Τι ειπώθηκε στη συνάντηση φίλων και υποψηφίων της Α.ΚΙ.Δ.A.

Την Κυριακή 25/11/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση φίλων και υποψηφίων της Α.ΚΙ.Δ.A.

Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι η παρουσία της παράταξής μας έφερε έναν άλλον αέρα και μια διαφορετική αντίληψη στα δημοτικά πράγματα. Με τις δυνάμεις που είχαμε και με μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο, αναδείξαμε, με ένταση και συνέπεια, τα προβλήματα των δημοτών, διεκδικώντας τη λύση τους με ουσιαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Με τα όποια λάθη και τις αδυναμίες μας, βρεθήκαμε και ήμασταν πάντοτε παρόντες εκεί που οι δημότες κινητοποιήθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν.

Ωστόσο, παρά τη δυναμική και ουσιαστική της παρέμβαση στα μικρά και μεγάλα τοπικά ζητήματα, η Α.ΚΙ.Δ.Α, που είχε καταγράψει υψηλά ποσοστά στη δημοτική ενότητα Δύμης και ιδιαίτερα στην έδρα του Δήμου μας, την Κάτω Αχαΐα, δεν έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα, δημιουργώντας μια γεωγραφική αναντιστοιχία ανάμεσα στους αγώνες της και την πολιτική της διείσδυση.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις και έναν ειλικρινή, γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, όπου αποτυπώθηκαν η παρουσία και η δράση της Α.ΚΙ.Δ.A. όλη την προηγούμενη περίοδο, συνομολογήθηκαν ομόφωνα τα εξής:
  1. Οι δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε περίπου έξι μήνες, είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της περιοχής μας. Η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δημιούργησε, χωρίς υπερβολή, ένα από τα πιο αρνητικά προηγούμενα για τον τρόπο του πολιτεύεσθαι στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ασκώντας εξουσία με αλαζονεία, κακοδιαχείριση, λαϊκισμό, πελατειασμό, αδιαφάνεια, διαπλοκή και κυρίως με εξόφθαλμο πολιτικό αμοραλισμό.

Για να μην ξαναζήσουμε τέτοιο πολιτικό σκοταδισμό είναι απαραίτητη η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός τοπικού πολιτικού προγράμματος που θα φέρει τον πολίτη στην συνδιοίκηση του Δήμου. Θα κάνει πράξη τη συμμετοχή. Θα αποτρέψει τα παραπάνω φαινόμενα που ζήσαμε και ζούμε στην τρέχουσα δημοτική περίοδο. Θα βοηθήσει στον περιορισμό και την εξάλειψη των μεγάλων παθογενειών που μαστίζουν διαχρονικά την τοπική αυτοδιοίκηση.

  1. Ένα τέτοιο τοπικό πολιτικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια οφείλει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

– Διαφάνεια και ενημέρωση των δημοτών, για τη λειτουργία του Δήμου. Η πάλη της καθημερινότητας, μόνο με όρους ισοπολιτείας και χρηστής διαχείρισης είναι αποτελεσματική.

– Ουσιαστική λογοδοσία και απολογισμός της Δημοτικής Αρχής στους Δημότες με την καθιέρωση λαϊκών συνελεύσεων και την αποτύπωση των αποφάσεων αυτών στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα κάθε έτους.

– Αποκλεισμός από δημόσιες θέσεις και θέσεις υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών όσων συναλλάσσονται οικονομικά με το Δήμο. Παράλληλα έφτασε επιτέλους η ώρα να σταματήσουν οι απευθείας αδιαφανείς αναθέσεις. Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν μόνο για ζητήματα ζωτικής σημασίας και με τις απαραίτητες θεσμικές και νομικές δικλείδες ασφαλείας.

– Συνεχή και αδιάκοπο αγώνα για τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα της περιοχής, όπως η διάσωση του Πείρου και του Πατραϊκού μαζί με την προστασία της Στροφυλιάς. Εναντίωση στη χωρίς ουσιαστική ενημέρωση και σχέδιο εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό και το Ιόνιο, που ενδεχομένως να έχει απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

– Η διαχείριση των απορριμμάτων να παραμείνει αποκλειστικά στον Δήμο και να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Αποτροπή της εξέλιξης να είναι ο ΧΥΤΑ Φλόκα ο μοναδικός χώρος υποδοχής απορριμμάτων όλου του νομού. Καθιέρωση της άμεσης ανακύκλωσης στην πηγή.

– Η ολοκλήρωση του Φράγματος Πείρου-Παράπειρου και η διαχείριση του αποκλειστικά από τους Δήμους χωρίς τη μεταβίβαση του κόστους ολοκλήρωσης και δοκιμών σε αυτούς αλλά και η διεκδίκηση της άμεσης επέκτασης του Φράγματος του Πηνειού στην Δυτική Αχαΐα. Ταυτόχρονα αποτελεί άμεση προτεραιότητα η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΥΑ.

– Η υλοποίηση των προτάσεων των κατοίκων της Δημοτικής ενότητας της Δύμης σχετικά με το ΣΧΟΟΑΠ, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

– Η υπεράσπιση των δημοσίων εκτάσεων και χώρων και η εκμετάλλευσή προς όφελος των δημοτών.

– Ουσιαστική κοινωνική πολιτική υπέρ των αδυνάτων. Η κοινωνική πολιτική του δήμου δεν μπορεί να εξαντλείται στο μοίρασμα επιδομάτων.

– Αντιπροσωπευτική πολιτιστική δράση και πολιτική. Οι επικοινωνιακές φιέστες και η διοργάνωσή τους, δεν είναι απάντηση στις πολιτιστικές ανάγκες της περιοχής. Χρειάζεται σχεδιασμός με διάλογο όλων των φορέων με ισότιμη ενίσχυση των δράσεων των συλλόγων.

– Συνεχές μέτωπο ενάντια στο φασισμό και τον ρατσισμό, ενάντια σε κάθε τι που χωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα και τη φυλή τους. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν ικανοποιείται μέσω της μισαλλοδοξίας και των φανατισμών. Όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις.

  1. Οι αλλαγές στη διαδικασία των εκλογών με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και του χωρισμού της εκλογής των τοπικών συμβούλιου είναι μια καινούργια διαδικασία. Εμείς καλούμε τους δημότες όλων των τοπικών διαμερισμάτων να συζητήσουν ουσιαστικά για τα προβλήματα της κοινότητας τους και να συγκροτήσουν αυτόνομα ψηφοδέλτια στις κοινότητές τους με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες τους.

Μπαίνοντας στην προεκλογική περίοδο καλούμε τους δημότες να συζητήσουν για τον τόπο τους και τις ανάγκες τους. Η Α.ΚΙ.Δ.Α. θα είναι παρούσα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Είμαστε θετικοί στο διάλογο με άλλες κινήσεις, συλλογικότητες και παρατάξεις που στόχο θα έχουν την εξεύρεση κοινών τόπων με βάση συζήτησης το παραπάνω πλαίσιο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στις νέες και τους νέους της Δυτικής Αχαΐας, να αναλογιστούν τις ανάγκες και τις ευθύνες τους. Να πάρουν την υπόθεση της ανασυγκρότησης της Δυτικής Αχαΐας στα χέρια τους. Η Α.ΚΙ.ΔΑ. θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε δράσεις και διάλογο, με άξονες τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, την καθημερινότητα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας.


Πηγή