Σοβαρές καταγγελίες για την λαθραλιεία στον Αμβρακικό!

Τι λένε τα συναρμόδια υπουργεία, πως βιώνουν την κατάσταση οι σύλλογοι αλιέων της περιοχής και το λιμενικό

Απάντηση της Ερώτησης των Βουλευτών κ. Γ. Στύλιου, κ. Σ. Γιαννάκη και κ. Κ. Καραγκούνη για την παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης και Αναφοράς, σημειώνεται ότι η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα του ελέγχου της παράνομης αλιείας, δίνοντας έμφαση περισσότερο στην περιοχή εντός του Αμβρακικού κόλπου αλλά και στις ακτές του Ιονίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες (δύσβατες περιοχές με πυκνή βλάστηση, μεγάλες αποστάσεις από την έδρα της Λιμενικής Αρχής κ.λπ.). Για την πάταξη δε της παράνομης αλιείας, κατά τα τελευταία έτη, στις περιπολίες συνδράμει και η Λιμενική Αρχή Λευκάδας, ενώ το Λιμεναρχείο Πρέβεζας δραστηριοποιείται πλέον με νέο πλωτό περιπολικό σκάφος. Από τους διενεργηθέντες ελέγχους, κατά τα έτη από το 2015 έως και σήμερα, έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις για 492 παραβάσεις με ύψος προστίμου που ανέρχεται στο ποσό των 120.740€, ενώ έχουν κατασχεθεί 912 αλιευτικά εργαλεία και δίχτυα.

Παράλληλα, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Φορέα Αμβρακικού, με υπαλλήλους του οποίου συχνά διενεργεί ελέγχους για την πάταξη της λαθραλιείας, ενώ επίσης συνεργάζεται με τους Αλιευτικούς Συλλόγους Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας, με τους οποίους κατά καιρούς διενεργούνται συσκέψεις για θέματα λαθραλιείας και για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής.

Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Όσον αφορά στον έλεγχο και στην επιβολή κυρώσεων για τη διενέργεια παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας (ν.δ. 420/1970, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον ν. 1740/1987 και τον ν. 2040/1992), για τους παραβάτες της αλιευτικής νομοθεσίας προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις (πρόστιμα, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση αλιευμάτων κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος και η αστυνόμευση της αλιευτικής δραστηριότητας στα θαλάσσια ύδατα, καθώς και η επιβολή κυρώσεων και προστίμων στους παραβάτες των διατάξεων της αλιευτικής νομοθεσίας, αποτελούν αρμοδιότητες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος του συνερωτώμενου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ασκούνται στη θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου από τις κατά τόπους Λιμενικές αρχές.

Την ίδια στιγμή, Πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων της περιοχής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος για απειλές και εκφοβισμούς σε βάρος του, μιλώντας για το θέμα στη «Σ» δήλωσε: «Στον Αμβρακικό πάνω από 80 τράτες, μεγάλες και μικρές, λυμαίνονται τις γαρίδες και τους γόνους. Καταστρέφουν τον Αμβρακικό. Το πρόβλημα από την περιοχή της Βόνιτσας μέχρι και την Αμφιλοχία είναι σοβαρό. Κυρίως αλλοδαποί, αλλά και έλληνες συμμετέχουν σε αυτή την καταστροφή. Η γαρίδα τείνει να εξαφανιστεί. Έχουν υπερσύγχρονη τεχνολογία και συστήματα συνδεδεμένα με δορυφόρους. Στον αντίποδα, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας που κάνει ότι μπορεί, έχει λιγοστή δύναμη σε προσωπικό και εξοπλισμό σε σχέση με αυτούς που προκαλούν την καταστροφή του Αμβρακικού. Σαν σύλλογος έχουμε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Η τεχνολογία τους είναι πόσο προηγμένη που βλέπουν μέσω δορυφόρου πότε κάνει περιπολίες το λιμενικό και τότε εξαφανίζονται. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει εμάς να επιβιώσουμε και το λιμενικό που χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση απέναντι σε αυτόν τον κόσμο που διαλύει τον Αμβρακικό. Είμαστε μόνοι και παλεύουμε. Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει».

Νίκος Αγγελόπουλος – Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»


Πηγή