Σύσκεψη στο Αιτωλικό για την ένταξη της αλιείας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων και σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργεών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού καθώς και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση & τον Άνθρωπο (MedINA) διοργανώθηκε με επιτυχία συνάντηση εργασίας τη Τρίτη 20 Νοεμβρίου και ωρα 18:00 στο Μουσείο «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό.

Την σύσκεψη εργασίας συντόνισε ο Διευθυντής του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ. Γιάννης Σελιμάς ενώ συμμετείχαν ο κύριος Ιωάννης Δρίνης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Διαπολιτισμικών θεμάτων του ΥΠΠΟ με την συνεργάτιδα του αρχαιολόγο κ. Έλενα Μπαζίνη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας -Υδατοκαλλιεργειών κ. Γιώργος Κατσέλης, ο συντονιστής του MedINA κ. Αλέξης Κατσαρός, καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ ο κ. Φοίβος Μπέρδος, Πολιτισμολόγος κα η κ. Μαρι Σιαμπανη, Αρχτέκτονας.

Η σύσκεψη εργασίας απασχολήθηκε με επιτυχία με την προετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της παραδοσιακής αλιείας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Σύμβαση UNESCO για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Σημαντική ήταν η συμβολή του κ. Γιάννη Μακρή που παρουσίασε την εμπειρία της υποβολής του Πανηγυριού του Αϊ-Συμιού στο Εθνικό Ευρετήριο καθώς και των κ.κ Θέοδωρου Μπότα, Προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων «Το Αιτωλικό» οσο και του Στέφανου Κάππα, Προέδρου του Συνεταιρισμού Ιχθυοτροφείου Ανατολικής Κλείσοβας. Επίσης στην συνάντηση εργασίας παρευρέθησαν τα στελεχη του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ . Μαλβίνα Καρανίκα, Υπεύθυνη Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης & Επικοινωνίας, κ. Αρετή Δράκου, Οικονομολόγος, Γραμματεάς αλλά και πλήθος πολιτών από την περιοχή του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε ένα μικρό αφιέρωμα στην παραδοσιακή αλιεία της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και στην προσπάθεια ένταξης στο Εθνικό Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο θα παρουσιασθεί το Σάββατο ή την Κυριακή στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ» στις 10:00-12:00. »

:https://www.youtube.com/watch?time_continue=218&v=BzhRWrWiisQ&fbclid=IwAR1-QnO-LsokLw-ID-c0UGy565Tss6BF_oXO-cA6A0WaCzI2YnqiVUhlh04


Πηγή