«Θα μας κλαίνε και οι ρέγκες…», του Σπύρου Ρίκου.

Δήμος Κέρκυρας «Θα μας κλαίνε και οι ρέγκες…», του Σπύρου Ρίκου.

Κλαίνε οι ρέγκες; Εδώ γελάει το παρδαλό κατσίκι, οι ρέγκες γιατί να μην κλαίνε; Καλά δεν σας λέω και τον τρόπο που επικοινωνούν οι ρέγκες, γιατί δεν θα με πιστέψετε, αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι επικοινωνούν με … πορδές. Τέλος πάντων να αφήσω τον τρόπο επικοινωνίας των ρεγκών και να εξηγήσω γιατί θα μας κλαίνε.

Μα για τα σκουπίδια που θα παραμένουν στους δρόμους, μετατρέποντας σε απέραντη χωματερή το νησί μας και τους επόμενους μήνες.

Θα ρωτήσετε βεβαίως και με το δίκιο σας «και εσύ ρε μεγάλε (και σε όγκο και σε ηλικία) που το ξέρεις; Εδώ η δημοτική αρχή εφαρμόζει νέο σχέδιο αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων». Πάμε να δούμε τα δεδομένα αναλυτικά.

Ξεκινάμε προσεγγίζοντας με απόλυτη ακρίβεια τα δεδομένα. Η Υπηρεσία Καθαριότητας είναι αποδεκατισμένη, μετά την απόλυση των 127 παρατασιούχων το περασμένο Μάρτιο. Νέες προσλήψεις διμηνιτών δεν μπορεί να κάνει εκ του νόμου και κάποιες προσλήψεις που έκανε ανήλθαν στους 10 εργαζόμενους, αφού δεν μπορούν να επαναπροσληφθούν οι περίπου 60 διμηνίτες του προηγούμενου διαστήματος. Άρα ποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια; Οι 170 μόνιμοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν στην Υπηρεσία Καθαριότητας από τον διαγωνισμό της Κ3 καθυστερούν, καλό Γενάρη και αν. Υπάρχουν βεβαίως διαθέσιμες 200.000 ευρώ για να ανατεθεί το έργο στους εργολάβους, αλλά αυτό το «έργο» το έχουμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν και δεν απέδωσε. Ας υποθέσουμε ότι αυτή την φορά και με τον νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Καθαριότητας γίνεται καλύτερος συντονισμός και απομακρύνονται τα σκουπίδια, που μπορεί να φθάνουν σήμερα και τους 10.000 τόνους, από τους δρόμους του νησιού. Και που εναποτίθενται όλοι αυτοί οι τόνοι; Στο Τεμπλόνι; Το Τεμπλόνι δεν χωράει ούτε τα «σκατά της μύγας», μια που σήμερα ασχολούμαστε με το ζωικό βασίλειο. Και μια που ήρθαμε στο Τεμπλόνι, να σταθούμε στο δεματοποιητή ο οποίος μια δουλεύει και δυο δεν δουλεύει. Ας υποθέσουμε και σε αυτή την περίπτωση ότι ο δεματοποιητής δουλεύει κανονικά και ας υποθέσουμε ότι υπάρχει και το επαρκές προσωπικό των χειροδιαλεκτών για να γίνεται η επεξεργασία και η δεματοποίηση, μπορεί ο συγκεκριμένος δεματοποιητής, που είναι δεματοποιητής ανακυκλώσιμων και όχι βαρέως τύπου να ανταποκριθεί σε όλο αυτόν τον όγκο των απορριμμάτων; ΟΧΙ. Άρα; Αλλά επειδή έχω καλή διάθεση σήμερα, να υποθέσω και να δεχτώ ότι τα καταφέρνει ο συγκεκριμένος δεματοποιητής ή ότι επιτέλους θα δεήσει η δημοτική αρχή, κάτι που έπρεπε ήδη να είχε κάνει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο και να φέρει μια ακόμα συστοιχία δεματοποιητή βαρέως τύπου, τα δέματα που πάνε; Λευκίμμη STOP από το Συμβούλιο Επικρατείας τουλάχιστον μέχρι 5 Δεκεμβρίου οπότε και θα εκδικαστεί η ένσταση που έχουν καταθέσει οι 75(;) κάτοικοι για τη λειτουργία της μονάδας στο Νότο. Αλλά ακόμα και να αποφανθεί θετικά το ΣτΕ για την εναπόθεση ακόμα 10.000 δεμάτων, μετά τι; Το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα το δούμε σε βάθος τριετίας και βάλε και ακόμα να επιτραπεί μεταφορά απορριμμάτων, μετά το κλάμα που θα έχουν ρίξει οι ρέγκες, θα είναι για συγκεκριμένο χρόνο και διάστημα και για συγκεκριμένη ποσότητα που δεν θα ξεπερνά τους 10.000 τόνους στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Είναι νομοτελειακό να μας κλάψουν οι ρέγκες, πάρτε το απόφαση.


Πηγή