TEDxPatras 2018: Οι αξίες που αναδείχθηκαν στο δεύτερο session της εκδήλωσης!

Με τις φωνές του VocalPatrasEnsemble, υπό τη μουσική διεύθυνση της Μαέστρου Κατερίνας Πολυμενάκου ξεκίνησε το δεύτερο sessionTEDxPatras 2018. Οι Vocals γέμισαν με τις φωνές τους τη σκηνή ερμηνεύοντας μουσικά έργα – αξίες των Πλέσσα και Χατζιδάκι και spirituals τραγούδια σε jazz προσαρμογές για χορωδιακό σύνολο από την ταινία Snowman και το μιούζικαλ Hello Dolly, αποδεικνύοντας ότι η μουσική δικαίως αποτελεί μια από τις ευρύτερα αποδεκτές, πανανθρώπινα κοινές αξίες.

Μια τέτοια είναι και η Τέχνη, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκο Φλώρο, ο οποίος αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες που προτιμούν το marketing από τον δυσκολότερο δρόμο της καθάριας τέχνης, ξεκινώντας την ομιλία του. «Ζούμε στην εποχή της εικόνας και των εύκολων εντυπώσεων. Προτιμούμε να μην εμβαθύνουμε στα πράγματα, ειδικά εφόσον υπάρχουν τόσα προσφερόμενα μέσα διευκόλυνσής μας», ανέφερε από τη σκηνή του TEDxPatras 2018. Στην τέχνη, όπως εξήγησε, δεν έχει τόσο σημασία το υλικό, όσο έχει σημασία η ιδέα, έτσι που από ένα τελείως ευτελές υλικό μπορεί να προκύψει ένα έργο μεγαλειώδες. Η τέχνη έρχεται να παίξει ρόλο καίριο στη μάχη με τον εγωκεντρισμό μας, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του, εξυψώνεται, συναντά το πνεύμα μέσα του, το οποίο και θρέφεται μέσω αυτής.

Τη σκυτάλη στη σκηνή του TEDxPatras 2018 πήρε ο Βασίλης Νάσης και την αριστοτελική έννοια της ηθικής, με την έννοια του έθους, να βρίσκεται στο κέντρο της ομιλίας του. Η πλειονότητα των ανθρώπων τείνει να είναι ηθική, υποστήριξε ο CEO της Netronix, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι περισσότερες συμφωνίες που έχει κλείσει συμφωνήθηκαν με μια απλή χειραψία ή ένα mail. Αντλώντας από την εμπειρία του, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα, όταν αναγκάστηκε να δουλεύει εξ αποστάσεως με την Κίνα και χρειάστηκε να μπει προ του διλήμματος να εμπιστευθεί την εργασιακή ηθική ενός πιθανού συνεργάτη με τον οποίο ουδέποτε είχε έρθει πριν σε επαφή. Το εργασιακό μέλλον αλλάζει, και οι προβλέψεις τείνουν προς την εκδοχή ενός παγκόσμιου εργασιακού χώρου, ο οποίος ως επί το πλείστων θα χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους εξ αποστάσεως συνεργασίες που θα έχουν ως βασικό κριτήριο το ήθος, τόνισε. Το αρχιμήδειο ρητό «Δώσε μου τόπο να σταθώ, και τη γη μπορώ να κινήσω» βρίσκει πλέον, σύμφωνα με τον Βασίλειο Νάση, το ψηφιακό του αντίστοιχο, που θα μπορούσε να διατυπωθεί ως «Δώσε μου έναν υπολογιστή και μια σύνδεση στο ίντερνετ και εγώ μπορώ να αλλάξω τον κόσμο».

Από τη σκηνή του TEDxPatras ο παρουσιαστής Θοδωρής Αναγνωστόπουλος μας μετέφερε στο Λονδίνο και στο ImperialCollege, εκεί όπου μεταδίδεται ζωντανά η εκδήλωση. H ομάδα του Λονδίνου μετέφερε το κλίμα και τις εντυπώσεις από την πρωτεύουσα της Βρετανίας αλλά και τη χαρά της, που τα όσα ακούγονται στη σκηνή μεταφέρονται μέχρι εκεί.

Η αλήθεια ήταν η αξία που απασχόλησε την Άρτεμις Παπαγεωργίου στην ομιλία της από τη σκηνή του TEDxPatras 2018. Ανατρέχοντας στους υπάρχοντες φιλοσοφικούς ορισμούς, η διακεκριμένη αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια στάθηκε στην προσέγγιση της Αλήθειας ως καθρέφτισμα της πραγματικότητας, στην οποία έχουμε περιορισμένη πρόσβαση, λόγω των ορίων που μας θέτουν οι ίδιες μας οι αισθήσεις, αλλά και στον ηρακλείτειο ορισμό ως «το αντίθετο της λήθης, αυτό που πρέπει να έρθει στο φως». Για την Άρτεμις υπάρχει και μια τρίτη πτυχή στην οποία η Αλήθεια παίρνει τον ρόλο της κινητήριας δύναμης: η λήψη αποφάσεων και η συνακόλουθη Δράση. Η αρχιτέκτονας ολοκλήρωσε την αφήγησή της στο κοινό του TEDx Patras με αναφορά στα προσωπικά της project, με τα οποία θέλησε να διερευνήσει την αλληλεπιδραστική σχέση σωμάτων και βλεμμάτων με το αστικό τοπίο- με το παιχνίδι ως κυρίαρχο στοιχείο. Μοιραστείτε, λοιπόν, σήμερα, μια αλήθεια με τον διπλανό σας, τον συνεργάτη, τον φίλο σας” προέτρεψε η Άρτεμις Παπαγεωργίου τους ακροατές της, κλείνοντας μια ομιλία γεμάτη από την προσωπική της Αλήθεια.

Να ξεκινήσει το ταξίδι μαζί του με ένα “παιχνίδι γέλιου” για να καταλήξει σε τρία διδάγματα για την ζωή, κάλεσε από τη σκηνή ο Sebastien Gendry, ολοκληρώνοντας το δεύτερο μέρος ομιλιών του TEDxPatras 2018. Ο διάσημος Σύμβουλος Γέλιου επιδόθηκε σε μια αφήγηση της μέχρι τώρα διαδρομής του, την οποία διέκοπταν μικρά διαλείμματα αλληλεπίδρασης με το κοινό και φυσικά… στιγμές γέλιου! Μέσα από αναφορές σε σημεία – σταθμούς της ζωής του και απτά παραδείγματα που αναδεικνύουν το Γέλιο ως καταλυτικής σημασίας παράγοντα για την ανθρώπινη ευημερία, ο Sebastian στοιχειοθέτησε μια μοναδική ομιλία- ύμνο στην αξία του Γέλιου. «Ποτέ μη χάσετε από τα μάτια τις αξίες σας. Είναι οι φάροι που φωτίζουν το δρόμο σας», κατέληξε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Το ταξίδι στον κόσμο των Αξιών ολοκληρώνεται με το τρίτο session της εκδήλωσης, που ακολουθεί.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    3 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία