Στο 1ο Αναπτυξιακό συνέδριο η Υπουργός Υπουργού Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Π.Ι.Ν Στο 1ο Αναπτυξιακό συνέδριο η Υπουργός Υπουργού Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Με την ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων.

Ομιλίες και παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης και η Γενική Δ/ντρια Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού Παναγιώτα Διονυσοπούλου. Στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου συμμετέχουν επίσης ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο πρ. Υπουργός, βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, οι βουλευτές Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, οι Δήμαρχοι Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης και Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, οι αντιπεριφερειάρχες Κεφαλονιάς – Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, Ζακύνθου Ελευθέριος Νιοτόπουλος, Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρος Γαλιατσάτος και Επιχειρηματικότητας, Επενδύσεων και Εμπορίου Διονύσιος Μπάστας καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λουκία Κατωπόδη, Νικόλας Βαλλιανάτος, Σωτήρης Κουρής και Γιώργος Τσιλιμιδός.

Θ. Γαλιατσάτος: «Η ΠΙΝ στην 3η θέση απορρόφησης κοινοτικών πόρων, συνεχόμενα ρεκόρ αύξησης τουριστών, ενεργή συμμετοχή στα ευρωπαϊκά φόρα, περιφερειακή στρατηγική υπέρ των πολιτών»

Τονίζουμε ότι την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη των εργασιών, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την μαζική συμμετοχή και την ανταπόκριση στην πρόσκληση για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και θέσεων για ζέοντα ζητήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στην ομιλία του ο κ. Γαλιατσάτος βασικά αναφέρθηκε στις δράσεις και ενέργειες της περιφερειακής αρχής για την:

  • κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών και διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης,
  • ανάδειξη ως κυρίαρχου στοιχείου του νησιωτικού χαρακτήρα της ΠΙΝ,
  • κατοχύρωση της ενότητας και της συνοχής της ΠΙΝ,
  • υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών,
  • προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,
  • παραγωγική ανασυγκρότηση,
  • ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ τουριστικών υπηρεσιών και πρωτογενούς τομέα,
  • προσέγγιση και επίλυση του προβλήματος των θαλασσίων μεταφορών,
  • μείωση των ανισοτήτων,
  • εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου,
  • αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΠΙΝ,
  • διαχείριση των οικονομικών πόρων με διαφάνεια,
  • σχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής,
  • προστασία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών,
  • στήριξη της εκπαίδευσης,
  • διατήρηση και ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας,
  • ήπια και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη,
  • ανάδειξη του ναυταθλητισμού και αθλητισμού γενικότερα και
  • διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε για την στρατηγική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που διαμορφώνεται έως το 2020, με επίκεντρο την επιδίωξη για «έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

Επίσης τόνισε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, με θεαματικά αποτελέσματα της δουλειάς που έχει γίνει και συνέπεια αυτών την αναρρίχηση της ΠΙΝ στην 3η θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΙΝ στις 31/8/2014 βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα υπάρχουν, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, στην αύξηση των τουστικών εισπράξεων στα Ιόνια Νησιά, στην εντατικοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας, στη μείωση της ανεργίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία (που έδωσε στη δημοσιότητα η Fraport) για τη διψήφια άνοδο των αεροπορικών αφίξεων για τρίτη συνεχή χρονιά στα Ιόνια νησιά.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε επίσης στον πρωτογενή τομέα και τα βήματα που έχει κάνει η ΠΙΝ για την ενίσχυση και προβολή των τοπικών προϊόντων. Μάλιστα κάλεσε στο βήμα τον συνεργάτη του, Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Ιονίων Νήσων, καθηγητή Παύλο Μποχάγιερ, ο οποίος παρουσίασε διεξοδικά τις δράσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων και της προστασία της καλλιέργειας στα Ιόνια νησιά, αλλά και τις συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει με αγροτικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς.

Ο κ. Γαλιατσάτος επίσης αναφέρθηκε στην αναβαθμισμένη συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μετά και τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στις δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού και τη βελτίωση των υποδομών και γηπέδων και στις δράσεις εξωστρέφειας της ΠΙΝ. Εκτενής αναφορά έγινε για την θέση της ΠΙΝ στα διεθνή φόρα, με επιστέγασμα τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη σε εκτελεστικές θέσεις σε ευρωπαϊκές θεσμικές επιτροπές και οργανισμούς. «Προς επίρρωση της ανοδικής ευρωπαϊκής μας πορείας και της εμπιστοσύνης που πλέον απολαμβάνουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι συμμετέχουμε είτε ως leader είτε ως εταίρος σε δεκάδες προγράμματα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία και Ελλάδα – Αλβανία, ενώ και στο πρόγραμμα leader για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση της υπαίθρου και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 15.750.000ευρώ.

Τέλος ο κ. Περιφερειάρχης ενημέρωσε για το νεοσύστατο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ που έχει στόχο τη βελτίωση τη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, με παροχή δανείων, εγγυήσεων και μικροπιστώσεων και στο οποίο η ΠΙΝ συνεισφέρει με 4εκ. ευρώ, καθώς και για τα 6εκ. ευρώ που εξασφάλισε η ΠΙΝ για τα Ιόνια Νησιά στο πρόγραμμα εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα της κατοικίας.

«Μέσα σε 4 χρόνια καταφέραμε πολλά. Έργα που επί σειρά ετών λίμναζαν και είναι άκρως απαραίτητα για την οικονομία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα των νησιών είναι ήδη έτοιμα ή εκτελούνται με συνέπεια. Το λιμάνι Πισαετού Ιθάκης, η γέφυρα του Χάρακα στην Κεφαλονιά, τα ευρείας κλίμακας αντιπλημμυρικά στη Ζάκυνθο, η διάνοιξη του Διαύλου στη Λευκάδα, το Λιμάνι της Ερείκουσας, η παραλιακή της Γαρίτσας στην Κέρκυρα και πολλά ακόμη είναι αποδείξεις της αναπτυξιακής αλλαγής. Καταφέραμε επίσης να εγκρίνουμε Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, Αγροδιατροφική Σύμπραξη, Εταιρεία για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου και Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουριστικής Προβολής. Συνεχίζουμε χωρίς πολλά λόγια, με έργα και αποδείξεις, για την ανάπτυξη των νησιών μας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.


Πηγή