

Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς, cretapost.gr, cretalive.gr


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    27 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία