Την επόμενη βδομάδα εξελίξεις στο δρομολόγιο Πάτρα-Κεφαλονιά-Ιθάκη

Με χαμόγελο και ικανοποίηση ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις σκέψεις τους για το δυτικό νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας και να παρουσιάσουν τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν στην περιοχή να απολαμβάνει ακόμα περισσότερα οφέλη με θεματικά πλαίσια την «Τουριστική Ανάπτυξη» και τις «Μεταφορές και Συγκοινωνίες».
Για τους ντόπιους, το Συνέδριο έβγαλε και μια χαρμόσυνη είδηση, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης έκανε γνωστό πως την επόμενη βδομάδα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Μία εξέλιξη που θα ανακουφίσει εκατοντάδες ταξιδιώτες που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος καθημερινά τη γραμμή.
Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στο γενικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας, αλλά και των παραλιακών μετώπων.
«Άμεσος στόχος είναι η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων των λιμανιών του Ιονίου για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του yachting, το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες ανθεί και αναπτύσσεται ραγδαία στην περιοχή» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.
Επιπλέον, ο κ. Λαμπρίδης έφερε ως αρνητικό παράδειγμα το «μπέρδεμα» του παραλιακού μετώπου της Πάτρας και τόνισε πως σύντομα θα ξεκινήσουν συζητήσεις με αυτοδιοικητικούς φορείς από όλη τη χώρα ώστε να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αξιοποίησης των μετώπων.
Ξενογιαννακοπούλου: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στο συνέδριο των Ιονίων Νήσων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα πραγματοποίησης συνεδρίων για να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και συζήτηση ζητήματα που αφορούν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δημόσια Διοίκηση, η οποία έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
«Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κράτος στους πολίτες. Το επόμενο διάστημα θα καλυφθούν 125 κενές θέσεις και στο άμεσο μέλλον υπάρχει σχεδιασμός για ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών. ώστε οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, όπως στα νησιά, να μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία ακόμα και από το σπίτι τους.
Κόνσολας: Ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίου επειδή εκπροσωπούσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο 2ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας στην έκθεση Xenia 2018, όμως με επιστολή του έκανε παρέμβαση στις εργασίες του Συνεδρίου.
«Η Περιφερειακή ανάπτυξη είναι ο δρόμος για να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ισορροπία ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμορφώσει μια πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη-πρόταση, η οποία έχει παρουσιαστεί σε όλα, σχεδόν, τα νησιά του Ιονίου» ανέφερε ο κ. Κόνσολας στην επιστολή του.
Στοιχεία τουρισμού
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρου Γαλιατσάτου, του Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Γεράσιμου Τιμοθεάτου και του Επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αγησιλάου Κονιδάρη, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με τον τουρισμό.
Κατά τις ομιλίες τους, έγινε λόγος για «χρυσή εποχή» από το 2010 και έπειτα για τα δύο νησιά του Ιονίου καθώς οι διεθνείς αφίξεις έχουν αυξηθεί από 149.000 το 2010 σε 325.000. Παράλληλα όμως, εκφράστηκε η άποψη πως οι προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης αύξησης είναι υπαρκτές αν αντιμετωπιστούν οι «βραχνάδες» των νησιών όπως το κυκλοφοριακό, οι μεταφορές, το πόσιμο νερό αλλά και η επεξεργασία λυμάτων, καθώς αυτά τα προβλήματα «σκιάζουν» την θετική εικόνα που αποκομίζουν οι τουρίστες από την περιοχή με αποτέλεσμα να λειτουργούν αποτρεπτικά στην διάδοση του καλού ονόματος των νησιών.
Λαμπριανίδης: Ψηφιακή τεχνολογία και συμπράξεις
Και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης παρενέβη στην πρώτη ενότητα της δεύτερης ημέρας.
Ο κ. Λαμπριανίδης κατά την εισήγηση του παρουσίασε ένα μοντέλο ανάπτυξης και εξέλιξης των τοπικών επιχειρήσεων ώστε να καταφέρνουν να ακολουθούν τους ρυθμούς των πολυεθνικών.
«Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και οι συμπράξεις/συνεταιρισμοί μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν παράγοντες εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν οι τοπικές επιχειρήσεις και μπορούν να αποδώσουν στις τοπικές κοινωνίες άμεσα οφέλη» τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης.
Στανίτσας (Δήμαρχος Ιθάκης): Αναγκαία η σύνδεση με την Πάτρα
Στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ιθάκης στο Βαθύ στάθηκε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας από το βήμα του Συνεδρίου. Οι εργασίες που αναμένονται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον θα συμβάλουν και στην μαζική υποδοχή τουριστών με τα πλοία της γραμμής ή τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και στην δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων σκαφών πολυτελείας.
Ο Δήμαρχος δεν ξέχασε να αναφερθεί στην σημασία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ιθάκης με την Πάτρα, όπως και στην προβληματική σύνδεση της Ιθάκης με το αεροδρόμιο του νομού στην Κεφαλονιά. Ενώ, κλείνοντας αναφέρθηκε στις σχεδόν ανύπαρκτες, όπως τις χαρακτήρισε, εσωτερικές μεταφορές του νησιού.
Απέργης (Levante Ferries): Περιμένουμε τις εξελίξεις για τη σύνδεση Πάτρα-Κεφαλονιά-Ιθάκη
Πολλές προκλήσεις αναμένει τα επόμενα χρόνια ο εκπρόσωπος της Levante Ferries Ευστράτιος Απέργης, με τις ναυτοπλοϊκές εταιρίες να χρειαστεί να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον και τη ψηφιακή μετάβαση.
«Οι συγκοινωνίες κάθε τύπου πρέπει να λειτουργούν συντονισμένα ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι οι επιβάτες» δήλωσε ο κ. Απέργης και συνέχισε δίνοντας βάση στη σημασία του έγκαιρου προγραμματισμού δρομολογίων ώστε οι επιβάτες να μπορούν να οργανώσουν ένα ταξίδι ακόμα και για μήνες μετά.
Στη συνέχεια της εισήγησης του, ο κ. Απέργης στάθηκε στην ανάγκη εργασιών βελτίωσης των λιμανιών για να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως σαν εταιρία περιμένουν την επιδότηση των άγονων γραμμών για να υπάρχει σύνδεση και με τα απομακρυσμένα νησιά.
Ο κ. Απέργης μίλησε και για τη σημασία της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο έχει εντάξει στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία και διευκολύνει τους κατοίκους των νησιών αλλά και τους τουρίστες.
Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος της εταιρίας μίλησε και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Κεφαλονιάς. «Περιμένουμε τις εξελίξεις την επόμενη βδομάδα για να γίνουμε αρωγοί στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Απέργης.
Γκόβας (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ): Σύντομα εξελίξεις στις αερομεταφορές
Σπουδαία νέα και για τις αερομεταφορές της ευρύτερης περιοχής έφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ» Αναστάσιος Γκόβας καθώς ενημέρωσε το κοινό πως ήδη έχουν πάρει άδεια τα λιμάνια της Πάτρας, της Κέρκυρας και των Παξών και έχει κατατεθεί προσχέδιο για τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
Μάλιστα, ήδη έχουν εκδηλώσει δύο εταιρίες ενδιαφέρον για να αναλάβουν τις αερομεταφορές και στο προσεχές διάστημα αναμένονται εξελίξεις που θα φέρουν νέα δεδομένα στις συγκοινωνίες των νησιών.
Μικρά από το Συνέδριο
• Πλήθος παρεμβάσεων έγινε από βουλευτές, κυβερνητικά στελέχη, τοπικούς φορείς αλλά και πολίτες, ενώ ήταν αξιοσημείωτη η παρουσία αρκετών νέων ανθρώπων και στις δύο ημέρες των εργασιών του Συνεδρίου.
• Η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου «Κέφαλος» στο Αργοστόλι παρέμενε κατάμεστη τις περισσότερες ώρες των εργασιών του Συνεδρίου, δείγμα της αγάπης των ντόπιων για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
• Αξια μνημόνευσης ήταν η παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου, ο οποίος παρακολούθησε όλες τις θεματικές ενότητες με ενδιαφέρον.
• Η τελευταία πολιτική παρέμβαση στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων έγινε από τη βουλευτή Κεφαλονιάς-Ιθάκης της Νέας Δημοκρατίας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    24 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα