Το δράμα των ελαιοπαραγωγών στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Οι καιρικές συνθήκες (σ.σ. υγρασία μετά τις βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου και η ξηρασία του Φθινοπώρου) αλλά και ο δάκος μαζί με το μύκητα (Ηλιοσπόριο) που έχει αναπτυχθεί στα ελαιόδεντρα αποτελούν τις αιτίες, που πλήττουν φέτος την παραγωγή λαδιού στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρέστενας που περιοδεύσαμε, αφού η ποιότητα του καρπού, και του παραγόμενου ελαιόλαδου, είναι πολύ χαμηλή…

Φέτος σύμφωνα με τους παραγωγούς, η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα, μήπως και μειώσουν το μέγεθος της ζημιάς. Ακριβής εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Από τα πρώτα δείγματα όμως, φαίνεται ότι αυτή θα είναι μεγάλη και θα επιφέρει ανάλογο πλήγμα στην τοπική αγροτική οικονομία.

Οι αγρότες πάντως μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού λόγω του δάκου, τα οξέα στο ελαιόλαδο κινούνται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα κάνοντας αδύνατη την κατανάλωσή του.

Η οξύτητα επί της εκατό κινείται από το 4.5% έως και το 10% αποτρέποντας μ’ αυτό τον τρόπο τους παραγωγούς να συλλέξουν όλη τη σοδειά τους.

Η καταστροφή στην παραγωγή ελαιολάδου τη φετινή χρονιά, είναι συνολική.

Βασίλης Κουφωλιάς – Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Μακρίσια

«Η κατάσταση θεωρώ ότι είναι τραγική. Μιλάμε δηλ. για ολοκληρωτική καταστροφή! Επικρατεί απογοήτευση και στους ελαιοτριβείς και στους παραγωγούς διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα διότι βλέπεις ελαιώνες που είναι υγιείς εξωτερικά και υπάρχει η εντύπωση ότι θα δώσουν ένα καλό λάδι, όμως τελικά δίνουν λάδι… σχεδόν βιομηχανικό! Με αποτέλεσμα η τιμή να είναι εξευτελιστική! Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, καθώς οι παραγωγοί μας είχαν ποντάρει… στο λάδι, και αν η πολιτεία δεν αποζημιώσει έστω ένα μέρος της ζημιάς, η περιοχή θα πεινάσει, καθώς και οι άλλες καλλιέργειες(Σταφίδες, Αμπέλια και Πορτοκάλια), δεν πήγαν επίσης καλά!».

Ξενοφών Τριαντόπουλος – Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Μακρίσια

«Η εταιρεία μας ασχολείται με υψηλής ποιότητας λάδια και το πρόβλημα είναι μεγάλο πλέον, αφού για φέτος αυτά είναι ελάχιστα! Οι ελιές έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, τα λάδια που παράγονται έχουν υπερβολική οξύτητα , με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές! Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει όλη την αγορά της Ηλείας και όχι όσους ασχολούνται μόνο με το λάδι. Όσον αφορά την παραγωγή δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα μειωθεί, αλλά είναι κάτι που θα ξέρουμε σύντομα αφού η συγκομιδή –σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές- δεν θα κρατήσει παραπάνω από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Εμείς σε συνεργασία με κάποιους παραγωγούς ετοιμάσαμε δείγματα για το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρης εικόνα της κατάστασης, έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους πελάτες μας και όχι μόνο, για το τι πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα !».

Γιώργος Χατζόπουλος – Παραγωγός Λαδιού και Δημοτικός Σύμβουλος

«Έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες όμως ήταν μια χρονιά που δύσκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί… Υπήρξαν παραγωγοί που έδωσαν αρκετά χρήματα για να σώσουν την σοδειά τους αλλά παρ` όλα αυτά έχουν τεράστιο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πως ίσως δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, ίσως θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τι δεν κάνουμε καλά και να το κάνουμε καλύτερα. Σημασία έχει αυτή την ώρα ότι μέρα με τι μέρα η παραγωγή χάνεται, και μαζί αργοσβήνει και η περιοχή! Και επειδή αυτή η ζημιά για την ώρα δεν αποζημιώνεται από την πολιτεία, θα πρέπει όλοι οι φορείς, να φροντίσουν να ενταχθεί κατ’ εξαίρεση στον κλάδο των αποζημιώσεων! Διαφορετικά ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για την περιοχή και γενικότερα την Ηλεία, γιατί η ζημιά αυτή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της!».

Νίκος Πανούτσος – Παραγωγός Λαδιού

«Πρόπερσι έγινε κάτι αντίστοιχο με φέτος. Φέτος το έντομο πολλαπλασιάστηκε πήγε στις ελιές, τις έφαγε και άνοιξε πληγές στα δέντρα με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μικρόβια και να πληγεί ο καρπός. Κι όπου δεν σάπισε ο καρπός και φαίνεται καλή η ελιά η ποιότητα της δεν είναι ανάλογη. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω… υπάρχουν πολλοί που φταίνε για ότι συνέβη. Το ζήτημα είναι τι γίνεται τώρα? Καθώς όλοι μας εύχυμε επενδύσει στο λάδι, και μέρα με τη μέρα το εισόδημα μας χάνεται! Θα πρέπει η πολιτεία να δει το θέμα με ενδιαφέρον και να αποζημιώσει τους παραγωγούς!».

Δήμος Αθανασόπουλος – Παραγωγός Λαδιού

«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων χρόνων. Εγω καλλιεργώ στην τοπική κοινότητα Γρύλλου, όπου οι ζημιές οφείλονται, χωρίς αμφιβολία, σε ακραίες και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε και να ανατραπούν. Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, θα υποστεί σημαντική μείωση, με σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την βοήθεια της πολιτείας!».

Ανδρέας Χάτζιος – Παραγωγός Λαδιού

«Η ζημιά φέτος είναι τεράστια για όλη την περιοχή! Για αυτό χρειάζεται άμεσα να διερευνηθεί και εκτιμηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή, και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τον φυσικό ασφαλιστικό φορέα της αγροτικής παραγωγής. Διαφορετικά ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, καθώς ο αγροτικός κόσμος και όχι μόνο σε αυτό προσδοκούσε!».


Πηγή