Σ. Σπύρου για συνεδρίαση ΠΕΠ: «Η επόμενη προγραμματική περίοδος θα είναι μειωμένη κατά 10%».

Π.Ι.Ν Σ. Σπύρου για συνεδρίαση ΠΕΠ: «Η επόμενη προγραμματική περίοδος θα είναι μειωμένη κατά 10%».

Στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014- 2020 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κέρκυρα παρευρέθηκε ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Σπύρος Σπύρου.

Ο κύριος Σπύρου σχετικά με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση, δηλώνει τα εξής: «Σήμερα η Επιτροπή Παρακολούθησης συνεδρίασε με πολλές απουσίες από την πλευρά των τακτικών μελών των παραγωγικών φορέων.
Δυστυχώς, σε θολό τοπίο δείχνει ότι κινούνται τα προγράμματα που θα μπορούσαν να παίξουν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο για τα νησιά μας. Επισημάνθηκε ότι οι σύνθετες και πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εκτέλεση ή ολοκλήρωση έργων του προγράμματος, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 236,8 εκ. ευρώ, αποτελούν αγκάθι για την υλοποίησή του. Δόθηκε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην αδυναμία των δικαιούχων του προγράμματος να “ωριμάσουν” τα αιτήματά τους για να μπορούν να τα υποβάλλουν εγκαίρως όταν βγαίνουν οι σχετικές προσκλήσεις ώστε στη συνέχεια να ενταχθούν, να δημοπρατηθούν, να συμβασιοποιηθούν και εν τέλει να εκτελεστούν.
Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων φάνηκε ότι η πρόοδος υλοποίησής του υστερεί η πορεία επίτευξης των στόχων είναι αργή, ενώ σε ορισμένους άξονες υπάρχει μηδενική απορρόφηση πόρων. Η ανάληψη άμεσων ενεργειών για την επιτάχυνση της εφαρμογής του
προγράμματος πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένη. Κατά την εκτίμησή μου το 5ο ΕΣΠΑ, όπως και από την συζήτηση διαφάνηκε, παραμένει αναξιοποίητο καθώς σε μεγάλο του μέρος δεν υπάρχουν προτάσεις και έργα προς υλοποίηση.
Αυτό αποδεικνύεται και από την απολογητικού ύφους εισαγωγή του κυρίου Θόδωρου Γαλιατσάτου κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Όπως γίνεται αντιληπτό, το 5ο ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί στην επόμενη θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ήδη δε έχει ξεκινήσει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συζήτηση που αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 η σύνταξη της οποίας θα ξεκινήσει από το 2019. Είναι άξιο να αναφερθεί ότι η επόμενη προγραμματική περίοδος θα είναι μειωμένη κατά 10% σε πόρους τόσο σε ότι αφορά το Περιφερειακό
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όσο και τον αγροτικό τομέα και απαιτείται άριστη οργάνωση, προετοιμασία και πολύ δουλειά για να μην χαθούν πόροι. Τα Ιόνια νησιά πρέπει να είναι έτοιμα για αυτό».


Πηγή