Τα μηνύματα στους μαθητές για κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό – Το Υπουργείο – Η στάση των σχολείων της Κέρκυ […]

Κοινωνία Τα μηνύματα στους μαθητές για κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό – Το Υπουργείο – Η στάση των σχολείων της Κέρκυρας.

Οι μαθητές της Βορείου Ελλάδος έχουν λάβει τις τελευταίες μέρες ένα μήνυμα το οποίο τους καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση για σήμερα, με σκοπό να διαδηλώσουν για ζητήματα όπως το Μακεδονικό, τη Βόρεια Ήπειρο αλλά και το περιστατικό που αφορά τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Το μήνυμα ανέφερε: «Έκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία».

Ο Υπουργός Παιδείας

Έκκληση στα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων «να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές» απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Στη δήλωσή του, ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι «το σχολείο είναι και θα παραμείνει προπύργιο ελεύθερου στοχασμού, κριτικής σκέψης και προάσπισης των δημοκρατικών αξιών» και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς «να καταδικάσουν απερίφραστα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, χωρίς “ναι μεν αλλά” και δικαιολογίες, τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους».

Η ΟΛΜΕ

Αντίθετη και η ΟΛΜΕ η οποία μιλά για στοχοποίηση μαθητών, σχολείων από «εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους», δηλώνοντας ότι θα φράξει το δρόμο σε όσους, με πρόσχημα το μακεδονικό, επιχειρούν να μετατρέψουν τον χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού, καλλιεργώντας το μίσος, το ρατσισμό, τις νεοφασιστικές αντιλήψεις».

Τα σχολεία της Κέρκυρας

Λύκειο Λευκίμμης: «Απόφαση – ανακοίνωση του 15μελούς: κάθετη αντίθεση με τη συμμετοχή στην (επίμαχη) πρόσκληση πανελλαδικής διαμαρτυρίας. Για λόγους, συγκεκριμένους:
•Δεν πρόκειται να μπούμε, ως μαθητές, σε πολιτικά παιχνίδια.
•Δεν πρόκειται να συμμεριστούμε τον εθνικισμό και τον Ρατσισμό που συμμερίζονται οι «Ανώνυμοι» οργανωτές της διαμαρτυρίας.
•Κατακρίνουμε τις αλυτρωτικές τάσεις κάθε χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μας.
•Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον οποιονδήποτε Αλβανό, Σκοπιανό, Βούλγαρο ή Τούρκο συμμαθητή μας.
Δεν υφίσταται λόγος μίσους ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών, χρώματος κ.ο.κ. Για αυτόν τον λόγο, υποστηρίζουμε την ειρήνη και την ισονομία ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Σεβασμός για όλους τους ανθρώπους, ειρηνική συνύπαρξη για τους λαούς όλου του κόσμου. Κατακρίνουμε τον Ρατσισμό, τον εθνικισμό από όπου και αν προέρχεται. Η προπαγάνδα ευτυχώς στο σχολείο μας δεν “έπιασε τόπο”…».

4ου ΓΕΛ Κέρκυρας: Κατά των κινητοποιήσεων για το Μακεδονικό τάσσεται το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας. «Καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν θετικά αποτελέσματα αλλά και καταλήγουν σε αδιέξοδο», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση το 15μελούς του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας.

Εσπερινό ΕΠΑΛ Κέρκυρας: «Με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό και την Συμφωνία των Πρεσπών, το 15μελές του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Κέρκυρας ανακοινώνει τη στήριξή του γι’ αυτή την δράση
Όπως αναφέρει η απόφαση:
– Τα πραγματικά αίτια του ξεσηκωμού εντοπίζονται στην πεποίθηση των μαθητών, ότι το Μέλλον της Ελλάδας, της Μακεδονίας αλλά και το Δικό τους υποθηκεύεται και μαζί μ΄ αυτό η ΕΙΡΗΝΗ στην ευρύτερη περιοχή.
– Το μαθητικό κίνημα ξεκίνησε Αυθόρμητα, χωρίς μεθόδευση ή καθοδήγηση από κόμματα, με μόνο κριτήριο το ένστικτο της ΝΕΟΛΑΙΑΣ, που νοιώθει ότι πραγματοποιείται μεγάλη Αδικία στην Ελλάδα.
– Επειδή δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στον ΑΓΩΝΑ του μαθητικού κινήματος για την υπεράσπιση της Μακεδονίας, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στην κινητοποίηση που εξαγγέλθηκε».


Πηγή