Στη Γαβαλού Γάλλοι, Ιταλοί και Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί και μαθητές! (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Μετά την μεγάλη επιτυχία του Γυμνασίου Γαβαλούς αναφορικά με την «πράσινη» μετακίνηση (πρόγραμμα Ecomobility) στο οποίο κέρδισε την πρώτη θέση Πανελλαδικά, την επίσκεψη των μαθητών στις Βρυξέλλες και την βράβευσή τους από τον Δήμαρχο Αγρινίου, το σχολείο συνεχίζει να κινείται σε ρυθμούς εκπαιδευτικής πρωτοπορίας με την συμμετοχή του στο Erasmus+, πρόγραμμα μέσω του οποίου ωφελείται και το Δημοτικό της Γαβαλούς που συμμετέχει.

Στο πλαίσιο του Erasmus+ διάρκειας δύο ετών, από το Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2020, θα φιλοξενηθούν μαθητές από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία στη Γαβαλού.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Γαβαλούς, επτά καθηγητές σχολείων του εξωτερικού για την διευθέτηση λεπτομερειών, τη διαδικασία και τις εργασίες που θα αναλάβει κάθε σχολείο για την επίτευξη των στόχων και την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί και θα κληθεί να αναπτύξει το Γυμνάσιο Γαβαλούς είναι η ανάλυση βιοποικιλότητας και καλλιεργειών για την αειφόρο ανάπτυξη.

«Ο σκοπός της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα, ήταν να δώσουμε στους μαθητές μας την ευκαιρία να αισθανθούν ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, να εξασκηθούν στις ξένες γλώσσες, να κάνουν νέους φίλους και να αποκτήσουν ευρωπαϊκές δεξιότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα εφόδιο απαραίτητο για τη ζωή, τη σταδιοδρομία και το μέλλον τους γενικότερα. Το σχολείο, η τοπική κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κάνουν ένα άνοιγμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» δήλωσε στη «Σ» ο Διευθυντής του Σχολείου Βασίλης Δανιάς, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα που θα ασχοληθούν και θα αναπτύξουν οι μαθητές του Γυμνασίου Γαβαλούς τόνισε: «το θέμα είναι περιβαλλοντικό, αλλά και πολιτιστικό δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία κάθε τόπου. Το σχολείο μας επελέγη λόγω του φυσικού πλούτου της περιοχής, επομένως είναι κατάλληλο για την ανάδειξή του, τη μελέτη και ενασχόληση με θέματα οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας. Θα υπάρξουν πολλές δράσεις, ξεναγήσεις και εκδρομές και όλοι οι μαθητές σε μικρές ομάδες θα αναλάβουν κάποια εργασία».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι καθηγητές από το Γυμνάσιο και τρεις δάσκαλοι του Δημοτικού Γαβαλούς. Κατά την περίοδο των δύο ετών θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο εξωτερικό, καθώς και υποδοχή ομάδων μαθητών, καθηγητών και δασκάλων από την Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ιταλία.

Οι ημερομηνίες μετακινήσεων για το 2018-19 είναι οι εξής: Ιταλία: Γυμνάσιο στην πόλη Casalemaggiore (κοντά στη Μπολόνια) από Δευτέρα 21 έως Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, 7 μαθητών/τριών και 3 καθηγητών/δασκάλων. Ρουμανία: Γυμνάσιο στην πόλη Targu Jiu (δυτική Ρουμανία) από Τετάρτη 20 έως Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, 3 /4 μαθητών/τριών και 3 καθηγητών/δασκάλων. Γαλλία: Γυμνάσιο στην πόλη Dounkerque (βόρεια Γαλλία) από Σάββατο 25 Μαΐου έως Σάββατο 1η Ιουνίου 2019, 7 μαθητών/τριών και 3 καθηγητών/δασκάλων. Ελλάδα: Υποδοχή από Δευτέρα 4 έως Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019 στη Γαβαλού».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»


Πηγή