Πύργος: Συνεργασία και εγρήγορση για τον μελιταίο πυρετό – Ημερίδα στο Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας (PHOTOS-VIDEO)

Οι σοβαρές επιπτώσεις του μελιταίου πυρετού (ή βρουκέλλωσης) στη δημόσια Υγεία και στην αγροτοκτηνοτροφική οικονομία παρουσιάστηκαν αναλυτικά χθες το πρωί στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η Κτηνιατρική της ΠΕ Ηλείας στο Συνεδριακό Κέντρου του Διοικητηρίου στον Πύργο.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το ιστορικό εμφάνισης του νοσήματος και στη συνέχεια οι εισηγητές επικεντρώθηκαν στους τρόπους πρόληψης, στα αναγκαία μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται.

Ημερίδα για τη βρουκέλλωση (μελιταίο πυρετό) χθες στο Συνεδριακό Κέντρο

Όπως τονίστηκε, έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 500.000 νέα περιστατικά βρουκέλλωσης παγκοσμίως μέσα στο 2018 και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 25 χωρών με τη μεγαλύτερη επίπτωση σε παγκόσμια κλίμακα.

Παρόντες στην ημερίδα για τον μελιταίο πυρετό (από αριστερά): ο δημ. Σύμβ. Πύργου, Αντ. Καράμπελας, ο βοηθός περ/ρχη, Π. Πλατανιάς, και η αντ/ρχος Πύργου, ΑΝδρ. Αγγελακοπούλου

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδ. Λάμπος, στάθηκε στη σημασία της πρόληψης.

«Είναι μια λοιμώδης νόσος που μπορούμε να την προλάβουμε. Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, είναι ανθρωποζωονόσος, δηλαδή μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους επαγγελματίες, ώστε να μην έχουμ πρόβλημα. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί κρούσματα, για αυτό και επιδίωξή μας είναι να δώσουμε λύσεις, συνεργαζόμενοι με την Κτηνιατρική, διότι αφορά και το ζωικό κεφάλαιο το νόσημα.

Ο γιατρός δημόσιας Υγείας, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος συντόνισε την ημερίδα, δήλωσε:

«Ο μελιταίος πυρετός συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία στην Χώρα μας. Η πρόληψη και η ατομική ευθύνη μπορούν να περιορίσουν στο ελάχιστο την συχνότητα κρουσμάτων. Η κατανάλωση τυριού ,που έχει “ψηθεί” τουλάχιστον δυο μήνες, η κατανάλωση παστεριωμένου ή βρασμένου γάλακτος (πάνω από δύο λεπτά), τα μέτρα αυστηρής προσωπικής υγιεινής των επαγγελματιών του κτηνοτροφικού τομέα (κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες, τυροκόμοι, κ.τ.λ) είναι παγκοσμίως μέτρα αποδοτικά. Τα προγράμματα εμβολιασμών, πρέπει να γίνονται συστηματικά και με συνέπεια από όλους τους εμπλεκόμενους, διοίκηση και κτηνοτρόφους».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γεωπόνος και βοηθός Περ/ρχη, Παν. Πλατανιάς και η αντιδήμαρχος Πύργου, ΑΝδρ. Αγγελακοπούλου. Παρών ήταν επίσης ο κτηνίατρος και δημοτικός σύμβουλος Πύργου, Αντώνης Καράμπελας, και υπηρεσιακά στελέχη της ΠΕ Ηλείας.


Πηγή