
Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία της Ηλείας από την αφρικανική πανώλη των χοίρων ήταν ο κοινός στόχος της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Συνεδριακό του Διοικητηρίου της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, με πρωτοβουλία του τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας.
Το νόσημα, παρότι ξεκίνησε από την Αφρική, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, έχει ήδη διαγνωστεί και στην Ευρώπη, φτάνοντας πλέον και στα Βαλκάνια (Βουλγαρία). Όπως ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» η προϊστάμενη της Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Βούλα Αγγελοπούλου, είναι ορατός ο κίνδυνος μετάδοσής του και στην Ελλάδα αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας.

«Το νόσημα μας απασχολεί αν και δεν έχει έρθει στη χώρα μας. Ενδημει από το 2014 και στην Ευρώπη. Ξεκίνησε από τη Λευκορωσία και πλέον έχει διαγνωστεί και στη Βουλγαρία, επομένως είναι κοντά μας ο κίνδυνος, για αυτό θα πρέπει να γίνει ενημέρωση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, διότι μπορεί να μην αφορά τη δημόσια υγεία, αλλά έχει καταστροφικές συνέπειες στην ζωικό κεφάλαιο και κατ΄επέκταση στην αγροτική οικονομία», τόνισε η κα Αγγελοπούλου και εξήγησε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στους πληθυσμούς των χοίρων από την κυνηγετική κοινότητα.
«Είναι νόσημα με υψηλή θνησιμότητα, που φτάνει ακόμα και στο 100%. Είναι ιδιαίτερης σημασίας όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο χοιροτρόφων διότι πλήττει το εμπόριο ζωντανών χοίρων αλλά και τη διακίνηση ζωικών προϊόντων και τροφίμων. Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός από τη μία εκτροφή στην άλλη, ανθεκτικός στο περιβάλλον και οι αγριόχοιροι η δεξαμενή του, μέσω των οποίων μπορεί να μεταφερθεί και στα οικόσιτα. Επειδή πρόκειται για διασυνοριακή μεταφορά και οι αγριόχοιροι μετακινούνται πολύ εύκολα, είναι καθοριστική η συμβολή των κυνηγών σε αυτό το θέμα», επισήμανε και σημείωσε ότι αν εμφανιστεί, δύσκολα εκριζώνεται καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.
Σε επιφυλακή κυνηγοί και δασαρχείο
Ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας, συμμετείχε στη σύσκεψη και υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ότι έχουν δοθεί οδηγίες στους δασοφύλακες αλλά και στους κυνηγούς, ώστε να είναι σε αυξημένο βαθμό εγρήγορσης σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάτι ύποπτο σε αγριογούρουνα.
«Πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος της ευθύνης γύρω από την ασθένεια, διότι ο ιός είναι στη Βουλγαρία και πολλοί κυνηγοί δραστηριοποιούνται στη βόρεια Ελλάδα ενώ και πολλά σκυλιά είναι από εκεί. Είναι αναγκαίο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η είσοδος του ιού. Οφείλουμε να αφυπνίσουμε όλους ώστε αν δουν αγριόχοιρο με “ύποπτη” συμπεριφορά διαταραχής ή με πιθανή αιμορραγία, να ειδοποιήσουν πάραυτα», δήλωσε ο κ. Λάττας και πρόσθεσε ότι οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να σεβαστούν την οδηγία απαγόρευσης ελεύθερης χοιροτροφίας.
«Έχουμε ενημερώσει εδώ και έξι μήνες τους κτηνοτρόφους, διότι η ελεύθερη χοιροτροφία έχει απαγορευτεί, διότι η διασταύρωση οικόσιτων χοίρων με αγριογορούνα εγκυμονεί κινδύνους», είπε σχετικά.
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγους Πύργου, Γιάννης Αντωνόπουλος, ανέφερε πως καταβάλλεται προσπάθεια για τη διαρκή ενημέρωση των κυνηγών ώστε να είναι σε επαγρύπνηση αν αντιληφθούν κάτι περίεργο και πρόσθεσε ότι η κυνηγετική κοινότητα παρατηρεί με επιμέλεια την εξέλιξη του θηραματικού πληθυσμού των αγριόχοιρων και καταθέτει τακτικά τις προτάσεις τους για την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος, επισήμανε ότι έχουν γίνει προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των αγριόχοιρου και υπογράμμισε τις δυσάρεστες επιπτώσεις που θα προκύψουν από πιθανό κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
«Ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και ανυπολόγιστος στην τοπική οικονομία, αφού η ηλειακή κτηνοτροφία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα που δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμο. Για αυτό είναι καλό να ενημερωθούμε όλοι και να είμαστε υποψιασμένοι. Καλύτερα ένας ψεύτικος συναγερμός παρά ο εφησυχασμός» σχολίασε.