Σε προτεραιότητα για τους Έλληνες γονείς η ψυχαγωγία των παιδιών τους

Έχουν περάσει πολλά χρόνια απο την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα εισοδήματα μειώθηκαν αν όχι εξαφανίστηκαν, η κατανάλωση έπεσε και το βιωτικό επίπεδο δοκιμάζεται. Όπως δοκιμάζονται και οι αντοχές των Ελλήνων γονέων, που πασχίζουν να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους.

Είναι γεγονός πως οι Έλληνες γονείς, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτουν, αποτελούν ένα φυσικό φράγμα σε οποιαδήποτε απειλή εναντίον της ευτυχίας των παιδιών τους. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η εταιρεία on-line δημοσκοπήσεων Pollfish, για λογαριασμό του KidsHub, ηλεκτρονικού οδηγού ψυχαγωγίας για παιδιά www.kidshub.gr, η Ελληνική κοινωνία φέρει βαθιά στη συνείδηση της, πως η ευτυχία των παιδιών αποτελεί το σημαντικότερο σκοπό στη ζωή του ανθρώπου. Ο Έλληνας γονέας είναι ικανός να στερηθεί τα πάντα για τον εαυτό του, αρκεί το παιδί του να είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί, πως ενδεχομένως θα υπήρχε κάποιου είδους αξιολόγηση στις δαπάνες που αφορούν το παιδί και εντάσσονται στον οικονομικό προγραμματισμό της Ελληνικής οικογένειας, με το κομμάτι της παιδικής ψυχαγωγίας να βάλεται περισσότερο και να περικόπτεται έναντι των υλικών αγαθών. Κι όμως ….

Στη συγκεκριμένη έρευνα του KidsHub, η οποία είχε ως θέμα τη ψυχαγωγία των παιδιών και συμμετείχαν 1.000 μοναδικοί γονείς παιδιών ηλικίας 1 – 15 ετών που ζουν στην Αττική, διαπιστώνεται το τεράστιο ενδιαφέρον των γονέων για την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών τους.

Το 93,8% των ερωτηθέντων γονέων απάντησε πως ενδιαφέρεται πολύ έως πάρα πολύ για τη ψυχαγωγία των παιδιών τους, ενώ το 65% του δείγματος δήλωσε με πάσα ειλικρίνεια πως δεν έχει μειώσει τα χρήματα που δαπανά για τη ψυχαγωγία των παιδιών τους, καταφέρνοντας να καλύπτει τις ανάγκες αυτές, περικόπτοντας προσωπικά έξοδα.

Η ψυχαγωγία ή αλλοιώς αγωγή της ψυχής (ψυχή + άγω), αποτελεί την έκφραση του πολιτισμού στην οποία πομπός και δέκτης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Με αυτή συντελείται ο ανθρώπινος εξευγενισμός και η πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπινου είδους. Ο άνθρωπος δημιουργεί αλλά και ταυτόχρονα γίνεται αποδέκτης ερεθισμάτων. Σε μία ισορροπημένη σχέση σώματος και πνεύματος που τον βοηθά να αναβαθμίσει την αισθητική του. Δηλαδή την μόρφωση του.

Οι Έλληνες γονείς αναδεικνύουν στην έρευνα του KidsHub, τη ψυχαγωγία ως πρωταρχικό παράγοντα μόρφωσης και ανατροφής για τα παιδιά τους. Το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ασχολείται πάρα πολύ με τη ψυχαγωγία των παιδιών του. Βασική πηγή πληροφόρησης για τις επιλογές ψυχαγωγίας αποτελεί το internet, συγκεντρώνοντας το 43% των απαντήσεων ενώ οι φίλοι αποτελούν μία άλλη βασική πηγή πληροφόρησης για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 30% των ερωτηθέντων στην έρευνα.

Τα στοιχεία αυτά της έρευνας καθρεφτίζονται και επιβεβαιώνονται στις σελίδες του ιστιότοπου Kidshub (www.kidshub.gr), ενός ολοκληρωμένου οδηγού πόλης, μόνο για παιδιά. Είναι σχεδόν σοκαριστικό πόσες παιδικές δραστηριότητες διεξάγονται καθημερινά στην Αττική. Στις 15 κατηγορίες ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων του οδηγού, οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα βρουν συγκεντρωμένες 130 θεατρικές παραστάσεις, 250 βιωματικά εργαστήρια, πάνω απο 200 παιδότοπους, 90 εργαστήρια για επιστήμες και τεχνολογία και αμέτρητες δράσεις σε αθλοπαιδιές, παιδικές χαρές – πάρκα, βιβλιοθήκες, luna parks, bowling, περιηγήσεις στην πόλη, summer camps, φυσιολατρεία, κέντρα μελέτης – δημιουργικής απασχόλησης, summer camps, θεάματα – εκδηλώσεις. ενώ ακόμα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αμέτρητες εναλλακτικές.

Είναι άκρως ενθαρρυντικό για την κοινωνία μας και τον πολιτισμό μας, πως η παιδική ψυχαγωγία βγαίνει αλώβητη απο την κρίση, την ίδια ώρα που ο τομέας υπηρεσιών της ψυχαγωγίας ενηλικων εμφανίζεται αποδεκατισμένος, έχοντας πληγεί ανεπανόρθωτα απο τις συνθήκες οικονομικού εγκλωβισμού των Ελλήνων.

Το θετικό αυτό συμπέρασμα είναι ικανό να παραλληλιστεί με την αισιοδοξία που αποπνέει η εικόνα του πρασίνου που δειλά -δειλά ξεπηδά και δηλώνει σημάδια ζωής σε μία κατεστραμμένη απο πυρκαγιά δασική έκταση.

Κι αυτό οφείλεται στους Έλληνες γονείς και στην τεράστια θέληση τους να βάλουν «πλάτη» και να αποτρέψουν την επίθεση θλίψης και δυστυχίας στα παιδιά τους, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που λυμένεται τον τόπο. Οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα που θεωρεί καθήκον και υποχρέωση να θέτει πάνω απ’ όλα την οικογένεια αναγάγοντας σε ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης του, τα παιδιά του.

Δικαίως λοιπόν ισχυριζόμαστε πως οι Έλληνες γονείς είναι οι καλύτεροι του κόσμου. Όχι γιατί δίνουν καλύτερη ανατροφή στα παιδιά τους απο αυτή που δίνεται σε άλλους λαούς. Αλλά γιατί κατάφεραν και καταφέρνουν σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για τη χώρα και για τους ίδιους, να αποτελούν θυσία στο βωμό της ψυχικής υγείας των παιδιών τους.

Επιμέλεια κειμένου:

Γιάννης Ζαπάντης


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    17 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία