Θ. Ντόρρος: Ο Πύργιος που εισήγαγε τον μοντερνισμό στην Ελληνική ποίηση

Για μια ακόμα φορά η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου διοργάνωσε μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου που κατατάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλει για την ανάδειξη της Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Τέχνης και Πολιτισμού της Ηλείας…

Αυτό συνέβη το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης όπου στον χώρο της (Γερμανού και Μυρτίλου), φιλοξενήθηκε η εκδήλωση- αφιέρωμα «Θεόδωρος Ντόρρος: Ο άλλοτε γνωστός και ως Θεόδωρος Τραμπαδώρος – Ένας Πύργιος στην Ποιητική Πρωτοπορία του 1930»

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει στοιχεία για την ζωή και το λιτό –είναι η αλήθεια έργο- του Θεόδωρου Ντόρου που είχε ρίζες από την Ηλεία και συγκαταλέγεται στην ελληνική πρωτοπορία, αφού με την ποιητική του συλλογή «Στου Γλυτωμού το Χάζι» (Παρίσι 1930, 1931) θεωρείται ότι εισάγει, κατά τρόπο ολοκληρωμένο, το μοντερνισμό (σ.σ. σουρεαλισμό – υπερρεαλισμό) στην ελληνική ποίηση. Αυτό ένα χρόνο πριν τη «Στροφή» του Γ. Σεφέρη (το 1931), με τον τεράστιο αντίκτυπο, τρία χρόνια πριν τα Ποιήματα του Νικολάου Καλαμάρη ή Κάλας (το 1933) και πέντε χρόνια πριν την Υψικάμινο του Ανδρέα Εμπειρίκου (το 1935)…

Διαβάστε περισσότερα στην εφ. «Πατρίς» που κυκλοφορεί…


Πηγή