Σε αναζήτηση κοινού τόπου για τον Φορέα Διαχείρισης Πείρου – Παράπειρου

Η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος Πείρου – Παράπειρου και μορφή του φορέα διαχείρισης, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, με τον Περιφερειάρχη, δημάρχους και άλλους παράγοντες της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, εξετάστηκε και μια σειρά από άλλες υποδομές, που είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την τοπική κοινωνία, ώστε η Δυτική Ελλάδα να μπει σε μια φάση παραγωγικής ανασυγκρότησης, καθώς η περιοχή έχει υποφέρει για πολλά χρόνια από ελλείψεις κρίσιμων υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι το φράγμα Πείρου – Παραπείρου δίνει οριστική λύση σε θέματα ύδρευσης στην Πάτρα, στην Δυτική Αχαϊα και στην ΒΙΠΕ. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί ένας κοινός τόπος και για τον φορέα διαχείρισης. Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σπίρτζης, προβλέπει σε αυτή την φάση, τη συμμετοχή του υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαϊας και Ερυμάνθου.

Οι μετοχές του φορέα, όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης θα μπορούν μελλοντικά να μεταβιβαστουν μόνο σε δημόσιους φορείς, και το ζήτημα που έπρεπε να εξεταστεί, είναι αυτό του προσωπικού που θα πρέπει να διαθέσουν, το υπουργείο, η περιφέρεια και αν μπορούν και οι δήμοι.
Ο κ. Σπίρτζης, δεσμεύθηκε ότι τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του φορέα, το υπουργείο θα συνδράμει οικονομικά, με στελέχη και με συμβάσεις, για να μπει σε εύρυθμη λειτουργία και στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες θα δουν μαζί την εξέλιξη της μετοχικής σύνθεσης.

Εξ΄άλλου, ο υπουργός αναφερόμενος σε άλλα θέματα οδικών υποδομών, χαρακτήρισε αξιοζήλευτη την υπομονή και επιμονή της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία το υπουργείο όπως είπε, ανταποκρίνεται. Έκανε αναφορά στην ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, τόνισε ότι επιβεβαιώνεται ο επικείμενος διαγωνισμός για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό, ενώ δήλωσε ότι είχε και καλά νέα να πει, για το τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα, όπως και για τον οδικό άξονα, Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη σε σχέση με χρηματοδότηση αυτών των έργων.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε από την πλευρά του, ότι η σύσκεψη ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για την τοπική κοινωνία, για να ανοίξει η ατζέντα σημαντικών θεμάτων υψηλού ενδιαφέροντος τα οποία επηρεάζουν την παρωγική διαδικασία, τις υποδομές και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Σπαρτινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεφερειάρχης Περιφερειακού Σχεδιασμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβήλας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας, Γιώργος Αγγελόπουλος, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Θανάσης Ραυτακόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, καθώς και ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας, Μιχάλης Σιδηρόπουλος.


Πηγή